Hyppää pääsisältöön

Sanoja, joista voi päätellä suomalaisten olevan muinaista sankarikansaa

Akseli Gallen-Kallela seurueessa Helsingissä 1919. Henkilöt vasemmalta Dr. Perrit, Sigurd Wettenhovi-Aspa, tuntematon lapsi, Akseli Gallen-Kallela, Mascha Heiroth (Marie Djakoffsky) ja Emil Wikström.
Sigurd Wettenhovi-Aspa kirjoitti Suomen historian uusiksi. Tässä Wettenhovi-Aspa (toinen vasemmalta) seurueessa, jossa mukana myös Dr. Perrit, tuntematon lapsi, Akseli Gallen-Kallela, Mascha Heiroth ja Emil Wikström. Kuvattu Helsingissä vuonna 1919. Akseli Gallen-Kallela seurueessa Helsingissä 1919. Henkilöt vasemmalta Dr. Perrit, Sigurd Wettenhovi-Aspa, tuntematon lapsi, Akseli Gallen-Kallela, Mascha Heiroth (Marie Djakoffsky) ja Emil Wikström. Kuva: Gallen-Kallelan Museo sigurd wettenhovi-aspa

"Minä näen kaukaisessa menneisyydessä suuren ja mahtava kansan, jonka vaiheet kiehtovat mieltäni ja kiitävät sieluni silmien ohitse kuin jännittävän ja kirjavan romaanin tapahtumat. Miksi en kertoisi näystäni muillekin."

Näillä sanoilla alkaa Inkeri Koskisen tuore kirja Villi Suomen historia, jossa käydään läpi mitä mielettömimpiä teorioita Suomen esihistoriasta. Sitaatti on peräisin lääninvirkailija Eetu Vuorion vuonna 1931 julkaisemasta teoksesta Suomalaiset Välimeren auringon alla. Siinä Vuorio paljastaa, että Kalevalan seikkailut tapahtuivat Välimerellä. Kalevalan Saari on Kreeta ja Pohjola sijaitsee Kreikassa. Tietysti!

Suomen kieli on itse Atlantiksen kieli.

Vuorio, samoin kuin useat hänen hengenheimolaisensa, uutterat historian toisinnäkijät, perustelevat teorioitaan – jos perustelevat – sanojen avulla. Poimimme tähän Koskisen kirjasta muutamia kiintoisia esimerkkejä sanoista, joiden avulla Suomen historia muuttuu vallan uudennäköiseksi. Esi-isämme eivät olleetkaan surkeita pakanoita, jotka jyrsivät naurislohkoa puukupeistaan! Suomalaiset ovat nimittäin kotoisin Egyptistä. Tai Jaavalta. Etruskit olivat hekin suomalaisia. Ja suomen kieli on itse Atlantiksen kieli. Tai ainakin suomi on maailman vanhin kieli, jota koko ihmiskunta puhui ennen kielten sekoittumista Baabelissa.

Otetaan aluksi muutama taiteilija-keksijä-kielentutkija-egyptologi-oraakkeli Sigurd Wettenhovi-Aspan (1870-1946) mieltä kiihdyttävä ja viihdyttävä etymologinen päätelmä.

Gizan pyramidit. Yksityiskokoelma. Kalevi Rytkölän omistuksessa oleva postikortti 1950-luvulta.
Gizan pyramidit. Yksityiskokoelma. Kalevi Rytkölän omistuksessa oleva postikortti 1950-luvulta. gizan pyramidi
Gizan pyramidit. Yksityiskokoelma. Kalevi Rytkölän omistuksessa oleva postikortti 1950-luvulta.
Gizan pyramidit. Yksityiskokoelma. Kalevi Rytkölän omistuksessa oleva postikortti 1950-luvulta. gizan suuri sfinksi
Gizan pyramidit. Yksityiskokoelma. Kalevi Rytkölän omistuksessa oleva postikortti 1950-luvulta.
Gizan pyramidit. Yksityiskokoelma. Kalevi Rytkölän omistuksessa oleva postikortti 1950-luvulta. pyramidi

Kulttuuri

On väitetty, että sana kulttuuri on peräisin latinan verbistä colere, viljellä, sekä siitä johdetusta sanasta cultura, viljelys. Tämä on virheellinen käsitys. Tosiasiassa, kuten Wettenhovi-Aspa päätteli, sana kulttuuri on muihin maailman kieliin levinnyt suomenkielen sanasta kulta-ura. Kulta-ura merkitsi auran ensimmäistä viiltoa maailman ensimmäiseen peltoon. Kaikki kulttuuri on siten perustaltaan suomalaista.

Tomahawk

Tomahawk on Pohjois-Amerikan intiaanien sotakirves. Tunnetun selityksen mukaan tomahawk olisi johdettu sanasta tamahag, joka taas tarkoittaa leikkaamiseen käytettävää asetta. Wettenhovi-Aspa tietää tämän asian Wikipediaa paremmin. Tomahawk on sama kuin Tomah-hauk, joka taas on yhdistelmä suomen sanoista tomahdus ja hakkaus. Tomahtava hakkaus, Tomah-hauk! Tästä voi päätellä, että intiaanien vanha kieli sisältää jälkiä vielä vanhemmasta, kaikkien kielien äidistä, suomesta.

Malakan niemimaa

Malakan niemimaa on niemi Kaakkois-Aasiassa. Thaimaa, Malesia, Myanmar sijaisevat Malakan niemimaalla. Sigurd Wettenhovi-Aspan mielestä Malaka on johdettu suomen sanoista maa lakkaa. Ihmiskunnan alkukoti löytyy tällä perusteella Malakasta sekä lähistöllä sijaitsevalta Jaavan saarelta. Noilla seuduin eleli muinaisina alkoina kansa nimeltä maa-laji tai fenno-maa-laji, joka puhui ihmiskunnan alkukieltä, siis suomea. Malesiassahan puhutaan malaijia, ja seudun asukkaat ovat malaijeja. Kuka tahansa näkee, jos suostuu näkemään, että malaiji on yhtä kuin maa-laji.

Pyramidi

Kreikaksi Egypti on Aigyptos, eli suomeksi - Äijäkupittaa. Wettenhovi-Aspan mukaan fenno-maa-lajin kansa matkasi Intian kautta Egyptiin ja rakensi muistoksi kotiseudustaan kuulut pyramidit. Pyramidien muoto on näes napattu Jaavan tulivuorista. Miten Wettenhovi-Aspa tämän väitteensä perustelee? Tietysti jälleen sanoilla: pyramidi on väännös suomen ilmauksesta pyhät raamit. Fenno-maa-lajisten matkatekoa kohti pohjoista voi seurata heidän jälkeensä jättämien sanojen perusteella. Seine on Seinäjoki, Pariisi Parisaaret, englantilaiset ankeloinen sakki. Maa-lajin kansan haudakseen rakentama Stonehenge tulee sanoista Se toinen henge. Kaikista kirjan esimerkeistä tämä on Inkeri Koskisen henkilökohtainen suosikki.

Somalia

Alussa mainitun Eetu Vuorion mukaan suomalaisten kreetalaiset esi-isät olivat koko Välimeren valtiaita. Vähä-Aasiassa sijainnut alue nimeltä Kaaria oli Vuorion mukaan tosiasiassa Karjala, ja Kalevalan sampo oli liitonarkki. Kreetasta esi-isämme joutuivat pakenemaan mm. Somaliaan. Sen näkee jo kielestä: Vuorio päättelee, että nimi Somal on samaa kantaa kuin Suomi, Soom. Myös lohjalainen mylläri P. J. Kata uskoi somalialaisten olevan suomalaista sukujuurta. Tämä selviää helposti Somaliassa sijaitsevasta paikasta nimeltä Alula. Siellä esi-isiemme matka oli mukavasti alulla.

Troija

Mielenkiintoista on, että kun Eetu Vuorio päätteli suomalaisten seikkailleen Välimerellä, tuli italialainen insinööri Felici Vinci siihen tulokseen, että Välimeren myyttiset sankarit matkasivatkin Itämerellä. Vinci nimittäin uskoo, että toisin kuin yleisesti luullaan, Homeroksen Iliaassa ja Odysseiassa kerrotut seikkailut tapahtuivat Norjan ja osin Suomen rannoilla. Troijan taistelu käytiin Salossa sijaitsevassa Toijan kylässä. Aigialo on Aijala, Espoo on Lesbos.

Mikäli joku innostuu kehittämään lisää Suomen historian ennenkuulemattomia puolia paljastavia etymologioita, Aristoteleen kantapään toimitus lupaa olla kuulolla!

R.W. Ekmanin piirros Väinämöisestä
Väinämöinen soittaa Välimeren maisemissa. R.W. Ekmanin piirros Väinämöisestä Kuva: Wikimedia Commons väinämöinen
Stonehenge
Maa-lajin kansan hautamuistomerkki. Stonehenge Kuva: Yle/ Tiina Karjalainen stonehenge
Liitonarkki, A print from the Phillip Medhurst Collection of Bible illustrations
Enkelit kantavat Liitonarkkia, eli Kalevalan Sampoa. Liitonarkki, A print from the Phillip Medhurst Collection of Bible illustrations Kuva: Wikimedia Commons liitonarkki

Inkeri Koskinen

TFT Inkeri Koskinen, tieteen filosofian tutkija Helsingin yliopistossa
TFT Inkeri Koskinen, tieteen filosofian tutkija Helsingin yliopistossa Kuva: © Arttu Kataja inkeri koskinen

Filosofian tohtori ja tieteenfilosofian tutkija Helsingin Yliopistossa.
Kirjassaan Villi Suomen historia - Välimeren Väinämöisestä Äijäkupittaan pyramideihin (Tammi 2015) Koskinen esittelee Suomen historiaa koskevia näennäistieteellistä teoretisointia ja pohtii, mikä erottaa näennäistieteen tieteestä.

Pasi Heikura haastattelee Inkeri Koskista Aristoteleen kantapäässä:

Päivitys: Kirjoitusvirheitä korjattu.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri