Hyppää pääsisältöön

Pimeä historia: Ahvenanmaan noidat

Pimeä historia: Ahvenanmaan noidat, yle tv1
Ahvenanmaalla tuomittiin ja mestattiin lyhyessä ajassa seitsemän naista noitina. Pimeä historia: Ahvenanmaan noidat, yle tv1 pimeä historia: ahvenanmaan noidat

TV1 keskiviikkona 3.1.2018 klo 18.30 - 19.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Pohjolan ensimmäinen järjestelmällinen noitavaino koettiin Ahvenanmaalla 1660-luvulla. Lakia ja raamattua alettiin käyttää viattomien ihmisten jahtaamiseen tavalla, joka nykyään näyttää silkalta mielivallalta.

Pimeä historia -sarjassa historioitsija Teemu Keskisarja ja luokanopettaja Marko Kämäräinen selvittävät, kuinka vainoajat omana aikanaan uskoivat soveltavansa lakia, uskontoa ja tiedettä edistyksellisesti.

Ihmiset ankarissa oloissa

Noitana tuomittujen naisten ja Ahvenanmaan kihlakunnantuomarin tarinoiden kautta avautuu ikkuna ankariin elinoloihin ja maailmankuvaan, jossa yliluonnolliset kyvyt ja vahingonteko kertoivat liittolaisuudesta paholaisen kanssa.

Ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Sakari Silvola. Tuottaja: Tuuve Piispa. Yle Asia, 2015. Sarjaa on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2015.

Pimeä historia -sarja kertoo Suomen historian vähemmän tunnetuista tapahtumista.

Sarjasta lisää:
Teemu Keskisarja: Virkamiehet pelastivat Suomen saatanan tyrannialta
Pimeä historia

Kommentit
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.