Hyppää pääsisältöön

New Yorkissa huippu-uraa luova Annabella Daily: "Olen saanut kaiken mitä olen halunnut"

Suomalaissyntyinen Annabella Daily, 37, on asunut New Yorkissa 15 vuotta ja luonut uraa kauneustoimittajana. Nykyään hän on startup-yrittäjä ja kahden alle kaksivuotiaan pojan äiti. Annabellan mielestä huippu-uran ja perheen voi yhdistää – jos ei jää liian pitkäksi aikaa kotiin lasten kanssa ja ottaa vastaan apua.

Annabella Daily aloitti toimittajan työt jo teini-ikäisenä Suomessa. Parikymppisenä hän muutti Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja ryhtyi luomaan uraa yhdellä maailman kilpailluimmista aloista, amerikkalaisessa mediassa. Elämä oli tavoitteiden saavuttamista yksi toisensa jälkeen ja työpäivät pitkiä. Valmiudessa on oltava vuorokauden ympäri.

– Muistan kun olin ensimmäistä päivää töissä unelmaduunissani Condé Nast -lehtitalossa. Tekstasin illalla hädissäni miehelle, että kaikki ovat vielä täällä, vaikka kello on jo kahdeksan. Mies rauhoitteli, että sellaista tämä on.

Mun uraa tekevät ystävät näkevät lapsiaan arkisin 45 minuuttia päivässä.

Kun Annabella kolmisen vuotta sitten tuli ensimmäisen kerran raskaaksi, hän ajatteli että elämä jatkuu ennallaan. Mutta kun raskaus eteni, myös epäilykset heräsivät. Amerikkalainen äitiys ei vaikuttanut houkuttelevalta.

– Mun uraa tekevät ystävät näkevät lapsiaan arkisin 45 minuuttia päivässä. Ryhdyin miettimään, olisiko mitään muita mahdollisuuksia. Voisinko saada sekä huippu-uran että olla tärkein ihminen lasteni elämässä?

Annabella Daily
Annabella Daily on 2-vuotiaan pojan ja nelikuisen vauvan äiti. Esikoisen kanssa hän piti äitiyslomaa kaksi kuukautta, kuopuksen kanssa ei päivääkään. Annabella Daily Kuva: Yle/Christian Vuojärvi marja hintikka live

Annabellan ratkaisu oli oman firman perustaminen. Nyt kauneusalan mobiilisovelluksen kehittäneessä startup-yrityksessä on Annabellan lisäksi kaksi työntekijää. Päivät ovat edelleen pitkiä ja töitä on paljon, mutta aikataulut saa määritellä itse.

– Ainoa tapa saada tämä toimimaan on se, että ei erota lapsia ja työtä, vaan hoitaa niitä lomittain yhtä aikaa. Tyypillisenä työpäivänä käyn aamulla tapaamisessa Manhattanilla, tulen takaisin kotiin imettämään ja soitan työpuheluita kotoa käsin. Iltapäivällä käyn toimistossa ja teen ehkä jumppatunnin niin, että vauva on rintarepussa mukana. Illalla leikin lasten kanssa ja laitan heidät nukkumaan. Sitten avaan tietokoneen ja jatkan töitä yömyöhään, kuvailee Annabella.

Läppäri mukana synnytyksessä

Äitiysloma on Yhdysvalloissa aivan toista luokkaa kuin Suomessa. Lain mukaan töistä voi olla pois kolme kuukautta, mutta loma on usein palkatonta. Suurin osa äideistä pitääkin vain kuuden viikon tai parin kuukauden loman, sitten työt jatkuvat kuten ennenkin. Lyhennetystä työajasta voi vain haaveilla.

Ensimmäinen bisnestapaaminen oli viisi päivää synnytyksen jälkeen.

Esikoisensa kanssa Annabellakin piti kahden kuukauden äitiysloman, mutta nyt nelikuisen kuopuksen kanssa hän ei ollut päivääkään pois töistä.

– Mun sairaalalaukussa oli mukana tietokone ja soitin ekan työpuhelun sairaalasta. Ensimmäinen bisnestapaaminen oli viisi päivää synnytyksen jälkeen.

