Hyppää pääsisältöön

Pimeä historia: Verinen Viipuri – historioitsija Teemu Keskisarja jäljittää kohtalonhetkiä

Teemu Keskisarja ja Marko Kämäräinen Viipurissa.
Historioitsija Teemu Keskisarja (vas.), opettaja Marko Kämäräinen ja kirjailija Seppo Marttinen vierailevat Viipurin lääninvankilassa. Teemu Keskisarja ja Marko Kämäräinen Viipurissa. Yle TV1,pimeä historia: verinen viipuri

TV1 sunnuntaina 19.4.2020 klo 14.40 - 15.10, uusinta keskiviikkona 22.4. klo 23.15, Areenassa

Historioitsija Teemu Keskisarja ja luokanopettaja Marko Kämäräinen matkustavat Viipuriin ja sukeltavat vuoteen 1918. Viipuri oli tuolloin Suomen kakkoskaupunki, jonka katukuva oli kansainvälinen ja monikulttuurinen.

Pimeä historia -sarjassa Keskisarja ja Kämäräinen vievät katsojat paikkoihin, joissa harva suomalainen on käynyt, vaikka ne ovat sisällissodan keskeisintä historiaa.

Pietisen tehtaassa ammuttiin lähtölaukaukset koko sodalle, lääninvankilassa koettiin punaisen terrorin suurimmat julmuudet ja "vallien välissä" valkoiset teloittivat yhdellä kertaa yli 200 venäläistä siviiliä.

Ohjelmassa käydään läpi säveltäjä Toivo Kuulan kuolema valkoisten voitonjuhlissa. Samalla etsitään syitä ja selityksiä väkivallalle, jota vajaat sata vuotta myöhemmin on vaikea ymmärtää.

Pimeä historia -sarja kertoo Suomen historian vähemmän tunnetuista tapahtumista.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Sakari Silvola. Tuottaja:: Tuuve Piispa. Tuotanto: Yle Asia, 2015. Sarjaa on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2017.

Kommentit
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.