Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Pasi Toiviainen pääkuva

Ilmastosopimuksesta päätetään NYT - seuraa tästä livenä...

Pariisin ilmastokokous 2015.
Pariisin ilmastokokouksen sisäänkäynti. Pariisin ilmastokokous 2015. Kuva: Yle / Pasi Toiviainen pasi toiviainen

Kansainvälisestä ilmastosopimuksesta päätetään NYT. Ilmastoneuvotteluiden päätösistunto on juuri alkanut, ja raportoin niiden etenemisestä "suorana", aina muutama virke kerrallaan.

Aloitetaan:

13.00 Viimeistä istuntoa avaa parhaillaan kokouksen puheenjohtaja, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius. Hän lupaa, että tässä salissa allekirjoitetaan tänään onnistunut sopimus, eikä Kööpenhaminan pettymys toistu. ... Sali osoittaa suosiotaan seisaallaan.

13.11 Vuorossa on YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Hänen mukaansa käsillä on historiallinen hetki. "Saattakaamme tämä työ loppuun. Koko maailman katseet seuraavat meitä. ... Meidän on tehtävä niin kuin tiede sanoo. Meidän on suojeltava planeettaa", hän toteaa.

13.17 Ranskan presidentti Francois Hollande kiittää neuvottelijoita raskaasta, öitä myöten tehdystä urakasta ja toivoo, ettei työ ole mennyt hukkaan. Hän toivoo, että nyt saataisiin avattua Kööpenhaminassa syntynyt pattitilanne ja muistuttaa, että nyt on tehtävä se ratkaiseva päätös ja tehtävä kaikki, jotta maapallon lämpeneminen saataisiin pysähtymään 1,5 asteeseen. Hollanden mukaan ainoa, millä on nyt merkitystä on, että maailma yhdistää voimansa. Hänestä koko planeetan "ratkaiseva hetki on tässä ja nyt", ja hän olisi mitä ylpein, jos tämä ratkaiseva päätös tehtäisiin juuri täällä Pariisissa. ... Yleisö taputtaa seisaallaan.

13.28 Puheenjohtaja Laurent Fabius toteaa, että viimeinen, lopullinen sopimusluonnos on juuri saatu käännettyä kaikille tarvituille kielille ja on jaossa nyt kello 13.30 (Suomen aikaa). Hän ehdottaa, että siihen tutustumiseksi istunto pitää nyt lounastauon ja sopimustekstin käsittely jatkuu kello 14.45 (Suomen aikaa edelleen) [korjaus 16.45].

Samalla täällä kokouspaikalla alkaa yleinen ryntäys pisteelle, josta printtidokumentteja jaetaan. Sopimustekstin pitäisi tosin löytyä myös kaikille vapaasti verkosta, osoitteesta ...

Dokumenttitiski Pariisin ilmastokokouksessa 2015.
Dokumenttitiski Pariisin ilmastokokouksessa 2015. Kuva: Yle / Pasi Toiviainen pasi toiviainen
13.48 Jaaha, dokumenttipisteellä vallitsi vain yleinen hämmennys ja monitorissa pöydällä teksti: "Dokumentit tulevat olemaan saatavilla aikanaan." Virkailijat kehottivat kaikkia ottamaan iisisti ja pitämään lounastauon. Palataan siis pikapuoliin. Heti, kun lopullinen luonnos on tosiaan saatavilla. I'm off to lunch, I guess ...

14.59 No niin, lopullinen sopimusluonnos on julkaistu ja se löytyy täältä: http://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/l09.pdf . Tein näköjään kellonaikojen suhteen virheen, istunto ei jatkukaan Suomen aikaa 14.45, vaan 16.45. Pahoittelen. Nyt on siis hyvin aikaa tutustua luonnokseen ennen kuin viimeinen keskustelu reilun puolentoista tunnin kuluttua käynnistyy....

