Hyppää pääsisältöön

Kronos palaa rikospaikalle

"Kansakunnan synty (1915) on kiistellyin elokuva mitä koskaan on tehty ja samalla hyvin rakastettu." Näin lausui filmitaivaan portinvartija Peter von Bagh. Hän vertasi D.W. Griffithin teosta amerikkalaisen kansakunnan muistina hyvin osuvasta siihen, miten Väinö Linnan romaanit vaikuttivat ja vaikuttavat yhä suomalaisten historiakäsityksiin. Seikkailunhaluinen DJ Spooky eli Paul D. Miller pistää nyt kapuloita rattaisiin.

Kronos Quartetin levyn kansikuva.
Kronos Quartetin levyn kansikuva. uudet levyt

Jo ohjaaja Griffith kertoi myöhemmin elämässään, kuinka elokuvan tulisi olla moniäänisempi, jos se tehtäisiin uudelleen. Yhdysvaltain sisällissodan ja Ku Klux Klanin syntyhetkien kuvaus toiseutti afroamerikkalaisen väestön avoimen ja tunnustetun rasistiseen sävyyn. Tuotantobudjettinsa suuruudessa aikanaan ylivertainen elokuva representoi mustuutta vain kalpeassa minstrel-propagandan muodossa.

Uusi julkaisu sisältää Milleriltä sekä uuden elokuvaversion että musiikin, joista jälkimmäiseen keskityn nyt. Mykkäelokuvan alkuperäismusiikki ehti aikanaan kadota. Miller käyttää ennen kaikkea studiota soittimenaan, mutta hän on valjastanut kameleonttimaisen Kronos-jousikvartetin toteuttamaan visioitaan. Synkkätunnelmainen jälki on emotionaalisesti hyvin vetoavaa. Sävelkieli myötäilee pohjoisen ja etelän konfliktia, rotujen kahtiajakoa sekä orjuuden jatkumoa blues-idiomeilla, glissando-alukkeilla ja kolmimuunteisella rytmillä. Miller rakentaa wagneriaanista johtoaihekerrontaa, jossa kuulija voi lukea musiikin sekä käytettyjen instrumenttien kerroksista kulloisetkin kuvakerronnan tunnelmat.

Rumpubiitit saisivat olla toisinaan vetävämpiä ja vivahteikkaampia, mutta Kronos työskentelee aivan luontevasti läpi albumin. Tuntuu, että heidät voi aina kutsua apuun, jos tarvitaan kvartettia tulkitsemaan aika- ja paikkasidonnaisia nykymusiikkiteoksia. Rebirth of a Nation avaa korvia instrumentaali-hiphopin mahdollisuuksille, vaikkei se aivan päihitäkään esimerkiksi vastaavan taitelilijaprofiilin omaavan DJ Shadow'n parhaita saavutuksia.

Historiasta tulee voida ottaa oppia. Juuri tämän takia maineikas Lincoln-festivaali, Pariisin syksy -nykytaidetapahtuma ja Wienin juhlaviikot tilasivat leikkaa ja liimaa -velho Milleriltä jotain näin yllättävää. Se on elävän kulttuurin elintärkeää hengitystä. Huomionarvoista on myös, että remiksaus ja kokeellinen hiphop kuuluvat jo klassiseen musiikkiin: kotimaassa esimerkkejä ovat äänitaiteilija Jimi Tenorin uhkarohkeat temput sekä Jennah Vainion beatbox-konsertto, ulkomailla muun muassa Gabriel Prokofjevin konsertto levylautaselle ja orkesterille.

DJ Spooky: Rebirth of a Nation. Elokuvan Birth of a Nation uudelleenmiksaus- ja sävellys. - Kronos Quartet, DJ Spooky. (Cantaloupe Music, CA21110)

Kuuntele Uudet levyt 11.12.2015, toimittajana Tatu Tamminen.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.