Hyppää pääsisältöön

Korkea koulutus lisää miehen ja vähentää naisen lapsilukua

Miehiä ja naisia
Miehiä ja naisia Kuva: Freeimages marja hintikka live

Tilastokeskuksen tutkijan mukaan korkea koulutus ennustaa miehelle suurempaa lapsikatrasta kuin häntä vähemmän kouluttautuneelle lajitoverilleen. Naisilla tilanne taas on päinvastoin. Miksi näin - ja mitä asiasta ajattelee nuorena lapset tehnyt duunaripoliitikko?

Toimittajan ottaessa valokuvaa kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas) katselee epätoivoisena työhuoneensa seinää.

– Eikö täällä tosiaan ole mitään lapsiin liittyvää seinällä? Voi ei! Olenko minä nyt sitten huono äiti? Pekonen vitsailee.

Poikkeuksellinen Pekonen on, ainakin kansanedustajaksi. Hän sai ensimmäisen lapsensa 19-vuotiaana. 25-vuotiaana hän oli jo kolmen lapsen äiti ja ammattikoulusta valmistunut lähihoitaja. Kansanedustaja hänestä tuli vuonna 2011.

– Monet korkeasti koulutetut kollegani suunnittelevat lasten hankintaa vasta nyt. Sillä tavalla olen kyllä vähän erilainen, että lapsia on useampia ja nuorena saatuja kaikki. Itse olen hyvin tyytyväinen siihen, että sain lapset aikaisin. Nyt kun pikkulapsivaihe on mennyt, on mahtavaa keskittyä uraan, 36-vuotias kansanedustaja kertoo.

Pekosen oma elämä ja kokemukset työtovereista ovat linjassa tilastojen kanssa. Mitä parempi asema naisella on työelämässä, sitä vähemmän hänellä todennäköisesti on lapsia. Miehillä tilanne on päinvastainen. Miehen korkea sosioekonominen asema ennustaa suurta lapsikatrasta. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen rekistereistä.

Väestötutkija Anneli Miettisen mukaan selitystä ilmiölle pitää etsiä pariutumisesta. Alhaisessa sosioekonomisessa asemassa olevat miehet solmivat harvemmin parisuhteita kuin korkeassa asemassa olevat miehet. Korkeassa ammattiasemassa oleva nainen taas on sinkku miestä useammin.

– Naisilla liiton puuttuminen selittää osan lapsilukujen erosta, Miettinen kertoo.

Pekonen löysi rakkaansa jo nuorena.

– Joskus ihmiset oikein varmistavat, että niin saman miehen kanssa olet kaikki lapset saanut, Pekonen naureskelee.

Taustalla on monia syitä

Yhteiskuntaluokan ja sukupuolen yhteydet syntyvyyteen vaihtelevat sukupolvesta toiseen.

1950-luvulla syntyneiden miesten keskuudessa ylemmillä toimihenkilöllä on keskimäärin 2,1 lasta. Työntekijöillä vastaava luku on 1,75. 1960-luvulla syntyneiden miesten sukupolvessa yhteiskuntaluokkien välinen ero on aavistuksen kaventunut.

grafiikka
grafiikka Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen grafiikka

Naisilla luokkaerot lasten määrissä ovat päinvastaiset. Erot luokkien välillä ovat naisilla myös kasvaneet. 1950-luvulla syntyneiden naisten ikäryhmässä ylemmät toimihenkilöt saivat keskimäärin 0,1 lasta enemmän kuin työntekijät. 1960-luvulla syntyneiden keskuudessa ero on 0,2.

Tutkijan mukaan on olemassa monia syitä siihen, miksi koulutetut naiset eivät ole löytäneet kumppania yhtä hyvin kuin heitä heikommassa luokka-asemassa olevat naiset. Perinteisesti naiset ovat pyrkineet hankkimaan samassa tai korkeammassa ammatillisessa asemassa olevan miehen. Koulutettujen naisten määrän kasvun myötä tällaisen kumppanin löytyminen on tullut aiempaa vaikeammaksi.

Pekosen mies on ammattikoulun käynyt rautatieläinen.

– Meillä on molemmilla duunaritausta ja hyvin ollaan tultu toimeen. Oma käsitykseni on, että miehille naisen ammatillisella asemalla ei ole niin suurta merkitystä, Pekonen sanoo.

Kansanedustaja, nainen
Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas) sai lapsensa nuorena. Hän uskoo, että myös vanhempien sosiaalinen tausta voi vaikuttaa päätökseen hankkia lapsia. Kansanedustaja, nainen Kuva: Yle/Jani Parkkari aino-kaisa pekonen

Tutkijan mukaan myös parisuhteen houkuttelevuus on laskenut. Hyvässä sosioekonomisessa asemassa olevat naiset eivät ole enää aikoihin tarvinneet liittoa esimerkiksi toimeentulon takia. Pariutumisen lisäksi myös koulutukseen käytetty pitkä aika vaikuttaa. Korkeasti koulutetut naiset lykkäävät lasten hankintaa, jolloin lapsimäärät jäävät helposti alhaisemmiksi kuin aiemmin.

– On mahdollista, että myös tahaton lapsettomuus vaikuttaa, Miettinen analysoi.

Kenellä varaa lapsiin?

Luokkien ja sukupuolien väliset erot elävät sukupolvesta toiseen. Pekosen sukupolven lapsilukua ei ole mielekästä vielä tutkia, sillä monet heistä saavat edelleen lapsia. Jotakin 1970-luvulla ja myöhemmin syntyneistä pystytään kuitenkin sanomaan jo nyt.

– Viimeaikaiset tutkimukset nuoresta aikuisväestöstä näyttäisivät osoittavan, että myös naisten kohdalla koulutustaso tai hyvä sosioekonominen asema näyttääkin edistävän liiton solmimista. Lapsiluvut ovat alentuneet nimenomaan vähiten koulutettujen naisten keskuudessa, Miettinen kertoo.

Kansanedustaja pitää lapsiluvun alentumista heikosti koulutettujen keskuudessa ongelmallisena, jos ilmiö johtuu taloudellisista tekijöistä. Kehityskulku yhteiskuntaan, jossa vain rikkailla on varaa hankkia lapsia, on Pekosesta huolestuttava.

– Jokainen vanhempi tietää, että lapset käyvät kalliiksi. Yhteiskunnan tehtävä onkin erilaisten tukimuotojen avulla kannustaa kaikkia tulotasosta riippumatta lasten hankintaan. Yhteiskuntapoliittisesti kyse on huoltosuhteesta. Suomeen tarvitaan lisää työvoimaa.

Kansanedustaja huomauttaa, että taloudellisen tilanteen lisäksi myös vanhempien sosiaalinen tausta voi vaikuttaa päätökseen hankkia lapsia.

– Tuntuu, että kouluttautuneet ihmiset suunnittelevat elämäänsä enemmän kuin duunarit. He myös säätelevät lasten hankintaa tiukemmin kuin nuoret duunarit, jotka antavat elämän viedä herkemmin. Näin kävi ainakin minun kohdallani, Pekonen sanoo.

Lisää ohjelmasta

puutarhakäsineet
puutarhakäsineet Kuva: freeimages.com/PascalTHAUVIN marja hintikka live
cribs
cribs Kuva: Yle/Thomas Hagström marja hintikka live
Marjan totuus: Kaiken voi saada
Marjan totuus: Kaiken voi saada Kuva: Yle/Hans Weckman marja hintikka live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.