Hyppää pääsisältöön

Kenen lauluja laulat?

Miten musiikki oli läsnä, kun liittovaltio ja konfederaatio kävivät keskenään Yhdysvaltain sisällissotaa? Lauluyhtye Anonymous 4 on tehnyt urotyön kootessaan temaattisen levyn sekä sotilaiden että kotiväen tuntemista lauluista. Ryhmä jatkaa sitä samaa määrätietoisuutta, jolla se on tottunut tutkimaan ja esittämään keskiaikaista vokaalimusiikkia.

Anonymous 4:n levyn kansikuva.
Anonymous 4:n levyn kansikuva. uudet levyt

Pian 30 vuotta taiteellista työtä yhdessä tehnyt nelikko on varmaotteinen. Esittäjistössä on levyllä reilusti vaihtelevuutta, kun soolovuoroja jaetaan ja osassa materiaalista säestää ja laulaa juurimusiikin monitaituri Bruce Molsky. Tällä otannalla Ruth Cunninghamin äänensävy erottuu edukseen muista laulajista. Kokonaisuudessaan sulava ilmaisu pyrkii kenties juuri siihen, että Anonymous 4 olisi nimetön ryhmä täynnä joukkuepelureita.

Harmoniat ovat pääosin hyvin lähellä skotlantilaista kansanmusiikkiperinnettä. Välillä fraseerauksen ja etupainotteisen rytminkäsittelyn toisteisuus käy jo puuduttavaksikin. Levy on yleisesti tuotteistettuna hyvin uskottava paluu menneeseen murrosaikaan Amerikan historiassa. Esittäjät haluavat havahduttaa myös näyttävän kansipaketoinnin teksteissä: veljessodan osapuolten tiedetään laulaneen osaa näistä lauluista jopa yhdessä taistelukentän vastakkaisilla reunoilla. Se jos mikä on koskettavaa.

Virkistävä 1865 heittää aiheellisen kysymyksen Atlantin toiselle puolelle: miten musiikin voisi nostaa aiheeksi Suomen sisällissodan 100-vuotismuisteluihin? Kuka kaivaisi ohjelmiston ja tekisi levyjulkaisun tällaisella pieteetillä?

"1865." Yhdysvaltojen sisällissodan aikaisia lauluja. - lauluyhtye Anonymous 4, Bruce Molsky, viulu, banjo, kitara ja laulu. (harmonia mundi, HMU 807549)

Kuuntele Uudet levyt 11.12.2015, toimittajana Tatu Tamminen.