Hyppää pääsisältöön

Pimeä historia: Ihmiset Raatteen tiellä

Pimeä historia: ihmiset raatteen tiellä, yle tv1
Teemu Keskisarja (vas.) ja Marko Kämäräinen vierailevat Raatteen tien taistelupaikoilla. Pimeä historia: ihmiset raatteen tiellä, yle tv1 pimeä historia: ihmiset raatteen tiellä

TV1 maanantaina 23.12.2019 klo 18.30 - 19.00, Areenassa

Raatteen tien taistelu saattaa olla Suomen sotahistorian maineikkain taistelu.

Pimeä historia -sarjassa historioitsija Teemu Keskisarja ja opettaja Marko Kämäräinen selvittävät, mitä Raatteen tiellä ja laajemmin Suomussalmella talvisodassa tarkalleen tapahtui.

Ohjelmassa käydään läpi, kuinka 1700 korven asukasta jäi evakuoimatta ja kuinka he suhtautuivat miehittäjään. Entä miltä suomalainen sankaritarina näyttää niiden tuhansien ukrainalaisten näkökulmasta, joille metsätie keskellä hyistä erämaata muodostui helvetilliseksi vankilaksi?

Suurtaistelun käänteet käydään läpi heittäytymällä niiden ihmisten nahkoihin, jotka joutuivat tavalla tai toisella keskelle suurtaistelua.

Pimeä historia -sarja kertoo Suomen historian vähemmän tunnetuista tapahtumista.

Ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Sakari Silvola. Tuottaja: Tuuve Piispa. Yle Asia, 2015. Sarjaa on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2018.

Sarjasta lisää:
Teemu Keskisarja: Talvisodan no limit -pokeri
Pimeä historia

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.