Kaikenlaista voi saada, mutta ei kaikkea. Kukaan ei voi. Tärkeää työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisessa on löytää se, mikä juuri sinulle on tärkeää, kirjoittaa Väestöliiton asiantuntija Anna Kokko.
Jos olet mies, voit saada lähes kaiken muun paitsi äitiyden ja naiseuden. Jos olet nainen, voit saada lähes kaiken, jos verkostossasi on ihmisiä, jotka ymmärtävät arvosi ja puoliso, joka tekee koti- ja metatöitä. Eli jos sinulla on rutkasti onnea, myötätuulta ja tukijoita.
Perheen, työn ja työuran yhteensovittamisesta löytyy edelleen seuraavia kommentteja 2000-luvulta, koottuna elävästä elämästä:
”Pidä se akkas kurissa”, toteaa miehen esimies, kun kyse on siitä, kumpi vanhemmista jää hoitamaan sairastunutta lasta kotiin.
”Oletko ihan hullu?” kysytään naiselta, joka alkaa odottaa kolmatta lastaan ja työskentee organisaatiossa, jossa jo yksikin lapsi ja perhevapaa on merkittävä riski naisen uralle.
On tilanteita, joissa kokeneen ja pätevän naisen vastuulle on annettu laajan hankkeen koordinointi, mutta johtoryhmään asian tiimoilta on nimetty häntä nuorempi mies. Onneksi vastapainona on myös positiivisia esimerkkejä hyvästä kehityksestä ja vilpittömistä parannuksista tasa-arvossa.
Suomessa vuonna 2015 on edelleen helpompaa saada kaikki, jos on keski-ikäinen avioliitossa elävä mies kuin keski-ikäinen naimaton tai naimisissa oleva nainen.
Suomessa vuonna 2015 on edelleen helpompaa saada kaikki, jos on keski-ikäinen avioliitossa elävä mies kuin keski-ikäinen naimaton tai naimisissa oleva nainen. Kummallakin verkostot auttavat, mutta miehillä huomattavasti enemmän.
Vanhan sanonnan mukaan työelämässä naisen "ei" tarkoittaa "ehkä", ja "ehkä" tarkoittaa "kyllä". Kaikkien naisten pitäisi muistaa, että urakehityksessä tällaisesta ei ole hyötyä. Urakehityksen risteyskohdissa kannattaa pääsääntöisesti sanoa mahdottomiltakin tuntuviin tarjouksiin reippaasti "kyllä". Sen jälkeen voi yrittää räätälöidä ja neuvotella ehdot itselleen sopiviksi.
Jos vastaat rehellisesti "ehkä" - tai varsinkin, että haluat miettiä huomiseen, aikalisä tulkitaan helposti viivyttelyksi ja epävarmuudeksi. Siinäkin tapauksessa, että se oikeasti saattaisi olla viisasta ja järkevää.
Kun tutkii tilastoja johto- ja johtoryhmäpaikkojen sukupuolijaoista, näkee vain osan lopputuloksesta. Luvut kertovat paljon, mutta eivät kaikkea niistä hetkistä, jotka johtavat paikkojen jakamiseen: palavereista, käytäväpuheista, verkostojen hyödyntämisistä, sumplimisista ja kytkykaupoista. Yhtäkkiä pätevä henkilö voi huomata jääneensä rekrytoinneista, ylennyksistä tai johtoryhmistä ulos, ilman mahdollisuutta uusien verkostojen luomiseen ja haasteiden ottamiseen.
Toisaalta on asioita, joiden vuoksi johtopaikka ei ole jokaiselle edes tavoittelemisen arvoinen asia. Nostakoon kätensä se johtaja tai esimies, joka pystyy tällä hetkellä tekemään töitä osa-aikaisesti, hoitaen samalla yhtä tai useampaa pientä lasta kotona - onko heitä? Perhe tarvitsee aikaa, mutta niin myös vaativat työtehtävät.
Ongelma ei ole erilaisuuksien kirjo, vaan tilanne, jossa ei pääse toteuttamaan unelmaansa tai saa mahdollisuutta pyrkiä kohti sitä omaa kaikkea.
