Hyppää pääsisältöön

Klassista kansalaisoikeustaistelua

Tummaihoisen ihmisen on huomattavasti helpompi nousta Amerikan presidentiksi kuin Wienin filharmonikkojen soittajaksi. Jos vertaus on yleinen syytös klassista musiikkia kohtaan, se on hivenen epäreilu ja silti sanasta sanaan totta. Kuten myös se, ettei vallan globaaliksi kehutussa Sibelius-viulukilpailussa ollut mukana afrotaustaisia kilpailijoita esimerkiksi usean USA:n kansalaisenkaan joukossa. Viuluduo Black Violin ottaa tabun puheeksi ja on mustuudestaan ylpeä.

Black Violinin levyn kansikuva.
Black Violinin levyn kansikuva. uudet levyt

Viulisti Kev Marcus ja alttoviulisti Wil Baptiste opiskelivat floridalaisissa yliopistoissaan päivät klassista ja kuuntelivat yöt rap-musiikkia rakkaudella. He alkoivat ensin tuottaa muita artisteja ja kokeilivat pian rap-covereita omilla jousisoittimillaan. "Stereotypes" on heidän debyyttinsä isolla levy-yhtiöllä ja suurella tuotantorahalla.

"Murskaan ihmisten käsityksiä, en pelkästään siitä mitä viululla voi saada aikaan tai miltä musiikki voi kuulostaa, vaan myös siitä mihin musta mies on kykenevä", päättyy nimikappale. Duon tarinassa on paljon samaa kuin Nuttin' But Stringz -kaksikolla, joka nousi kuuluisuuteen America's Got Talent -tv-ohjelman myötä. Levy iskeytyy sanomansa uhon kautta suoraan hiphopin tyylipiirteiden ytimeen. Kuulokuvaltaan se on moderni soul-levy, joka käsittelee omaelämäkerrallisesti rotuidentiteettiä. Paitsi että tuotteessa on Deutsche Grammophonin suorastaan ikonisen arjalainen logo, jonka liimaamista omaan musiikkiin ei ole tapana oikeuttaa kelle tahansa.

Marcus ja Baptiste ovat musiikillisesti osin jumissa keskitien kulkemisessa, mutta eivät sanottavansa painokkuudessa. Suorasukaisen kantaaottavuuden vastapainona on myös rakkauslauluja sekä instrumentaaleja. Jousisovitukset on tehnyt Bon Iver -yhtyeen Rob Moose. Pahoin pelkään, että huuto hukkuu tuuleen, koska levyä on vaikea osoittaa suuremmalle kohderyhmälle. Hienoilla artistivierailla rikastettu paketti uhkaa jäädä vain yhdeksi hyväksi mutta toki raikkaan viulupainotteiseksi soul- ja hiphop-yhdistelmäksi.

Onko rotuesteitä sitten olemassa konkreettisesti? Joko täydet kansalaisoikeudet on myönnetty? Vastauksia voi hakea sekä päivittäisistä uutislähetyksistä että musiikin todellisuuksista. Musiikin maailma ehti nähdä ja kuulla jo kauan sitten vaikkapa sinisilmä-soulin ja valkoisen rapin kaltaiset väännökset. Ehkä tärkeintä on aiheen ravistelu itsessään eikä saivartelu näennäisen tasavertaisista mahdollisuuksista liittää itsensä klassisen musiikin traditioon rodusta riippumatta.

"Stereotypes". - Black Violin, Kev Marcus, viulu ja laulu, Wil Baptiste, alttoviulu ja laulu. (Universal Music Classics, B0023680-02)

Kuuntele Uudet levyt 11.12.2015, toimittajana Tatu Tamminen.