Hyppää pääsisältöön

Ruotsissa lukiolaisille jaetaan feministikirja – sama voisi onnistua myös Suomessa

Kaikki lukion kakkosluokkalaiset saavat Ruotsissa kirjan nimeltä Alla borde vara feminister, eli Kaikkien pitäisi olla feministejä. Suomessa monissa kouluissa jaetaan Uutta testamenttia.

EPA / Pablo Gianinazzi

Ruotsissa kaikki lukion kakkosluokkalaiset on tänä vuonna yllätetty lahjalla: 16-vuotiaille annettiin feminismiä kannattava kirja.

Kirjan on kirjoittanut nigerialainen Chimamanda Ngozi Adichie, ja sen nimi on Alla borde vara feminister, eli Kaikkien pitäisi olla feministejä. Kirjaa jaetaan yhteensä noin 100 000 kappaletta lukiolaisille.

Lahjoituksen tekevät eri liitot ja yhdistykset sekä Albert Bonniers Förlag -kustantamo.

Onnistuisiko tämä Suomessa? Periaatteessa kyllä, kertoo Hannu Ylilehto, joka on Opetushallituksen tiedotuspäällikkö.

- Meillähän ei ole ollut vuosikymmeniin ennakkotarkastusta täällä siihen, mitä oppikirjoja kouluissa käytetään. Tämä menisi luultavasti saman ajattelun piikkiin, emme täältä käsin sensuroi.

Jos esimerkiksi suomalaiset feministijärjestöt tai muut tahot haluaisivat lahjoittaa koululaisille ja opiskelijoille kirjoja, avainasemassa olisivat koulujen rehtorit. He saavat päättää, mitä materiaaleja koulu ottaa vastaan.

- Ei ole pakko ottaa mitään. Jos rehtori ei jotakin tällaista halua, ei sitä sitten voi tuputtaakaan.

Suomessa Gideonit-niminen uskonnollinen järjestö jakaa monissa kouluissa alakouluikäisille lapsille Uusia testamentteja. Ylilehdon mukaan menettely Gideonien kanssa on sama kuin muutenkin: rehtori päättää. Suomen koulujen kehittämisestä vastaavalla Opetushallituksella ei ole asiassa roolia.

- Meille tulee tämän tästä erilaisia mainoskampanjapyyntöjä, mutta emme me täältä ota kummempaa kantaa.

Jos esimerkiksi järjestöllä on varaa olla kouluihin yhteydessä ja mahdollisesti jakaa niille ilmaisia materiaaleja, Ylilehdon mukaan rehtorin suostumuksella kampanjan voi toteuttaa.

Lue myös:

Etusivu kysyy: Minkä kirjan sinä antaisit 16-vuotiaille?