Hyppää pääsisältöön

Himmeet kuviot Piinapenkissä: En pysty kuuntelemaan kaikkea, mitä sanotaan rap-musiikiksi

Himmeiden kuvioiden Kube ja Mäkki kertoivat Himotuimpien Piinapenkissä, miksi sovituista studiosessioista jäädään joskus pois, ja mitä he ajattelevat rakkaudesta.

Himmeiden kuvioiden Kube ja Mäkki Maiju Pellikan Piinapenkissä // Kuva: YleX / Nadja Kamara

Kuben, Mäkin ja tuottaja Sakke Aallon muodostama Himmeet kuviot julkaisi vuosi siten ensisinkkunsa Manit pois. Tänä syksynä julkaistiin kappale Hyppää mun kyytiin, jonka musiikkivideo oli ensinäytössä YleX:n nettisivuilla.

Teette molemmat myös soolona musiikkia. Ovatko soolouranne tärkeämpiä kuin Himmeet kuviot -projekti?

Kube: Toisinaan on ja toisinaan ei. Fiiliksen mukaan mennään melko usein musiikkiprojektieissa. Se on hyvä, kun on monta projektia päällekkäin, niin pystyy valitsemaan fiiliksen mukaan mitä tekee.

Jos Kuben ja Himmeiden kuvioiden keikat olisivat samana iltana, kumpi menisi edelle vai tehtäisiinkö silloinkin päätös fiiliksen mukaan?

Mäkki: Vastaisin, että tehdään molemmat keikat.

Kube: Joo molemmat keikat tehdään. Tosin Himmeiden kuvioiden keikalla pystyn ottaamaan rennommin, koska Aito Mäkki on siinä turvaamassa selustaa, ja biisit on puokkiin. Soolokeikalla pitää antaa enemmän itsestään.

Mäkki: Kaikki projektit on yleensä aikataulutettu, ja nyt ovat omat levymme olleet meillä tavallaan Kuben kanssa etusijalla. Himmeet kuviot tulee nyt hyvänä kakkosena, kun omat levyt on saatu pois alta.

Vuosi sitten julkaisitte ensisinkun Manit pois ja vasta tänä syksynä seuraavan sinkun Hyppää mun kyytiin. Miksi teiltä tulee sinkkuja näin harvoin?

Mäkki: Siihen on aika yksinkertainen vastaus: oma levy oli tosi pahasti kesken siinä vaiheessa, kun Manit pois tuli, eikä siinä vain ehtinyt. Nyt oman levyn tuomat kiireet ovat pois alta, ja tulihan Kubeltakin oma lätty tuossa vähän aikaa sitten.

Kube: Ja ehkä se liittyy myös tuohon, kun on niin monta projektia päällekäin, ja itse menen aina fiilisten mukaan. Joskus jopa saatan feidata jonkun sovitun studiosession, jos ei ole fiilistä.

Miltä Himmeiden kuvioiden tulevaisuus näyttää? Tuleeko sinkkuja nyt tiheämmin, vain yksi levy vai useampia fiiliksen mukaan?

Kube: Ei ihan aina mennä pelkästään fiilikseen mukaan. Ollaan sovittu Saken ja Mäkin kanssa, että tehdään tämä juttu. Työn alla on tällä hetkellä monta biisiä.

Mäkki: Meiltä tulee niin paljon musiikkia, että radiot ja muut myös määrittävät, miten paljon voidaan puskea kuukausittain tavaraa ulos. Nyt kun Kubelta tuli levy, niin ihan selkeästi Himmeiden kuvioiden julkaisut menevät tammi-helmikuulle. Ei vaan voi samaan aikaan puskea kaikkea ulos.

Vuosi sitten sanoitte, että suomalaisten rap-julkaisujen taso on ollut heikkoa. Vieläkö olette samaa mieltä, vai onko vuodessa tapahtunut muutosta?

Kube: Jotenkin tuntuu, että tänä vuonna on ollut parempi meininki. Jengi on ottanut uutta soundia haltuun ja uskaltaa kokeilla uusia juttuja. Ja uusia artisteja tulee kuin sieniä sateella vieläkin.

Mäkki: Joo, tuntuu että erikoinen jakso jatkuu ja tulee kaikenlaista musiikkia.

Kube: Kaikenlaista löytyy, pakko sanoa että löytyy myös hirveetä kamaa. En pysty edes kuuntelemaan kaikkea, mitä sanotaan rapiksi tai hip-hopiksi.

Miten aiotte kostaa Tippa-T:lle, kun hän teki oharitHyppää mun kyytiin -musiikkivideon kuvauksissa eikä saapunut paikalle?

Kube: Voin sanoa omasta puolestani, ettei itselläni ole mitään hampaankolossa. Moikataan kun tavataan ja tehdään lisää musiikkia.

Eli olisiko Tippa T:llä ollut merkityksetön seinäruusun rooli musiiikkivideossa?

Kube: Ei niinkään, vaan annetaan anteeksi. Topilla oli rankka ilta takana, ja räppi-elämä on välillä rankkaa nuorelle kukolle.

Mäkki: (nauraen) Eikös se ole  pari avokämmentä ja ravistellaan räsynykkea, niin se on siinä.

Millaisia feministejä olette?

Kube: En esineellistä naisia. Vaikea kysymys, en kai kauhean feministinen ole. Turha alkaa viedä asioita ääripäihin, ollaan kuitenkin eri sukupuolta ja erilaisia, meidän mielet toimii eri tavalla. On hyvä, että naiset ajavat naisten etuja, koska monissa valtioissa nainen on alemmassa arvossa kuin mies. Minusta tuntuu, että Suomessa ollaan hyvässä asemassa tasa-arvon suhteen.

Mäkki: Ei ole lisättävää, rakastan naisia ja arvostan heitä yhtä paljon.

Kumpi on tärkeämpää, rakastaa vai tulla rakastetuksi?

Kube: Rakastaa, koska rakkaus on tämän elämän lähde. Jos annat sitä, niin saat sitä joka tapauksessa takaisin.

Mäkki: Niin. Sitä mitä annnetaan, saa myös takaisin. Elämässä pitää rakastaa.

Kuuntele Himmeiden kuvioiden koko haastattelu alta!