Hyppää pääsisältöön

Perjantai pistää miettimään - uusi ajankohtaisohjelma alkaa tammikuussa

Ajankohtaisohjelma Perjantain juontajat Sean Ricks ja Pekka Vahvanen
Ajankohtaisohjelma Perjantain juontajat Sean Ricks ja Pekka Vahvanen perjantai ajankohtaisohjelma

Yle TV1:ssä alkaa uusi ajankohtaisohjelma Perjantai, joka tuo journalismin elävän yleisön eteen. Perjantaisin klo 21.05 Tampereen TTT-klubilta suorana lähetettävää ohjelmaa juontavat Sean Ricks ja Pekka Vahvanen.

Lähes tunnin mittainen ohjelma antaa mahdollisuuden päästä aihetta ja ihmisiä lähelle ja kertoa tästä ajasta jotain muutakin, kuin mitä uutisissa on viikon aikana kuultu.

”Usein kiinnostavimmat aiheet ajankohtaisohjelmissa eivät ole viikon uutisvirrasta, vaan ovat ohimeneviä hetkiä suurempia, aikamme kysymyksiä. Yritämme etsiä asioiden perimmäistä olemusta, joka on hukkumassa poliittisen korrektiuden, välinpitämättömyyden ja informaatiotulvan alle”, kuvailee Pekka Vahvanen.

Ihmisten vastakkainasettelusta puhutaan nyt Suomessa paljon, Perjantain tekijät haluavat johdattaa keskustelua toiseen suuntaan.

”Haluan viedä katsojat ja klubiyleisön paikkoihin, minne he eivät koskaan tulisi edes ajatelleeksi menevänsä. Journalismiin kaivataan elämyksiä, näkemyksiä ja vaikuttavia tarinoita. Haluan tehdä ajankohtaisohjelmaa, jossa ei ole kiireen tuntua, vaan päästään pintaa syvemmälle ja edes jostakin samalle aaltopituudelle”, kertoo Sean Ricks.

Keskustelua haastattelun sijaan

Molemmilla juontajilla on toimittajan työn lisäksi kokemusta myös väittelyohjelmien vetämisestä. Sean on juontanut A2-iltoja ja Pekka on ideoinut ja järjestänyt Suuri väittelyilta -tapahtumia Helsingissä ja Jyväskylässä sekä juontanut ISTV:n vaaliväittelyitä. Nyt miehet ovat kuitenkin vetämässä hyvin toisenlaista keskustelua, vieraitakin on jokaisessa lähetyksessä vain kaksi.

”On hienoa päästä tekemään ajankohtaisohjelmaa, jossa juontaja ei haastattele vierasta vaan puhuu hänen kanssaan kuin kahden kesken. Haluan olla tunnin ajan tv-suorassa muutakin kuin toimittaja, jotta voin aidosti, uteliaasti ja liian suoraankin kysyen tutustua minua vastapäätä olevaan ihmiseen”, sanoo Sean.

Enemmän kuin tv-ohjelma

Ohjelmassa nähdään myös viikottain yksi mikrodokumentti, perinteisiä dokumentteja lyhyempi, mutta lyhyessäkin ajassa syväluotaava kertomus mielenkiintoisesta aiheesta arjessamme. Ohjelman tekijät haluavat jakaa ajankohtaisia tarinoita myös netin kautta verkkovideoiden avulla.

”Perjantai on enemmän kuin tv-ohjelma. Erityisenä kunnianhimonamme on journalistinen verkkovideo. Haluamme tarjota yleisölle pitkin viikkoa journalistisesti mielenkiintoisia videoita, joita halutaan katsoa ja jakaa. Siksi haluan asettaa videokerronnan riman korkealle”, kertoo Perjantain tuottaja Pasi Toivonen.

”Minä puolestani yritän viedä sen riman tv-keskustelussa mahdollisimman matalalle”, Pekka lohkaisee vierestä.

”Perjantai on tyyliltään suora. Me puhumme asioista niiden oikeilla nimillä ja menemme haastatteluissa lähelle. Liiankin lähelle”, Pekka tarkentaa.