15.23 Lukaistuani nyt lopullisen luonnoksen läpi, olen - jos mahdollista - vielä hämmästyneempi kuin lukiessani toiseksi viimeistä versiota eilen. Tämähän on vielä edellistäkin parempi! Kunnianhimoiset lämpenemisen hillintätavoitteet ovat edelleen samat: lämpeneminen luvataan rajoittaa selvästi alle 2 asteen ja pyrkimyksenä on pysyä jopa 1,5 asteen rajoissa. Lisäksi - ainakin minun silmiini - vaikuttaa siltä, että myös käytännön päästöleikkausten jatkuvasta tarkistamisesta ja kiristämisestä on nyt päätöstekstissä mukana varsin käyttökelpoiselta vaikuttava aikataulu. Ilmeisesti myös viimeksi kritisoimani hiilineutraaliuden käsite on saatu siivottua pois (tämä pitää vielä tarkistaa kunnolla). Samaten sopimukseen on nyt ensi kertaa tulossa mukaan myös artikla, jonka mukaan rikkaiden teollisuusmaiden on korvattava köyhille maille ilmastonmuutoksesta aiheutuvat vahingot ja menetykset, mikä on täällä neuvotteluissa ollut erityisen tärkeää kehittyville maille.

15.36 Kun törmäsin äsken Climate Action Netrworkin Ulriikka Aarnioon, hän oli kanssani samaa mieltä: sopimusluonnos on jopa kehittynyt edellisestä. Muita asiantuntijakommentteja en ole vielä kuullut.

15.41 Laitan alle joitakin asiantuntijakommentteja tuoreeltaan:

Michael Jacobs, the New Climate Economy project: “Tämä on historiallinen hetki. Maailman hallitukset ovat viimein ymmärtäneet mitä tiede on heille pitkään kertonut. ... Uskomatonta kyllä, tämä vahvasti merkitsee fossiilisille polttoaineille perustuneen aikakauden loppua. Tämä on ehdottomasti suuri saavutus. Mutta todellinen työ alkaa nyt."

Jennifer Morgan, World Resources Institute: “Tämä sopimus tarkoittaisi aitoa käännepistettä maailmanlaajuisessa pyrkimyksessä vastata ilmastonmuutokseen. Tekstistä hahmottuvat sekä halu korkeaan kunnianhimoon että kaikkein haavoittuvimpien kansojen näkemykset."

Anthony Hobley, the Carbon Tracker Initiative: “1,5 asteen mukainen hiilibudjetti merkitsee sitä, että fossiilisten polttoaineiden aika on kokonaan ja aidosti päättynyt. Tätä ei voida mitenkään käsittää väärin. Fossiilienergia-alan yritysten on hyväksyttävä, että ne edustavat entistä kasvualaa, ja niiden on pikaisesti uudelleenarvioitava liikesuunnitelmansa."

Iloisia ihmisiä Pariisin ilmastokokouksessa 2015.
Hyväntuulista kokousväkeä. Iloisia ihmisiä Pariisin ilmastokokouksessa 2015. Kuva: Yle / Pasi Toiviainen pasi toiviainen
16.20 Kävin äsken vähän kävelemässä ja täytyy sanoa, että tunnelma täällä Le Bourget'n messukeskuksen käytävillä on erittäin positiivinen. Hymyileviä, hyväntuullisia ihmisiä näkee kaikkialla. Lenkilläni törmäsin järjestyksessä Antto Vihmaan (UPI), Tommi Ekholmiin (VTT), Kaisa Kososeen (Greenpeace), Jonas Biströmiin (Kepa) ja Oras Tynkkyseen (Sitra). Kaikki tuntuivat olevan varsin positiivisella päällä. Pari pientä heikennystäkin edelliseen versioon he tästä lopullisesta luonnoksesta löysivät. Vihma esimerkiksi mainitsi, että nykytekstin mukaan kansallisten päästöleikkausten tulevat viisivuotistarkistukset perustuvat liiaksi vapaaehtoisuuteen ja ettei sopimus ole tässä suhteessa tarpeeksi pakottava. Tynkkynen puolestaan mainitsi harmikseen huomanneensa, että paperiin on juuri näiden päästöleikkausten tarkistusten suhteen hiipinyt Kioton sopimuksesta periytyvä jako teollisuusmaihin ja teollistuviin maihin. Tämä jako on kuitenkin jo pahasti vanhentunut, sillä siinä esimerkiksi Kiina luetaan teollistuvien maiden joukkoon, vaikkei se sinne enää missään nimessä kuulu.

16.25 Istunnon jatkumiseen on nyt enää kaksikymmentä minuuttia. Saa nähdä toteutuuko, mitä Tynkkynen ennusti. "Kyllä tässä varmasti vielä jotain draamaa on luvassa", hän ennakoi.

Oras Tynkkynen, Jonas Biström ja Kaisa Kosonen Pariisin ilmastokokouksessa 2015.
Oras Tynkkynen (vas.), Jonas Biström ja Kaisa Kosonen. Oras Tynkkynen, Jonas Biström ja Kaisa Kosonen Pariisin ilmastokokouksessa 2015. Kuva: Yle / Pasi Toiviainen pasi toiviainen
16.30 Saman tien saadaan tieto, että istunnon jatkumisen alkua on siirretty. Uusi aika on 18.30. Miettimisaikaa lisättiin liki kahdella tunnilla.

16.45 Tähän väliin ilmastotutkijoiden kommentteja (suomennan ne heti kun paremmin ehdin):

John Schellnhuber, Potsdam Institute for Climate Impact Research: "If agreed and implemented, this means bringing down greenhouse-gas emissions to net zero within a few decades. It is in line with the scientific evidence we presented of what would have to be done to limit climate risks such as weather extremes and sea-level rise. ... Governments can indeed write history today, so future generations will remember the Paris summit for centuries to come."

Joeri Rogelj, IIASA: "The new Article 4 text is clearer in scientific terms than what we had before. Importantly, the benchmarks in terms of global peaking and global emissions reductions are consistent with the 1,5°C and 2°C temperature targets. Much remains to be done and it is encouraging to see that this agreement puts into place a process that could deliver this ambition. ... Aiming to limit warming to 1,5°C means that we need to scale up action in the near term. If some technologies do not prove viable in the longer term, then near-term reductions might well be the only way we can still manage to stay well below two degrees."

17.55 Enää puolisen tuntia suureen loppunäytökseen ...

18.40 Suuri loppunäytös on alkamassa. Kokousedustajat asettuvat paikoilleen ... Tiedoksi muuten, että tätä showta voi seurata suorana videostriimauksena täältä: unfccc6.meta-fusion.com/cop21/channels/plenary-1 ... Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Monitoreissa nähdään suurten ilmastojulkkisten lähikuvia: Al Gore, Lord Nicholas Stern ... Aika iloisia ilmeitä heilläkin – mitähän se sitten mahtaakaan luvata. ... Kylläpä kestää istunnon uuteen alkuun pääsy.

18.56 Ja kyllä nyt siihen malliin salin etualalla suuret valtionjohtajat toisiaan kättelevät ja melkeinpä onnittelevat, että alkaa vaikuttaa siltä, että sopimus taitaa tosiaan olla valmis. Aloittakaa jo!, jookos, huutelen mielessäni. ...

Pariisin ilmastokokouksen pääistuntosali.
Viimeisen istunnon jatkon odottelua. Pariisin ilmastokokouksen pääistuntosali. Kuva: Yle / Pasi Toiviainen pasi toiviainen
19.20 Kummallista. Vieläkin odotellaan. Kohta jo tunti, vaikka sali sinänsä täynnä väkeä. ... Nyt, 19.35, jo yli tunti. ...

19.40 Hauskaa sinänsä, että maailmalla näköjään liikkuu jo pressitiedotteita, joiden mukaan ilmastosopimus on jo valmis ja päätös tehty. Ei ole. Voin vakuuttaa. Mieleen tulee hyvin Kööpenhaminan kokous, josta aikoinaan Suomessakin uutisoitiin, että sopimus oli jo valmis ja kokous päättynyt. Luin kyseistä uutista tuolloin – ihan niin kuin nytkin – kovasti keskeneräistä päätösistuntoa paikan päällä todistaen.