Kaikenlaista voi saada, mutta ei mitenkään kaikkea. Yhdelle kaikki on tasapainoista arkielämää, hauskoja hetkiä perheenjäsenten kanssa sekä mahdollisuutta viettää omaa vapaa-aikaa. Toiselle se on uusia työtehtäviä, vaihtuvia organisaatioita, työmatkoja ja kansainvälistä uraa. Ongelma ei ole erilaisuuksien kirjo, vaan tilanne, jossa ei pääse toteuttamaan unelmaansa tai saa mahdollisuutta pyrkiä kohti sitä omaa kaikkea.
Tällä hetkellä yksi isoista epäkohdista sekä Suomessa että maailmalla on se, että työt jakautuvat epätasaisesti: osalla työtä on liikaa, osalla ei lainkaan. Näissä ääripäissä haasteet perheen ja muun elämän yhteensovittamisessa ja yhteensovittamattomuudessa ovat aivan erityyppisiä.
Työn ja perhe-elämän yhteensovittajia ei saa repiä rikki velvoitteiden ja vastuiden viidakossa.
En halua sotaa tai taisteluja sukupuolten välille. En halua kahtiajakautunutta todellisuutta työmarkkinoilla ja työnteon määrissä, kotona ja kodin ulkopuolella. En halua loputonta kiistaa siitä, mikä on parasta kullekin tai kuka on sopivin tai pätevin johonkin tehtävään. Käsitykset voivat erota toisistaan - tilanteesta ja vastaajasta riippuen.
Haluan mielekästä työtä ja riittävää toimeentuloa erilaisille ihmisille ja perheille, haluan mahdollisuuksia urakehitykseen sekä naisille että miehille. Haluan koota tiimeihin erilaisuutta, erilaisten ihmisten kohtaamista ja voimaa. Haluan kaikille vuorollaan arvostusta tehdystä hyvästä työtä.
Haluan, että ruuhkavuosissa eläviä naisia ja miehiä tuetaan: työn ja perhe-elämän yhteensovittajia ei saa repiä rikki velvoitteiden ja vastuiden viidakossa. Perhe-elämän ja arjen ilolle tarvitaan tilaa ja rauhaa. Rahaa on vähän, tehtävää on paljon. Jaetaan tästä kakusta kaikille.
Mutta miten (melkein) kaiken sitten voisi saada töissä ja kotona?
5 vinkkiä sekä naisille että miehille:
- Opiskele ja kehitä itseäsi. Viime kädessä pätevyys ja kokemus pysyvät. Ne ovat pääomasi, joita kukaan ei voi sinulta viedä. Ei työelämässä eikä kotiarjessa.
- Ole rohkea ja tartu uusiin haasteisiin. Uskalla olla oma itsesi ja tavoitella itsellesi tärkeitä asioita työssä ja kotona. Älä himmaile!
- Ole omaperäinen, mutta riittävän tavallinen. Tee ainutlaatuisia asioita niin, että ne koskettavat. Tee asioita riittävän hyvin, mutta aina ei voi olla täydellinen. Ole armollinen itseäsi ja muita kohtaan.
- Nainen: Verkostoidu. Säilytä omanarvontuntosi ja pidä omat rajasi. Ole läsnä lastesi kanssa. Kaikki maailman lapset ovat tavalla tai toisella sinun lapsiasi.
- Mies: Kuvittele miltä tuntuu olla nainen. Tee kotitöitä ja metatöitä. Tue naispuolisia kollegojasi ja alaisiasi. Kuvittele minkälaisen maailman haluaisit omalle tyttärellesi. Ole läsnä lastesi kanssa. Se mitä teet yhdessä perheessä, yhdelle naiselle tai yhdelle lapselle, leviää tavalla tai toisella eteenpäin.
Kirjoittaja: Anna Kokko (VTM) on Väestöliitossa perhe- ja työelämäkysymysten erityisasiantuntija. Hän on toiminut projektipäällikkönä Perheystävällinen työpaikka -hankkeessa, jossa on mm. kehitetty keinoja työpaikkojen perheystävällisyyden lisäämiseksi ja vanhemmuuden tueksi.
Lisää ohjelmasta