Annabella Daily
Annabellan työpäivä jatkuu yleensä yömyöhään sen jälkeen, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Annabella Daily Kuva: Yle/Christian Vuojärvi marja hintikka live

Annabella hieman ihmettelee suomalaisäitien tapaa olla jopa vuosia kokonaan poissa työelämästä. Kotivuosina ammattitaito voi jäädä kehityksestä jälkeen, eikä nainen enää ole yritykselle yhtä hyvä rekrytointi.

– Me naiset olemme taistelleet kauan siitä, että meillä olisi tasa-arvoinen asema työmaailmassa ja saisimme samaa palkkaa kuin miehetkin. Mutta samaan aikaan me haluamme vuoden äitiyslomia ja kolmen vuoden hoitovapaita. Eihän se toimi niin, huomauttaa Annabella.

Lastenhoitajat auttavat arjessa

Annabella korostaa, että työnteko ei onnistuisi, elleivät tukijoukot olisi kunnossa. Lasten isovanhemmat asuvat kaukana, mutta perheellä käy arkisin kaksi lastenhoitajaa. Annabellan mukaan he ovat “osa tiimiä”.

– Suomessa usein ajatellaan, että pitää olla yksi ainut henkilö lapsen elämässä ensimmäisen vuoden ajan, jotta lapsesta kasvaa hyvinvoiva. Mutta sehän tarkottaisi, että vain Suomessa olisi hyvinvoivia ja tasapainoisia ihmisiä, ja kaikki amerikkalaiset olisivat täysiä kahjoja, nauraa Annabella.

Annabella Daily
Annabella haluaa rohkaista myös muita perheellisiä naisia nousemaan huipulle, omilla ehdoillaan." Annabella Daily Kuva: Yle/Christian Vuojärvi marja hintikka live

Myös Annabellan mies Jim Daily tekee pitkää päivää menestyvän startupin johdossa. Arkisin Jim ehtii parhaimmillaankin vain nukuttamaan lapset.

– Meidän perheen tärkein hetki on aamu. Silloin me ollaan kaikki yhdessä, maataan sängyssä ja juodaan kahvia. Lucas juo mantelimaitoa ja minä imetän Milesia.

Viikonloppuisin perhe on tiiviisti yhdessä. Silloin Annabella myös suunnittelee seuraavan viikon ruokalistan. Hän on itse vegaani ja tarkka siitä, mitä lapset syövät.

“Olen saanut kaiken, paitsi yöunia”

Annabella ei koe joutuneensa luopumaan mistään lasten tai uran takia. Töissä hän miettii ja ikävöi lapsiaan, mutta toisaalta hän myös nauttii rauhallisesta hetkestä toimistossa. Silloin ehtii juoda kahvin kuumana ja toteuttaa itseään.

– Se on tosi rentouttavaa. Ja sitten pystyn taas antamaan lapsille paljon enemmän kun tulen kotiin. Päinvastoin toivon, että olen hyvä esimerkki mun pojille siitä, miten moderni nainen voi yhdistää työn ja lapset.

En usko, että kadun tulevaisuudessa sitä, että en ollut enempää kotona.

Samalla tavalla Annabella haluaa olla esimerkkinä muille naisille. Ei ole pakko valita uraa tai perhettä.

– Tietenkään kaikkea ei voi saada. Mutta kaikki ne asiat, mitkä merkitsee eniten voi saada. Se ei ole helppoa, mutta se on mahdollista. Mä olen saanut kaiken mitä olen halunnut, paitsi yöunia. Mutta niitä en ole toisaalta myöskään laittanut toivomuslistalle.

Lisää ohjelmasta

puutarhakäsineet
puutarhakäsineet Kuva: freeimages.com/PascalTHAUVIN marja hintikka live
cribs
cribs Kuva: Yle/Thomas Hagström marja hintikka live
Marjan totuus: Kaiken voi saada
Marjan totuus: Kaiken voi saada Kuva: Yle/Hans Weckman marja hintikka live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.