Tekninen johtaja Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.
Jos kolaroitu lunastusauto halutaan palauttaa liikenteeseen, auto pitää viedä korjauksen jälkeen rekisteröintikatsastukseen. Katsastaja varmistaa, että korjaus on tehty asianmukaisesti – tai niin ainakin uskotaan. Tekninen johtaja Timo Ojala K1 Katsastajista on sitä mieltä, että nykyisellään valvonta ontuu.
Katsastaja omalla nimellään vastaa siitä, että tämä ajoneuvo on taas liikenneturvallinen, ja sitähän ei itse asiassa tiedä.
- Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa, ja aina ei tiedetä, mitä näkyvien peltiosien takana on, sanoo Ojala.
On mahdollista, että korjaaja suoristaa auton suurlujuusteräksiä, mutta seurauksena palkkirakenne ratkeaa jostain muualta, minne katsastaja ei näe. Tämän jälkeen auton rakenteet eivät toimi oikein, jos auto joutuu uuteen kolariin.
- Tämä voi vaikuttaa niin, että matkustamon osa vaurioituu pahemmin kuin on laskettu, sanoo Ojala.
Korjausmokat rakenteissa voivat aiheuttaa myös sen, että turvatyynyt eivät laukea oikealla hetkellä.
Ojala kiristäisi valvontaa niin, että lunastusautojen korjaaminen olisi enemmän luvanvaraista.
Lunastusautojen korjauksen valvonnan apuna on myös erilaisia dokumentteja, kuten mittauspöytäkirjoja ja kuitteja ostetuista osista.
Timo Ojalan mielestä valvonta ontuu niistä huolimatta. Hän kiristäisi valvontaa niin, että lunastusautojen korjaaminen olisi enemmän luvanvaraista.
- Mahdollisesti katsastaja kävisi myös tarkastamassa tietyt työvaiheet. Nyt katsastaja ei pääse valvomaan varsinaista korjausta, sanoo Ojala.
Hänen mielestään katsastaja ei voi nykyisellään taata, että rekisteröintikatsastuksen hyväksyminen tarkoittaa lunastusauton asianmukaista korjaamista.
- Katsastaja omalla nimellään vastaa siitä, että tämä ajoneuvo on taas liikenneturvallinen, ja sitähän ei itse asiassa tiedä, huokaa Ojala.
Ojalan mukaan kunnollisten korjausohjeiden hankkiminen vaatii vaivannäköä auton korjaukseen ryhtyviltä yksityishenkilöiltä.
Suomalaisissa onnettomuustutkinnoissa ei ole kuitenkaan saatu näyttöä, että lunastusauton korjausvirhe olisi pahentanut tai aiheuttanut henkilövahinkoja.
Muokattu 11.12. 2015: Lisätty linkki MOT:n juttuun.