Hyppää pääsisältöön

Boy Dallas - Kiberan ääni

Puolitoista vuotta sitten Ylen dokumentaristi Kati Juurus ryhtyi etsimään päähenkilöä dokumenttiin, joka kertoisi Afrikan suurimman slummin, Kiberan, elämästä sisältäpäin. Juurus otti yhteyttä paikalliseen toimittajatuttavaansa, jonka avulla jaettiin pieniä videokameroita aktiivisiksi tiedetyille Kiberan asukkaille. Lähti käytiin puolitoistavuotinen projekti, jonka lopputulos on nyt nähtävissä Ylen Dokumenttiprojektissa. Yhteistyöstä syntyi dokumenttielokuva Kibera!

Kiberalaisten videomateriaalia tuli postissa Juuruksen työpöydälle. Materiaaleista erottui heti Abdallah Musan kuvaama materiaali. Abdallah Musa eli Boy Dallas uskalsi videokameroineen sukeltaa keskelle slummin rajuja tilanteita: tulipaloja, väkivallantekoja. Hän oli selvästi paikallisten luotettu. Ihmiset tuntuivat uskaltavan puhua hänelle huolistaan. Boy Dallasista tuli Kibera!:n päähenkilö.

Juuruksen työryhmä kävi kahteen kertaan Kiberassa kuvausmatkalla dokumentoimassa Dallasin elämää. Dokumenttiin päätyi myös Dallasin omaa, todistusvoimaista videomateriaalia slummin elämästä. Dokumentin ydinkysymykseksi tarkentui: Miksi Kibera ei onnistu nousemaan köyhyydestä? Dallas etsii dokumentissa vastausta vaikeaan kysymykseen. Vastauksia löytyykin, mutta ei lopullista totuutta.

Kamera Kiberassa
Kamera tallentaa elämää Kiberan slummissa Kamera Kiberassa Kuva: Yle / Jouni Soikkeli dokumenttiprojekti: for kibera
Kuvausryhmä Kiberan slummissa
Kuvausryhmä Kiberassa Kuvausryhmä Kiberan slummissa Kuva: Yle / Jouni Soikkeli dokumenttiprojekti: for kibera

Boy Dallas on syntyperäinen kiberalainen. Hän on seurannut, kuinka vehreä ja harvaanasuttu nuubialaiskylä, Nairobin Kibera, on paisunut vuosikymmenten kuluessa yhdeksi Afrikan suurimmista slummeista kaupungistumisen myötä. Asukasmäärän kasvu on tehnyt Dallasin kotikylästä rankan ja väkivaltaisen paikan elää.

Koulunsa käytyään Dallas kiinnostui kuvaamisesta, sai hankittua videokameran ja alkoi ikuistaa kiberalaisia häitä ja perhetapahtumia, mutta myös uutisaiheita: tulipaloja, ryöstöjä, tappoja, DJ-hommiensa sivussa. Videokamera hajosi, eikä uuteen ollut varaa. Mutta kun Kiberan slummiin perustettiin paikallisradiosema Pamoja FM, Dallasista tuli yksi sen toimittajista. Nyt Dallas vetää suosittua myöhäisillan ohjelmaansa viitenä iltana viikossa.

Boy Dallas Kiberan slummissa
Boy Dallas Kiberan slummissa Boy Dallas Kiberan slummissa Kuva: Yle / Jouni Soikkeli dokumenttiprojekti: for kibera

Dallas on Kiberassa tunnettu hahmo, ”Kiberan ääni”. Paikalliset pysäyttelevät häntä kadulla ja kertovat huolenaiheistaan. Dallas nostaa kiberalaisten ongelmia esiin ohjelmassaan eikä kaihda ottaa kantaa. Viime aikoina häntä on tosin alkanut turhauttaa se, että vaikka ohjelmaa kuunnellaan Kiberassa, sen viestit eivät päädy päättäjien korviin. Nyt, uuden videokameransa innostamana Dallas haluaisi näyttää maailmalle millaista Kiberassa on elää. Hänellä on uusi projekti: kuvata omia videoitaan Youtubeen, kaikkien nähtäväksi.

Boy Dallas kävi syksyllä vierailulla Suomessa Kibera! –elokuvan ensi-illassa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla. Elokuva vastaanotettiin loppuunmyydyin näytöksin ja ylistyssanoin.

Lisää aiheesta:
Dokumenttiprojekti: Kibera!
Kulttuuricocktail: Keniassa pissataan pulloon - slummin asukas testasi Helsingin vessat
Puheen Aamu: Dokumenttielokuva For Kibera! raottaa slummin arkea sisältäpäin
Mitä kuuluu Kiberaan, Dallas?