Helpotusta informaatioähkyyn

Vaikka kyseessä on ajankohtaisohjelma, katsojien painolastia ei haluta lisätä toistamalla viikon uutisantia ja pahentamalla informaatioähkyä. Viihdeohjelmaakaan ei silti olla tekemässä, tuottaja vakuuttaa.

”Perjantai ei ole mikään aivot narikkaan -tyyppinen ohjelma. Päinvastoin, me haluamme tarjota katsojille arkiviikon päätteeksi kevyttä aivohierontaa. Tämä on ohjelma, joka uskaltaa kysyä ja näyttää. Perjantai pistää miettimään.”

Perjantai suorana Yle TV1:ssä ja Tampereen TTT-klubilta perjantaisin klo 21.05 alkaen 15.1.2016

Ajankohtaisohjelma Perjantain juontaja Pekka Vahvanen
Ajankohtaisohjelma Perjantain juontaja Pekka Vahvanen juontaja pekka vahvanen

Teknologiaa inhoava maalaispoika

Pekka Vahvanen on aikaisemmin työskennellyt Helsingin Sanomissa, Sunnuntaisuomalaisessa, Keskisuomalaisessa, MTV3:ssa ja Etelä-Saimaassa. Hän on myös ideoinut ja juontanut Suuri väittelyilta -tapahtumia, joita on järjestetty Helsingin ja Jyväskylän ravintoloissa vuodesta 2006 alkaen. Suosituissa väittelyilloissa on nähty yhtälailla maan kärkipoliitikkoja kuin viihdemaailman edustajia.

Pekka kuvailee itseään menneisyyden paremman ajan perään haikailevaksi maalaispojaksi, joka on joutunut sopeutumaan kaupunkiin.

”Olen luddiitti eli suhtaudun hyvin vastahakoisesti moderniin teknologiaan, varsinkin tietotekniikkaan. Uskon että teknologian kehitys heikentää ihmisten välistä yhteyttä, tyhmentää meitä, kadottaa seikkailun tunnetta elämästä, tuhoaa jopa korkeasti koulutettujenkin työpaikat ja saattaa tuhota itse ihmisenkin”, Pekka kertoo.

Pekka vihaa koneita ja pitää ihmisistä, vaikka tunnustaa olevansa osa-aikainen erakko. Hän kannattaa SaiPaa, on kiinnostunut Yhdysvaltain ulkopolitiikan historiasta ja julkkisblondi Maisa Torpasta sekä esittää mielellään tyhmiä kommentteja ventovieraille ihmisille kaupungilla.

Ajankohtaisohjelma Perjantain juontaja Sean Ricks
Ajankohtaisohjelma Perjantain juontaja Sean Ricks juontaja sean ricks

Vesikefiiriä kasvattava optimisti

Sean Ricks on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä sekä Ylen ajankohtaisohjelmissa ulkomaantoimittajana, juontajana ja tutkivana toimittajana. Vuoden 2014 Eurovaalien alla Sean oli suunnittelemassa ja tekemässä kokeilullista #EvejaSean-projektia Ylelle, jossa pureuduttiin Eurovaaleihin ja eurooppalaisten nuorten arkeen uudella otteella – sosiaalinen media kärjessä.

Sean on paljasjalkainen kaupunkilainen, joka kasvattaa vesikefiiriä ja syö puoli kiloa lihaa viikossa, jotta maailma pelastuisi. Seanille teknologia ei ole mörkö vaan mahdollisuus.

”En haikaile Pekan tapaan menneiden perään. Olen itsetunnustettu optimisti. En aidosti usko, että maailma on menossa pahempaan suuntaan. Päinvastoin. Olen liian hölmö pelätäkseni mitään. Kysyn mitä vain mieleeni pälkähtää, mutta kunnioitan ihmisiä ja erilaisia tapoja nähdä maailmaa. Minusta kaikesta saa ja pitää puhua”, Sean sanoo.

Sean suhtautuu intohimoisesti amerikkalaiseen jalkapalloon ja oluisiin. Hän haaveilee pienpanimon perustamisesta, nauttii hyvästä elämästä perheen ja ystävien kanssa sekä on onnellinen, että löysi nuorena itseään viisaamman vaimon.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua