Hyppää pääsisältöön

Pimeä historia: Verinen Viipuri – historioitsija Teemu Keskisarja jäljittää kohtalonhetkiä

Teemu Keskisarja ja Marko Kämäräinen Viipurissa.
Historioitsija Teemu Keskisarja (vas.), opettaja Marko Kämäräinen ja kirjailija Seppo Marttinen vierailevat Viipurin lääninvankilassa. Teemu Keskisarja ja Marko Kämäräinen Viipurissa. Yle TV1,pimeä historia: verinen viipuri

TV1 sunnuntaina 19.4.2020 klo 14.40 - 15.10, uusinta keskiviikkona 22.4. klo 23.15, Areenassa

Historioitsija Teemu Keskisarja ja luokanopettaja Marko Kämäräinen matkustavat Viipuriin ja sukeltavat vuoteen 1918. Viipuri oli tuolloin Suomen kakkoskaupunki, jonka katukuva oli kansainvälinen ja monikulttuurinen.

Pimeä historia -sarjassa Keskisarja ja Kämäräinen vievät katsojat paikkoihin, joissa harva suomalainen on käynyt, vaikka ne ovat sisällissodan keskeisintä historiaa.

Pietisen tehtaassa ammuttiin lähtölaukaukset koko sodalle, lääninvankilassa koettiin punaisen terrorin suurimmat julmuudet ja "vallien välissä" valkoiset teloittivat yhdellä kertaa yli 200 venäläistä siviiliä.

Ohjelmassa käydään läpi säveltäjä Toivo Kuulan kuolema valkoisten voitonjuhlissa. Samalla etsitään syitä ja selityksiä väkivallalle, jota vajaat sata vuotta myöhemmin on vaikea ymmärtää.

Pimeä historia -sarja kertoo Suomen historian vähemmän tunnetuista tapahtumista.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Sakari Silvola. Tuottaja:: Tuuve Piispa. Tuotanto: Yle Asia, 2015. Sarjaa on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2017.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.