Tieto Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimen kirjaamisesta poliisin salaiseen epäiltyjen rekisteriin (epri) aiheutti kohun keväällä 2013. Sen jälkeen alkoi syyttäjävetoinen rekisteritutkinta ja keskiviikkona 9.12. päästiin jo oikeudessa puimaan asiaa.
Silloinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero ennätti julistamaan Putin-merkinnän laittomaksi ennen tutkinnan alkua. Oikeudessa Putinista ei puhuttu juuri mitään. Epäselväksi jäi, onko merkinnän laillisuutta edes tutkittu? MOT käsitteli aihetta Putingate -ohjelmassa toukokuussa 2013.
Syyttäjälaitos ja Poliisihallitus (PoHa) ovat yhä napit vastakkain poliisin salaisesta epäiltyjen rekisteristä. Tämä kävi ilmi, kun Helsingin käräjäoikeus julkisti PoHan salaaman raportin eprin ongelmista ensimmäisenä istuntopäivänä.
MOT kertoi näiden kahden lainvalvontaelimen riidoista jo reilu vuosi sitten. Silloin PoHassa paheksuttiin Valtakunnansyyttäjänviraston (VKSV) tulkintaa, jonka mukaan epriin on kirjattu peräti 180 000 ihmisen tiedot. Mukaan oli laskettu virheellisesti myös rahanpesun selvittelylain perusteella merkityt nimet.
Keskiviikkona epri-rekisteristä saatiin jo tarkemmat luvut, kun valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen vetosi asiaesittelyssään PoHan selvitystyöhön. Loppuraportin mukaan epriin on kirjattu lähes 50 000 nimeä. Näistä valtaosa on merkitty rikoksesta epäiltynä ja noin neljännes myötävaikuttajana.
Tällä kertaa tulkintaerimielisyydet liittyvät mahdollisiin virheellisiin merkintöihin. PoHan mukaan virheellisiä merkintöjä on 1669, kun taas syyttäjät arvelevat yli 8000 merkinnän kirjatun epriin väärin perustein.
Valtionsyyttäjä Hirvonen kuvasi asiaesittelyssä, kuinka epriin on kirjattu ”jonninjoutavia” havaintoja ihmisistä, kuten punttisalitreeneistä tai seurustelusuhteista. Hän piti joitakin havaintoja suorastaan tirkistelynä.
Yhden syytetyn asianajaja Petteri Sotamaa vastasi Hirvoselle, että jonkin yksittäisen merkinnän esiin nostaminen ei kerro sen laillisuudesta. Merkinnän taustalla on ollut poliisimiehen harkinta. Sotamaa korosti, että epri on matalan kynnyksen havainto- ja tiedustelurekisteri, ei rikosrekisteri.
Valtionsyyttäjä Hirvonen ajaa kolmelle syytetylle sakkorangaistuksia tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Vastaajat, kaksi entistä KRP:n rikostietopalvelun päällikköä ja PoHan rekisterinpitopäällikkö, kiistävät syytteet.
Lisää ohjelmasta
- Huumepoliisien vastapallo
- Aarnion tietovuodot hovioikeuden käsittelyssä
- Poliisijohtajat kiistävät yksiköiden väliset ongelmat
- Veikkauksen vedonlyöntiuudistus: Uusi peliominaisuus herätti valvojassa huolen pelaajien oikeusturvasta, sopimuskumppania kiristetty
- Ihmelääke aiheutti kahdeksan suomalaispotilaan kuoleman ja se vedettiin markkinoilta – nyt lääkettä käytetään haittavaikutuksista huolimatta Suomessa enemmän kuin koskaan
- Vanhusten turvallisuus vaarantunut, työvuorolistoilla kikkailtu – Esperi Caren lippulaiva on saanut jatkaa, vaikka ongelmia on ollut kymmenen vuotta