Hyppää pääsisältöön

Terveet sävellyskädet juoksuhaudassa

Ensimmäinen maailmansota sai Claude Debussyn luulemaan, että vihollinen kukistuisi taiteen avulla. Ranskalaispatriootti Reynaldo Hahn lähti sen sijaan itse sotajalalle ja nuottipaperit mukanaan kohti totaalisodan tuhoisaa keskipistettä. Pianoduo Tal & Groethuysenin harkitun tyylikäs larppauslevy osoittaa, miten musiikilla voi olla muisti.

Pianoduo Tal & Groethuysenin levyn kansikuva
Pianoduo Tal & Groethuysenin levyn kansikuva uudet levyt

1915 on kuin aikakone ja samalla fiksu kertomus Debussyn ja Hahnin keskeisistä eroista. Impressionistipioneeri Debussy oli sotatouhuihin jo liian vanha, mutta oli myös sävelkielessään riitautunut sen romantiikan koulun kanssa, josta yksinlaulusäveltäjäksi profiloitunut Hahn puolestaan oli kotoisin. Pianistit Yaara Tal ja Andreas Groethuysen ovat valinneet miehiltä sävellyksiä, jotka kertovat erilaisista tavoista palata jo kadotettuun aikaan. Levy on muusikoilta mutkatonta yhteispeliä ja toteutus täynnä gallialaista sointikirkkautta.

Debussy-poiminnat ovat syntyhetkeltään ajalta, jolloin ilmestyi verrattain tunnetut ja myöhäisvuosien helmeksi tunnustetut pianoetydit. Nelikätiselle pianolle sävelletty sarja Six épigraphes antiques ulottuu tosiasiassa jo vuosisadan vaihteeseen, mutta sodan syttyminen kiilasi myös tähän luomisprosessiin. Elämänmuutos on ilmeisempää En blanc et noir -teoksessa, jossa yksi osa on osoitettu tutun sankarivainajan muistolle. Germaaninen virsi Jumala ompi linnamme on piilossa pianon matalassa rekisterissä ilmiselvänä vihollisen tunnuksena. Kuten arvata saattaa, ranskalainen sävelkieli ottaa lopulta niskalenkin saksalaisuudesta.

Hahn teki oman sotilastribuuttinsa, kun eräs taistelutoveri haavoittui vakavasti rintamalla. Säveltäjän mielestä musiikki voi lohduttaa toipilasta vain, jos se välttelee kaikkea modernia ja päivänpolttavaa. Puhdas eskapismi jatkuu valssisarjassa Le ruban dénoué, jossa romantikko Hahn jättää auvoisen 1800-luvun taakseen varsin pehmeällä sävelkielellä. Taistelutunnelmista voikin kertoa ironisen nostalgiavalssin muodossa, vaikka makaisi itse torakkana taistelukentän mudassa.

"1915". Claude Debussyn ja Reynaldo Hahnin pianomusiikkia. - Duo Tal & Groethuysen, piano. (Sony Classical, 88875108322)

Kuuntele Uudet levyt 11.12.2015, toimittajana Tatu Tamminen.