Hyppää pääsisältöön

Pimeä historia: Viimeisellä rannalla – Hailuodon pakolaisleiriltä vietiin suomalaisia orjiksi

pimeä historia:viimeisellä rannalla, yle tv1
Pertti Rapinoja näyttää Teemu Keskisarjalle ja Marko Kämäräiselle, mistä Hailuodolla vietiin lapsia orjiksi. pimeä historia:viimeisellä rannalla, yle tv1 pimeä historia:viimeisellä rannalla

TV1 lauantaina 4.1.2020 klo 14.30 - 15.00, Areenassa

Historioitsija Teemu Keskisarja ja opettaja Marko Kämäräinen matkustavat suomalaiselle pakolaisleirille, Perämeren Hailuodon saarelle.

Hailuodossa muistot 300 vuoden takaisista tapahtumista elävät yhä vahvana. Vuonna 1714 Suomessa pakenivat kaikki, jotka kykenivät.

Venäläiset sotilaat kiersivät maata. Hailuodossa toteutettiin isovihan pahin siviileihin kohdistunut verilöyly. Yhtenä syysyönä 29.9.1714 satoja pakolaisia tapettiin.

Ryöstösaaliina työkykyiset

Tärkein ryöstösaalis oli työkykyinen ihminen. Venäjälle vietiin orjiksi yli 20 000 suomalaista, joista puolet oli lapsia. Suomesta vietiin väkilukuun suhteutettuna orjia enemmän kuin Afrikasta. Hailuodonkin kylänraitti hiljeni.

Dokumenttisarjassa Pimeä historia Keskisarja ja Kämäräinen kohtaavat ihmisiä, jotka ovat orjuudessa eläneiden jälkeläisiä. Saarelle palasi rauhan tultua vain kolme nuorta miestä. He olivat Pertti Rapinojan ja Markku Piekkolan sukua.

Ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Riika Nikkarinen. Tuottaja: Tuuve Piispa. Yle Asia, 2015. Sarjaa on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2017.

Kommentit
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.