Hyppää pääsisältöön

"Hyvä yleisö, vanhuskinhan on myös ihminen!" Minna Lindgren Helsingin kirjamessuilla.

Minna Lindgren, Jussi Tiihonen
Kirjailija Minna Lindgren ja Jussi Tiihonen heiluttavat sanan säilää Helsingin kirjamessujen lavalla Minna Lindgren, Jussi Tiihonen Kuva: Yle jussi tiihonen

- Mikäpä lienee monitoroidun hoivan pilottiyksikkö?, kysyy kustannuspäällikkö Jussi Tiihonen. - Se on tietenkin monitoroidun hoivan pilottihanke!, vastaa kirjailija Minna Lindgren.

Tämä Helsingin kirjamessuilla käytävä keskustelu vilisee toinen toistaan raflaavampia termejä ja värkkejä: geronteknologia, älyseinä, käyttöliittymä, seurustelurobotti, inhimillistetty teknologia. Teema on siis sama kuin Lindgrenin Ehtoolehdon tuho -kirjassakin, teknologia, vanhusten hoidon ympärille rakentunut hoivabisnes ja sen seuraukset.

- Valitettavasti tässä tapauksessa kirjailijan ei juuri tarvinnut turvautua mielikuvitukseensa, Lindgren kertoo. - Kun rupesin kirjaa varten selvittämään, mitä tällä hoiva- ja terveysteknologian alalla on oikein kehitetty, jouduin kyllä hämmästymään. En pystynyt itse keksimään mitään uutta - diplomi-insinööri on keksinyt jo kaiken! Joka ikinen laite ja vempain ja kone ja automaatti ja robotti ja kolmiulotteisesti ruokaa tulostava automaatti on paitsi keksitty, myös käytössä.

Monilla vanhuksilla on aika nöyrä suhtautuminen siihen, että ei saa vaatia

Lindgrenin mielestä me olemme tosin jo nyt ilman hassunhauskaa teknologiaakin eristäneet vanhukset tästä yhteiskunnasta.

- Pystymme kohtelemaan vanhuksia niin kuin me tällä hetkellä heitä kohtelemme, koska suurin osa vanhuksista on tottunut sopeutumaan vallitseviin olosuhteisiin. Ei ole sellaista mentaliteettia, että “Tämä ei sovi! Tämä ei kelpaa! Minä Vaadin!” Monilla vanhuksilla on aika nöyrä suhtautuminen siihen, että ei saa vaatia.

Satiirin ainekset helposti kasassa

- Tämähän on eniten Suomessa kasvava väestönosa, yli 90-vuotiaat, Lindgren perustelee. Tämä on ikäryhmä, joka on rakentanut Suomen - tämän meidän hyvinvointivaltiomme, jossa välitetään toisesta. On rakennettu kirjastot, neuvolat, äitiyslomat, terveysasemat, perukoulu. Ja nyt kun he ovat ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa olisi heidän vuoronsa saada yhteiskunnalta jotain, sanotaan, että ei meillä ole rahaa. Myykää asuntonne, heille sanotaan, tehkää jotain, koittakaa keksiä! Ja kuitenkin, kun he siellä palvelutalossa katsovat ikkunassa ulos, he näkevät vauraamman Suomen, mitä ikinä on ollut.

- Tässä on minusta niin iso satiirin lähtökohta että sen jälkeen aika monet asiat rupee näyttään koomisilta.

Valitut sanat 14.12.2015 Yle Teemalla klo 20.00.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri