Suomalaissyntyinen Annabella Daily, 37, on asunut New Yorkissa 15 vuotta ja luonut uraa kauneustoimittajana. Nykyään hän on startup-yrittäjä ja kahden alle kaksivuotiaan pojan äiti. Annabellan mielestä huippu-uran ja perheen voi yhdistää – jos ei jää liian pitkäksi aikaa kotiin lasten kanssa ja ottaa vastaan apua.
Annabella Daily aloitti toimittajan työt jo teini-ikäisenä Suomessa. Parikymppisenä hän muutti Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja ryhtyi luomaan uraa yhdellä maailman kilpailluimmista aloista, amerikkalaisessa mediassa. Elämä oli tavoitteiden saavuttamista yksi toisensa jälkeen ja työpäivät pitkiä. Valmiudessa on oltava vuorokauden ympäri.
– Muistan kun olin ensimmäistä päivää töissä unelmaduunissani Condé Nast -lehtitalossa. Tekstasin illalla hädissäni miehelle, että kaikki ovat vielä täällä, vaikka kello on jo kahdeksan. Mies rauhoitteli, että sellaista tämä on.
Mun uraa tekevät ystävät näkevät lapsiaan arkisin 45 minuuttia päivässä.
Kun Annabella kolmisen vuotta sitten tuli ensimmäisen kerran raskaaksi, hän ajatteli että elämä jatkuu ennallaan. Mutta kun raskaus eteni, myös epäilykset heräsivät. Amerikkalainen äitiys ei vaikuttanut houkuttelevalta.
– Mun uraa tekevät ystävät näkevät lapsiaan arkisin 45 minuuttia päivässä. Ryhdyin miettimään, olisiko mitään muita mahdollisuuksia. Voisinko saada sekä huippu-uran että olla tärkein ihminen lasteni elämässä?

Annabellan ratkaisu oli oman firman perustaminen. Nyt kauneusalan mobiilisovelluksen kehittäneessä startup-yrityksessä on Annabellan lisäksi kaksi työntekijää. Päivät ovat edelleen pitkiä ja töitä on paljon, mutta aikataulut saa määritellä itse.
– Ainoa tapa saada tämä toimimaan on se, että ei erota lapsia ja työtä, vaan hoitaa niitä lomittain yhtä aikaa. Tyypillisenä työpäivänä käyn aamulla tapaamisessa Manhattanilla, tulen takaisin kotiin imettämään ja soitan työpuheluita kotoa käsin. Iltapäivällä käyn toimistossa ja teen ehkä jumppatunnin niin, että vauva on rintarepussa mukana. Illalla leikin lasten kanssa ja laitan heidät nukkumaan. Sitten avaan tietokoneen ja jatkan töitä yömyöhään, kuvailee Annabella.
Läppäri mukana synnytyksessä
Äitiysloma on Yhdysvalloissa aivan toista luokkaa kuin Suomessa. Lain mukaan töistä voi olla pois kolme kuukautta, mutta loma on usein palkatonta. Suurin osa äideistä pitääkin vain kuuden viikon tai parin kuukauden loman, sitten työt jatkuvat kuten ennenkin. Lyhennetystä työajasta voi vain haaveilla.
Ensimmäinen bisnestapaaminen oli viisi päivää synnytyksen jälkeen.
Esikoisensa kanssa Annabellakin piti kahden kuukauden äitiysloman, mutta nyt nelikuisen kuopuksen kanssa hän ei ollut päivääkään pois töistä.
– Mun sairaalalaukussa oli mukana tietokone ja soitin ekan työpuhelun sairaalasta. Ensimmäinen bisnestapaaminen oli viisi päivää synnytyksen jälkeen.

Annabella hieman ihmettelee suomalaisäitien tapaa olla jopa vuosia kokonaan poissa työelämästä. Kotivuosina ammattitaito voi jäädä kehityksestä jälkeen, eikä nainen enää ole yritykselle yhtä hyvä rekrytointi.
– Me naiset olemme taistelleet kauan siitä, että meillä olisi tasa-arvoinen asema työmaailmassa ja saisimme samaa palkkaa kuin miehetkin. Mutta samaan aikaan me haluamme vuoden äitiyslomia ja kolmen vuoden hoitovapaita. Eihän se toimi niin, huomauttaa Annabella.
Lastenhoitajat auttavat arjessa
Annabella korostaa, että työnteko ei onnistuisi, elleivät tukijoukot olisi kunnossa. Lasten isovanhemmat asuvat kaukana, mutta perheellä käy arkisin kaksi lastenhoitajaa. Annabellan mukaan he ovat “osa tiimiä”.
– Suomessa usein ajatellaan, että pitää olla yksi ainut henkilö lapsen elämässä ensimmäisen vuoden ajan, jotta lapsesta kasvaa hyvinvoiva. Mutta sehän tarkottaisi, että vain Suomessa olisi hyvinvoivia ja tasapainoisia ihmisiä, ja kaikki amerikkalaiset olisivat täysiä kahjoja, nauraa Annabella.

Myös Annabellan mies Jim Daily tekee pitkää päivää menestyvän startupin johdossa. Arkisin Jim ehtii parhaimmillaankin vain nukuttamaan lapset.
– Meidän perheen tärkein hetki on aamu. Silloin me ollaan kaikki yhdessä, maataan sängyssä ja juodaan kahvia. Lucas juo mantelimaitoa ja minä imetän Milesia.
Viikonloppuisin perhe on tiiviisti yhdessä. Silloin Annabella myös suunnittelee seuraavan viikon ruokalistan. Hän on itse vegaani ja tarkka siitä, mitä lapset syövät.
“Olen saanut kaiken, paitsi yöunia”
Annabella ei koe joutuneensa luopumaan mistään lasten tai uran takia. Töissä hän miettii ja ikävöi lapsiaan, mutta toisaalta hän myös nauttii rauhallisesta hetkestä toimistossa. Silloin ehtii juoda kahvin kuumana ja toteuttaa itseään.
– Se on tosi rentouttavaa. Ja sitten pystyn taas antamaan lapsille paljon enemmän kun tulen kotiin. Päinvastoin toivon, että olen hyvä esimerkki mun pojille siitä, miten moderni nainen voi yhdistää työn ja lapset.
En usko, että kadun tulevaisuudessa sitä, että en ollut enempää kotona.
Samalla tavalla Annabella haluaa olla esimerkkinä muille naisille. Ei ole pakko valita uraa tai perhettä.
– Tietenkään kaikkea ei voi saada. Mutta kaikki ne asiat, mitkä merkitsee eniten voi saada. Se ei ole helppoa, mutta se on mahdollista. Mä olen saanut kaiken mitä olen halunnut, paitsi yöunia. Mutta niitä en ole toisaalta myöskään laittanut toivomuslistalle.
Lisää ohjelmasta