20.10 Yhä jatkuvan odotuksen syystä liikkuu vain hyvin epämääräisiä huhuja. Yksi kertoo, että Afrikan mailla olisi vielä jotain mielessä, ja toinen, että USA ja Kiina vielä vääntäisivät. Tuossa aikaisemmin minusta kyllä nimenomaan Yhdysvaltain ja Kiinan edustajat olivat keskenään erittäin hyvää pataa. Tiedä häntä. Nyt alkaa kyllä jo pelottaa, että menee lähemmäksi puolta yötä ennen kuin tämä draama saa ratkaisunsa.

20.15 No niin, nyt jatketaan! Kolumbia saa ensimmäisen puheenvuoron. ...

20.21 Nyt käydään sihteeristön johdolla läpi tekstissä huomattuja tahattomia virheitä, puuttuvia pilkkuja ja niin edelleen.

20.26 Ja sitten, ilman sen pidempiä, kaikkien maiden puhekierroksia, puheenjohtaja ilmoittaa, että sopimus on täten hyväksytty! Sali purskahtaa villeihin aplodeihin ja ihmiset halailevat toisiaan.

20.35 Toisin sanoen, tekstiä ei enää muutettu! Loppuraporttini taidankin hoitaa lähinnä valokuvin:

Pariisin ilmastosopimus on solmittu, 1.
Ilmastosopimus on syntynyt. Pariisin ilmastosopimus on solmittu, 1. Kuva: Yle / Pasi Toiviainen pasi toiviainen

Lord Stern ja Al Gore juhlivat Pariisin ilmastokokouksessa 2015.
Lord Stern ja Al Gore juhlivat. Lord Stern ja Al Gore juhlivat Pariisin ilmastokokouksessa 2015. Kuva: UNFCCC pasi toiviainen

Juhlintaa Pariisin ilmastokouksessa.
Riemukas vastaanotto. Juhlintaa Pariisin ilmastokouksessa. Kuva: UNFCCC pasi toiviainen
20.45 Jännittävää. Maiden edustajat saavatkin puheenvuoronsa nyt, jälkikäteen, ja Nicaragua kertoo paraikaa, että se ei voi tukea juuri kuitenkin solmittua sopimusta. Perusteluksi he käsittääkseni ilmoittavat, että heidän mielestään sopimus ei ole päästöleikkausten kannalta riittävän tiukka. ... Tämä nyt lienee sitä Oras Tynkkysen aiemmin ennakoimaa yllätysdraamaa. ...

20.55 Puheenjohtaja toteaa, että Nicaraguan huomautukset liitetään kokouksen loppuraporttiin. Pian puhevuorossa on EU sekä seuraavan, vuoden 2016 COP-kokouksen järjestävä Marokko.

21.00 EU kiittää puheenvuorossaan Pariisin kokousta ja toteaa, että täällä on saatu aikaan "dramaattinen saavutus". Nyt on aika juhlia, mutta todelliset työt alkavat pian, puheenvuorossa todetaan.

21.10 EU:n jälkeen vuorossa ollut Marokko otti ylpeänä ja "suurten tunteiden vallassa" vastaan seuraavan kokouksen vetovastuun.

21.15 Puheet istuntosalissa vielä jatkuvat, mutta minä taidan täten todeta, että olen saanut olla todistamassa historiallista tapahtumaa. Otankin seuraavaksi kamerani ja lähden tutkailemaan, mitä sen avulla voisin täältä vielä tallentaa. Saatan jopa siemaista lasillisen punaviiniä.

Päätän siis tämänpäiväisen raporttini Pariisista tähän. Huomenna sitten vielä jälkipyykkiä. "Vive la planet!", kuten muuan ranskalainen kollega vieressäni aikasemmin tänään hihkaisi.

Kommentit

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede