Hyppää pääsisältöön

Näin teet piparkakkutalon jouluksi

Piparkakkutaikina

(Taikina riittää kahteen isoon piparkakkutaloon)

1 1/2 dl siirappia
2 dl vettä
500 g fariinisokeria
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 1/2 tl kanelia
1 tl soodaa
300g voita
1 kananmuna
18-20 dl vehnäjauhoja

Mittaa siirappi, vesi, fariinisokeri ja mausteet kattilaan. Kiehauta niin, että fariinisokeri sulaa. Paloittele voi kulhoon, ja kaada kuuma siirappiseos voin päälle. Sekoita seosta niin, että se jäähtyy. Lisää jäähtyneen seoksen joukkoon sooda ja kananmuna. Vatkaa vielä hyvin ja lisää lopuksi jauhot vähitellen joukkoon. Taikinasta ei saa tulla liian paksua tässä vaiheessa, koska taikina vielä jähmettyy jääkaapissa. Pakkaa taikina kelmuun tai pakastepussiin ja nosta jääkaappiin. Anna taikinan levätä viileässä mielellään yön yli.

Kauli taikina ohueksi jauhotetulla alustalla ja ota taikinasta kaavalla piparkakkutalon osat (voit tulostaa piparkakkutalon kaavat tästä). Paista osia 200 asteessa noin 7 minuuttia.

Vinkki! Lisäile vehnäjauhoja sen verran kuin tarvitsee. Yleensä kokonaismäärä on 18-20 dl välillä. Jos taikina jää yön yli levättyään liian löysäksi, niin vehnäjauhoja voi hyvin lisäillä vielä taikinan kaulintavaiheessa. Tee mielummin liian löysä taikina, jonka joukkoon jälkikäteen lisätään vehnäjauhoja.

Sokerikuorrute eli pikeeri

3 valkuaista
3 tl sitruunamehua
noin 7-11 dl tomusokeria
(elintarvikevärejä)

Valmista pikeeri vatkaamalla valkuaisten joukkoon sitruunamehu ja tarvittava määrä tomusokeria. Lisäämällä tomusokeria saat seoksesta paksumpaa. Lisäämällä nestettä (esimerkiksi vettä), saat pikeeristä juoksevampaa. Värjää pikeeri geelimäisillä elintarvikeväreillä.

Piparkakkutalon koristelu

Kuvassa koristellut osat.
Kuvassa koristellut osat. Kuva: Yle / Niina Mattus piparkakkutalo
  • Kauli piparkakkutaikina ja ota kaavoilla piparkakkutalojen osat irti (voit tulostaa kaavat tästä) . Voit tehdä osien irrottamisen suoraan leivinpaperin päällä, jotta niitä ei tarvitse liikutella. Näin osat pysyvät paremmin muodossaan. Tee myös haluamasi ikkunakohdat piparkakkutalon seiniin.
  • Paista osat ja anna niiden jäähtyä tasaisella pinnalla.
  • Sulata hedelmäsokeria kattilassa ja kaada se sulaneena ikkunan reikiin. Anna jäähtyä.
  • Koristele piparkakkutalon osat ensin esimerkiksi pikeerillä eli sokerikuorrutteella sekä erilaisilla karkeilla, nonparelleilla ja syötävillä koristeilla. Anna osien kuivua rauhassa, jolloin kasaaminen on helpompaa.

Piparkakkutalon kokoaminen

Piparkakkutaloa kootaan.
Piparkakkutaloa kootaan. Kuva: Yle / Niina Mattus piparkakkutalo
  • Kasaa piparkakkutalo sulatetulla sokerilla. Ole varovainen, sokeri on hyvin kuumaa!
  • Laita talon etuseinä ulkopuoli alaspäin pöydälle, ja kasta päätyseinien sivut kuumaan sokeriin. Paina päätyseinät kiinni etuseinän reunoihin. Anna jäähtyä hetki.
  • Käännä talon takaseinä ulkopuoli alaspäin pöydälle eteesi ja kasta taloaihion päätyseinien osat kuumaan sokeriin. Paina sokerikohdat kiinni takaseinän kulmiin. Anna jäähtyä hetki.
  • Nosta talo pystyyn ja käännä toinen katto-osa ulkopuoli alaspäin eteesi. Kasta katon kiinnityskohta talosta kuumaan sokeriin ja paina kiinni kattoon. Tee vielä sama juttu toiselle puolelle talon kattoa. Anna jäähtyä ja nosta piparkakkutalo pystyyn.
  • Viimeistele vielä saumakohdat pikeerillä ja laita muut yksityiskohdat paikoilleen.

Tulosta piparkakkutalon kaavat .pdf-muodossa tästä.

Piparkakkutalon ohjeen ja kaavat laati Taru Vihavainen. Tarun Pullhiiren leivontanurkka -blogia pääset lukemaan tästä.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän