Hyppää pääsisältöön

Pimeä historia: Ahvenanmaan noidat

Pimeä historia: Ahvenanmaan noidat, yle tv1
Ahvenanmaalla tuomittiin ja mestattiin lyhyessä ajassa seitsemän naista noitina. Pimeä historia: Ahvenanmaan noidat, yle tv1 pimeä historia: ahvenanmaan noidat

TV1 keskiviikkona 3.1.2018 klo 18.30 - 19.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Pohjolan ensimmäinen järjestelmällinen noitavaino koettiin Ahvenanmaalla 1660-luvulla. Lakia ja raamattua alettiin käyttää viattomien ihmisten jahtaamiseen tavalla, joka nykyään näyttää silkalta mielivallalta.

Pimeä historia -sarjassa historioitsija Teemu Keskisarja ja luokanopettaja Marko Kämäräinen selvittävät, kuinka vainoajat omana aikanaan uskoivat soveltavansa lakia, uskontoa ja tiedettä edistyksellisesti.

Ihmiset ankarissa oloissa

Noitana tuomittujen naisten ja Ahvenanmaan kihlakunnantuomarin tarinoiden kautta avautuu ikkuna ankariin elinoloihin ja maailmankuvaan, jossa yliluonnolliset kyvyt ja vahingonteko kertoivat liittolaisuudesta paholaisen kanssa.

Ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Sakari Silvola. Tuottaja: Tuuve Piispa. Yle Asia, 2015. Sarjaa on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2015.

Pimeä historia -sarja kertoo Suomen historian vähemmän tunnetuista tapahtumista.

Sarjasta lisää:
Teemu Keskisarja: Virkamiehet pelastivat Suomen saatanan tyrannialta
Pimeä historia

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.