Hyppää pääsisältöön

Pimeä historia: Verinen Viipuri

Pimeä historia: Verinen viipuri, yle tv1
Historioitsija Teemu Keskisarja (vas.), opettaja Marko Kämäräinen ja kirjailija Seppo Marttinen vierailevat Viipurin lääninvankilassa, jossa punaiset surmasivat valkoisia vankejaan. Pimeä historia: Verinen viipuri, yle tv1 pimeä historia: verinen viipuri

TV1 torstaina 28.12.2017 klo 18.30 - 19.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Historioitsija Teemu Keskisarja ja luokanopettaja Marko Kämäräinen matkustavat Viipuriin ja sukeltavat vuoteen 1918. Viipuri oli tuolloin Suomen kakkoskaupunki, jonka katukuva oli kansainvälinen ja monikulttuurinen.

Keskeisillä paikoilla

Pimeä historia -sarjassa Keskisarja ja Kämäräinen vievät katsojat paikkoihin, joissa harva suomalainen on käynyt, vaikka ne ovat sisällissodan keskeisintä historiaa.

Pietisen tehtaassa ammuttiin lähtölaukaukset koko sodalle, lääninvankilassa koettiin punaisen terrorin suurimmat julmuudet ja "vallien välissä" valkoiset teloittivat yhdellä kertaa yli 200 venäläistä siviiliä.

Miksi väkivaltaa?

Ohjelmassa käydään läpi säveltäjä Toivo Kuulan kuolema valkoisten voitonjuhlissa. Ohjelmassa etsitään syitä ja selityksiä väkivallalle, jota vajaat sata vuotta myöhemmin on vaikea ymmärtää.

Ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Sakari Silvola. Tuottaja: Tuuve Piispa. Yle Asia, 2015. Sarjaa on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2015.

Pimeä historia -sarja kertoo Suomen historian vähemmän tunnetuista tapahtumista.

Sarjasta lisää:
Teemu Keskisarja: Väärin unohdettu Viipuri
Pimeä historia

Kommentit