Hyppää pääsisältöön

Matelija on epäsosiaalinen lemmikki

viljakäärme kieli ulkona
Käärme haistelee kielellään viljakäärme kieli ulkona Kuva: yle viljakäärme

Puoli seiskan lemmikkiviikon päättävät karvattomat lemmikit. Studioon saapuu vierailemaan viljakäärmeitä ja leopardikilpikonna sekä kuningasboa.

viljakäärme kerällä
Viljakäärme viettää suurimman osan ajastaan kerällä viljakäärme kerällä Kuva: yle viljakäärme

Käärme pelkää ihmistä

Viljakäärmeet ovat amerikkalaisia aavikkokäärmeitä. Ne ovat rakenteeltaan hoikkia ja pitkiä. Ne voivat kasvaa puolitoista metrisiksi. Saaliinsa viljakäärmeet tainnuttavat kuristamalla.
Viljakäärmeet eivät ole sosiaalisia eivätkä kaipaa ihmisseuraa, vaan rakastavat rauhaa, joten aktiiviseen toimintaan niitä on turha ottaa mukaan. Suurimmaksi osaksi ne lepäävät kerällä.
Kun käärme lähtee liikkumaan, on se yleensä merkki nälkäisyydestä. Viljakäärmeet herkuttelevat noin kerran kuukaudessa kuolleilla jyrsijöillä. Viljakäärmeet eivtä ole aggressiivisia ja ne tottuvat helposti käsittelyyn. Käärmeet hakeutuvat mielellään ihmisen kaulalle, mutta eivät suinkaan kuristamistarkoituksessa, vaan siksi, että kaulassa on suuria verisuonia, jotka tekevät alueesta lämpimän ja siten houkuttelevan. Erityisesti pitkähiuksiset ihmiset ovat käärmeiden suosiossa, koska hiusten alle on mukava luikerrella suojaan.
Käärmeet herättävät monissa pelkoa, mutta on hyvä muistaa, että käärme pelkää ihmistä aina enemmän kuin ihminen käärmettä.

leopardikilpikonna Lola sohvalla
Lola on leopardikilpikonna leopardikilpikonna Lola sohvalla Kuva: yle leopardikilpikonna

Pikkukilpikonna voi kasvaa jätiksi

Studioon saapuu myös leopardikilpikonna Lola. Neiti Lola painaa nyt noin viisi kiloa, mutta voi kasvaa jopa 40-kiloiseksi. Se on nyt 10-vuotias teini. Kilpikonnat voivat elää jopa 80-vuotiaiksi.
Lola pitää lämmöstä, lepäilystä ja syömisestä. Koska leopardikilpikonna on lähtöisin Afrikan savanneilta, se viihtyy kuivassa ja sen pääasiallinen ruokavalio koostuu kuivasta heinästä. Lola on luonteeltaan rauhallinen, mutta liikkuu päivisin välillä aktiivisestikin tepastellen. Illalla se vetäytyy aikaisin yöunille.
Kilpikonnaa lemmikiksi haaveilevan on hyvä muistaa, että konnat voivat kasvaa valtaviksi, tästä seuraa muun muassa se, että konnien jätöksetkin ovat valtavia, ja omistajan täytyy pystyä sitoutumaan eläimeen kymmeniksi vuosiksi.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän