Hyppää pääsisältöön

Suomen Miss Maailma -edustaja ei esiinny pilailupuodin lapinpuvussa – "Tapahtui suuri virhe"

Millerin asukokonaisuus on edelleen auki, mutta feikkipuvussa ei kisoihin mennä, kertoo Sunneva Kantola Finnartist-missiorganisaatiosta.

Carola Millerin oli tarkoitus edustaa Suomea Miss Maailma -kilpailussa pilailupuodin asu päällään. // Kuva: Kuvakaappaus: missworld.com

Miss Suomen 1. perintöprinsessa, 23-vuotias Carola Miller, ei pukeudu pilailupuodin lapinpukuun Miss Maailma -kilpailun finaalin Maailmojen tanssit -osiossa Kiinassa 20. joulukuuta, Yle Uutiset kertoo.

Millerin oli tarkoitus pukeutua kisoissa pilailupuodeistakin saatavaan, noin 50 euron arvoiseen saamenpukua muistuttavaan asuun. Puku ei ollut aito saamenpuku, ja valintaa kritisoikin saamelaisten lisäksi muun muassa yhdenvertaisuusvaltuutettu. Päätös puvun käytöstä oli Yle Uu

Miss World of Ignorance -emoji. // Kuva: isthisfinland.com

tisten haastatteleman Finnartist-missiorganisaation Linda Ahosen mukaan Millerin oma.

"Feikkipuvussa ei kisoihin mennä"

Millerin pukuvalinta on edelleen auki, mutta feikkipuvussa ei kisoihin mennä, kertoo Sunneva Kantola Finnartist-missiorganisaatiosta.

- Olemme pahoitelleet asusta syntynyttä kohua. Aikasempi kritiikki missien feikkipukuja kohtaan on ollut omassa tiedossani, mutta Miller ei valitettavasti varmistanut tätä kyseistä asuvalintaa meiltä – ja asiassa tapahtui suuri virhe, Kantola kertoo.

Finnartistilla on varasuunnitelma Millerin kisa-asuksi, mutta lopullista päätöstä ei ole vielä tehty. Yksi mahdollisuus kisa-asulle olisi virallinen saamelaisasu.

"Tässä on vielä yhdeksän päivää aikaa, jos saamelaiset haluavat tarjota aidon puvun kisoihin."― Sunneva Kantola

- Otamme mielellämme apuja vastaan. Tässä on vielä yhdeksän päivää aikaa, jos saamelaiset haluavat tarjota aidon puvun kisoihin. Finaalilähetyksellä on noin miljardi katsojaa, joten kyse on isosta näkyvyydestä, Kantola sanoo.

Millerin alkuperäisen asuvalinnan huomioi myös vaihtoehtoiisia Suomi-emojeita julkaiseva isthisfinland.com-verkkosivusto. Emojia kuvailevassa tekstissä hämmästellään sitä, että pilailupuodissa ylipäätään myydään perinteisen kansallispuvun näköisiä asuja.

Saamelaisten oikeudet ja saamelaiskulttuurin asema Suomessa ovat muutenkin olleet viime aikoina tapetilla.

Pukukohun lisäksi saamelaisuus sai huomiota myös itsenäisyyspäivän Linnan juhlissa. Kolttasaamelaisen taiteilija-aktivisti Pauliina Feodoroff saapui Linnaan 169-numerosarja hiuksiinsa kirjattuna. Samat numerot oli piirretty puoliso Milja Sarkolan käsivarteen.

Kyseessä oli kannanotto alkuperäiskansojen ILO 169 -sopimukseen, jonka ratifioiminen jätettiin Suomessa pöydälle viime hallituskaudella maaliskuussa, Yle Uutiset kertoo. Sopimuksen tarkoituksena on taata alkuperäiskansoille – Suomessa siis saamelaisille – samat oikeudet ja mahdollisuudet kuin valtaväestöön kuuluville, sekä korjata saamelaisiin kohdistuneen sulauttamispolitiikan kielteisiä vaikutuksia.

Vuonna 1989 hyväksytyn sopimuksen on ratifioinut 22 valtiota. Oikeusministeriön mukaan edellisen hallituksen esitys sopimuksen ratifioimisesta on tarkoitus pitää vireillä eduskunnassa ensi vuoden ajan.

Lue myös:

Ku Klux Klan, Leijona-pullo ja vapaat nännit – taiteilijat julkaisevat vaihtoehtoiset Suomi-emojit

Mitä Suomelle tapahtuisi, jos Lappi itsenäistyisi, keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä?

Saamelaisnuoret tilasivat oman Nunnuka-lai-laa -kappaleensa – esittäjänä Ailu Valle

Kolumni: Moderneja saamelaisnuoria rasittaa etnostressi

Saamelaiset närkästyivät Uniikin uuden kappaleen rasistisesta viittauksesta