Hyppää pääsisältöön

Koskaan ei ole liian myöhäistä! 5000-vuotias puu vaihtaa sukupuolta

Hämmästy maailmasta räjähdys
Hämmästy maailmasta räjähdys Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta räjähdys

Yksi Britannian vanhimpia tunnettuja puita, noin 5000 vuotta vanha puu, on yllättänyt tutkijat.

Kyseinen marjakuusi, joka on samalla Euroopan vanhimpia, on satojen vuosien ajan identifioitu miespuoliseksi. Puu sijaitsee Edinburgin kuninkaallisessa kasvitieteellisessä puutarhassa. Puun ikää ei ole sataprosenttisen varmasti voitu todistaa, vaan se perustuu vuonna 1769 tehtyy ympärysmittaukseen, jonka perusteella on voitu tehdä arvio. Tuhansien vuosien ikäisestä puusta joka tapauksessa on kysymys.

Marjakuuset ovat puita, joilla on kaksi sukupuolta. Siksi kasvitieteilijät hämmästyivät, kun he viime lokakuussa huomasivat tämän miespuolisen puun joissakin oksissa piemiä punaisia marjoja, jollaisia vain naaraspuoliset marjakuuset tuottavat.

Tohtori Max Coleman Kasvitieteellisen puutarhan tieteelliseltä osastolta kertoo, että tapaus ei ole täysin ainutlaatuinen. Joidenkin puiden, esimerkiksi saarnien, tiedetään silloin tällöin vaihtavan sukupuolta.

Erikoiseksi tämän tapauksen tekee se, että puu on näin vanha eikä sen tiedetä aiemmin vaihtaneen sukupuolta.

Tutkijoiden mukaan vaihdos saattaa liittyä puun korkeaan ikään tai ympäristötekijöiden muutokseen.

Linkit

:

Artikkeli Huffington Postin tiedesivuilla

Edinburgin kuninkaallinen kasvitieteellinen puutarha

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua