Hyppää pääsisältöön

Kimmo Pohjonen komeasti kakkoseksi maailmanmusiikkilistalla – Joulukuun World Music Top 10

kimmo pohjonen
kimmo pohjonen Kuva: Egidio Santos haitari

Haitarihendriximme, oman musiikkigenrensä luonut Kimmo Pohjonen kiilaa Länsi-Afrikan hallitsemalle alan tärkeimmälle radiosoittolistalle. Harri Tuominen esittelee videoina joulukuun World Music Charts Europen albumit.

Suomalaista musiikkia näkee tällä listalla tämän tästä. Nyt harvemmin nähdyt Chile, Puola, Ukraina ja Burkina Faso ovat nousseet kärkikymmenikköön.

1. Renascence – Kandia Kouyaté, Mali

(Edellinen sijoitus listalla: 1)

Lounais-Malin ja Länsi-Afrikan lauluvaltiaan, 56-vuotiaan Kandia Kouyatén ei ole tarvinnut promotoida itseään tai tehdä levyjä, koska rikkaat ihailijat ovat antaneet rouvalle kallita lahjoja autoista lentokoneeseen saakka. Vasta legendaarinen tuottaja Ibrahima Sylla sai Kandian houkutelluksi levyttämään kaksi albumia kansainväliselle yleisölle vuosituhannen vaihteessa. Sitten laulaja sai halvauksen, ja toipumisaikana tuottaja Sylla kuoli. Vasta nyt on tullut uusi levy, jälleensyntymäksi (Renascence) osuvasti nimettynä. Se on toista kuukautta WMCE-listan kärjessä. Videokappale Sandjougoulé käy läpi Kandian sairausajan tuntemuksia ja pitkää paluuta musiikin maailmaan.

2. Sensitive Skin - Kimmo Pohjonen, Suomi

(Edellinen sijoitus listalla: 4)

Hanuristi-säveltäjä-seikkailija Kimmo Pohjosen arvostuksesta maailmanmusiikkipiireissä kertoo se, että uusi albumi Sensitive Skin on noussut tämän listan neljänneltä sijalta kakkoseksi. Jos miehen välillä raivoisakin tyyli on pelottanut arempia, tämä levy on edellisiä hillitympi, kauniskin. Pehmeästä popista ei silti ole kysymys, niin omissa sfääreissään Pohjosen omaperäinen sävelkynä edelleen kaivertaa. Vieraita on Kronos Quartetista Ismo Alankoon ja Timo Kämäräisestä Arto Järvelään. Tyttäret Inka ja Saana Pohjonen saavat ison lauluroolin. Tällä videolla Kimmo kertoo levyn ideasta ja valmistumisesta.

3. Musique De Nuit - Ballaké Sissoko & Vincent Segal, Mali/Ranska

(Edellinen sijoitus listalla: 8)

Kuusi vuotta sitten malilainen koran soittaja Ballaké Sissoko ja ranskalainen sellisti Vincent Segal äänittivät albumin Chamber Music. Se osui ja upposi: seurasi kolmatta sataa konserttia Euroopassa, Kiinassa, USA:ssa ja Brasiliassa. Vasta tämän vuoden tammikuussa he ehtivät nauhoittaa kakkosalbuminsa Musique de nuit (Yömusiikkia) Malin pääkaupungissa Bamakossa. Videolle on taltioitu paikallisia maisemia.

4. Touristes - Vieux Farka Toure & Julia Easterlin, Mali/USA

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Kuuluisa malilainen kitaristi-laulajan Ali Farka Touren poika Vieux Farka Toure ja newyorkilainen laulaja-performanssitaiteilija Julia Easterlin tapasivat vasta viime vuonna. Hienosti he yhdistävät erilaiset taustansa. Little Things –kappale pohjautuu klassiseen länsiafrikkalaiseen Kaira-lauluun. Taiteellisella videolla pääosassa on muusikoiden sijasta pikkutyttö.

5. Herança – Lura, Kap Verde

(Edellinen sijoitus listalla: 7)

Cesaria Evora toi Kap Verden saariryhmän musiikin maailman tietoisuuteen. Tärkeimpiä Cesarian perinteen jatkajia on Lura. Tällä levyllä hän palaa juuriinsa. Viiden vuoden kypsyttelyn jälkeen Luran uusi levy Herança, Perintö esittelee saaristovaltion monia rytmejä. Videokappale Maria di Lida kulkee batuque-tyylillä. Se on Luran kunnianosoitus kreolinaisille, jotka tekevät töitä aamusta iltaan suojellen perheen ja lasten arvokuutta. Samalla videolta voi katsastaa Kap Verden saarien ranta- ja katuelämää.

6. Reina de todas las fiestas - Chico Trujillo, Chile

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Lokakuussa Suomessa käynyt chileläinen bailubändi Chico Trujillo tarjoaa tuhtia rytmiä, laulettavia melodioita ja tiukkoja torvia albumillaan Reina de todas las fiestas (Kaikkien juhlien kuningatar). Tämä konserttikatkelma näyttää cumbia-ryhmän mahtavan lavapreesensin. Se on kuvattu viime vuonna Paléo Festival Nyon –tapahtumassa Sveitsissä.

7. Šatrika - Čači Vorba, Puola/Ukraina

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Čači Vorba –yhtye fuusioi maittavasti romaniswingiä, mustalaisbluesia, balkanilaista poppia ja välimerellistä tunnelmaa perinteisillä soittimilla, ilman sähkövahvistusta. Maria Natanson laulaa vahvasti, monilla kielillä. Virallisella videoklipillä kuullaan tämän puolalais-ukrainalaisen Čači Vorba –ryhmän albumilta kappale Mehandzija.

8. Balbalu – Cheikh Lô, Senegal

(Edellinen sijoitus listalla: 3)

Spirituaalisen silkkiäänisen Cheikh Lôn tyyli on muheva mikstuura kotimaan Senegalin omaa mbalaxia, Kuubaa, funkia, jopa jazzia ja reggaeta. Viiden vuoden valmistelun jälkeen ilmestyi miehen viides albumi Balbalu. Cheikh Lô’lla on valtavat dreadlocks–kiharat kuten Jamaikan rastafareilla, mutta Senegalissa tämä hiustyyli on työteliään ja rauhaisan muridismi-islamin Baye Fall –veljeskunnan tunnusmerkki. Video on kuvattu viime kesän Womad-festivaaleilla Britanniassa. Siinä Cheikh Lô kertoo uskostaan soiton lomassa.

9. Sabaru – Sekou Kouyate, Guinea

(Edellinen sijoitus listalla: 14)

Länsi-Afrikan ikonisimman soittimen, kora-luutun Jimi Hendrixiksi tituleerataan guinealaista Sekou Kouyateta. Sanotaan, että jo 12-vuotiaana hän keksi sähköistää koran. Sekou kehitti aivan mahtavan tekniikan, sillä sujuu rock- ja reggae-vaikutteinen soitto ja salamannopeat riffit. Sabaru-albumi oli lokakuun listan Top-kympissä, putosi, mutta on palannut tälle joulukuun listalle. Live-videolla Sekou soittaa ja laulaa Hendrix-paita päällään Sabaru-levyltä löytyvän kappaleen Desert.

10. Pre’volution – Smockey, Burkina Faso

(Edellinen sijoitus listalla: 51)

Ranskaksi räppäävä Smockey protestoi kotimaansa Burkina Fason huojuvaa hallintopolitiikkaa vastaan. Korruptio ja sotilasvallankaappaukset ovat maan tapa. Suorapuheinen Smockey on aktivisti ja köyhän kansan puhemies. Uusimman Pre’volution-albumin raidoista ei ole tehty videoita; tässä vanhempi Smockeyn esitys Tomber la lame.

World Music Charts Europe

Kun 1980-luvun lopulla länsimaissa heräsi kiinnostus epätyypillisten maiden perinnepitoiseen pop-musiikkiin, sellaisiin artisteihin kuin Youssou N’Dour, Nusrat Fateh Ali Khan tai Gypsy Kings, ilmiön markkinointitermiksi keksittiin world music. Se suomennettiin oitis maailmanmusiikiksi.

Vuonna 1991 Euroopan yleisradiounioni EBU alkoi seurata maailmanmusiikin saamaa radiosoittoa. Kuukausittaisen listan nimeksi tuli World Music Charts Europe.

Miten WMCE sitten kerätään? Niin, että puolen sataa radiotoimittajaa noin 25 maasta (ne, joilla on säännöllinen world music –ohjelma) lähettää kerran kuussa listan kymmenestä eniten soittamastaan alan albumista pääkallonpaikalle Berliiniin. Siellä nämä listat ynnätään saksalaisella täsmällisyydellä: uusi lista, sen Top 20 julkaistaan kuukauden ensimmäisenä päivänä WMCE-verkkosivulla. Siellä voi katsella myös alan linkkejä, listapaneelin kokoonpanoa tai menneiden vuosien listoja jo miltei neljännesvuosisadan taakse.

WMCE-lista on hyvin arvostettu ja seurattu alan piireissä. Listapaneelin ainoa suomenkielinen jäsen Harri Tuominen käy listan Top 10:n läpi joka kuun ensimmäisenä tiistaina Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmassa.

Etnoilta: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma joka tiistai, klo 20.30-21.30, Yle Radio 1 & Yle Areena