Hyppää pääsisältöön

Pimeä historia: Suomalaiset terroristit – ensimmäiset lööpit yli sata vuotta sitten

Pimeä historia: Suomalaiset terroristit, yle tv1
Teemu Keskisarja ja Marko Kämäräinen tutustuvat suomalaisen terrorismin syntysijoihin Helsingin ydinkortteleissa. Pimeä historia: Suomalaiset terroristit, yle tv1 pimeä historia: suomalaiset terroristit

TV1 sunnuntaina 15.11.2020 klo 21.00 - 21.30, Areenassa

Historioitsija Teemu Keskisarjan mukaan Suomi oli terrorismin potentiaalinen pikkujättiläinen reilu sata vuotta sitten.

Pimeä historia -sarjassa Keskisarja vie opettaja Marko Kämäräisen tutkimusmatkalle suomalaisen terrorismin syntysijoille, muutaman korttelin alueelle Helsingin ydinkeskustaan.

Fennomaaneista ensimmäiset lööpit

Eugen Schaumanin muistavat kaikki, mutta esimerkiksi ensimmäinen kielipoliittinen attentaatti tapahtui vuonna 1889, kun fennomaani Waldemar Churberg ampui entistä parasta ystäväänsä Jaakko Forsmania.

Syynä olivat suhtautuminen Venäjään ja fennomaanien sisäiset ristiriidat.

Ruotsinkieliset nuoret miehet halusivat suomalaistaa maan. Siinä touhussa fanaattisuus sai välillä vallan. Ampumatapaus oli Suomen ensimmäinen oikea rikosuutisoinnin mediakohu.

Verikoirat sai rahaa ja aseita

Vuonna 1905 Suomi oli ajautunut järjestysvallan tyhjiöön. Helsingin kadulla heiteltiin pommeja ja Helsingin Suomalaisessa Reaalilyseossa syntyi terroristisolu Verikoirat, Blodhundarna. Verikoirat saivat rahaa ja aseita aikuisilta aktivisteilta.

Solun tukikohta sijaitsi Esplanadin hienoimmassa kerrostalossa. Ikkunasta näkyi Runebergin patsas.

Ohjelmassa kerrotaan myös siitä, kuinka Suomi oli tukikohtana venäläisille emigranttiaktivisteille. Suomalainen virkavalta oli osallisena toimintaan.

Pimeä historia -sarja kertoo Suomen historian vähemmän tunnetuista tapahtumista.

Ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Riika Nikkarinen. Tuottaja: Tuuve Piispa. Yle Asia, 2015. Sarjaa on esitetty Ykkösellä edellisen kerran tammikuussa 2020.

Kommentit
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.