Hyppää pääsisältöön

Lucia tuo valoa pimeyteen - ja jakaa sitä vastaanottokeskukseenkin

Bobäckin koulun Lucia-neito Mya Höglund
Mya Höglund on yksi Bobäckin koulun kolmesta Lucia-neidosta. Bobäckin koulun Lucia-neito Mya Höglund Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner lucia-neito mya höglund

Monessa kirkkonummelaiskodissa on herätty aamulla poikkeuksellisen aikaisin. Lucian, valontuojan juhla on näillä seuduilla joulun kohokohtia. Bobäckin koulun neljäsluokkalaiset ovat valmistelleet omaa Lucia-juhlaansa koko loppusyksyn ajan.

Lucia-neidon henkilöllisyys on Bobäckin koulussa perinteisesti tarkkaan varjeltu salaisuus, joka paljastuu vasta juhlapäivänä. Tänä vuonna Lucioita on kolme, jotka saavat esiintyä kukin vuorollaan. Frida Huhtamäellä on kunnia esiintyä ensimmäisessä juhlassa, jonne on kutsuttu vanhempia ja sukulaisia.

- Heräsin jo kuudelta, koska tänään on niin jännittävä päivä, kertoo Frida juuri ennen esitystä.

Luokkahuone täyttyy tontuista, tähtitytöistä ja tiernapojista. Viisi minuuttia vaille kahdeksan opettaja Catarina Keil antaa vielä viime hetken ohjeita.

- Muistakaa iloinen ilme, jotta saatte yleisön hymyilemään.
- Ja itkemään, huutaa luokka yhteen ääneen. He tuntevat selvästikin vanhempansa.

Juhlasalissa on pimeää, kynttiläkoristeet luovat tunnelmaa. Ensimmäiset soinnut, tontut aloittavat laulunsa ja hetken päästä Lucia astelee saliin laulaen saattajiensa kanssa. Ovensuussa ensimmäinen äiti rapistelee jo nenäliinapakkausta auki. Sankta Lucia, Soihdut sammuu ja monet muut tutut joululaulut kaikuvat reippaasti parikymmenpäisen luokan laulamina.

Tytöt valmistautuvat Lucia-kulkueeseen
Hymyä ja väriä huuliin. Tytöt valmistautuvat Lucia-kulkueeseen Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner tytöt valmistautuvat lucia-kulkueeseen
Koulun kello
H-hetki lähestyy. Koulun kello Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner koulun kello
Tiernapoika napittaa toisen pukua
Kaverin napit kiinni. Tiernapoika napittaa toisen pukua Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner tiernapoika napittaa toisen pukua
Ope, kynttilä ei syty!

Oppilaat palaavat luokkaan. On jouluisen välipalan aika ennen seuraavaa esitystä. Luciakruunu vaihtaa nyt omistajaa. Vuorossa on Mya Höglund, joka sovittelee puolukanvarvuista kiedottua kynttiläkruunua päähänsä.

- Ope, kynttilä ei syty!
- Ope, en ole saanut piparkakkua!
- Ope, missä hiuskoristeeni on?

Opettaja sytyttää, tarjoilee, etsii, löytää ja huolehtii, että lapset kerääntyvät jälleen kulkueeksi ennen seuraavaa esitystä. Aamuyhdeksältä tunnelma on yhä korkealla, mutta nyt jännittää vähemmän, kun yleisössä ovat tutut koulukaverit.

- Onnea esitykseen, olette parhaita, muistuttaa opettaja vielä käytävällä.

Toinenkin esitys sujuu hienosti. Tämä on laulava luokka, joka nauttii ilmiselvästi esiintymisestä. Legenda marttyyrikuoleman kärsineestä Lucia-neidosta ei muistu heti kaikkien oppilaiden mieleen, mutta Minea Östman tietää mistä Lucia on kotoisin.

- Hän oli italialainen ja varmastikin tummatukkainen. Suomalaiset Luciat ovat melkein aina vaaleita, Minea pohtii.

Pari poikaa haluaa välttämättä kokeilla Lucian kruunua, joka on yllättävän painava, koska aidoista kynttilöistä on siirrytty paristoilla toimiviin. Tiernapoikien hatut ja tähdet ovat kaikkea muuta kuin uudenkarheita eikä ihme, sillä Lucia-perinnettä on vaalittu Suomessa jo satakunta vuotta ja tässäkin koulussa puoli vuosisataa.

Bobäckin koulun Lucia-kulkue
Frida Huhtamäki johdattaa laulavaa Lucia-kulkuetta. Bobäckin koulun Lucia-kulkue Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner bobäckin koulun lucia-kulkue
Meidän tehtävämme on tuoda heille iloa.

Päivän kolmanteen esitykseen matkustetaan bussilla. Lapset on kutsuttu esiintymään Evitskogin vastaanottokeskukseen, joka sijaitsee peltojen keskellä kaukana kaikesta, ja on jopa kirkkonummelaisittain katsottuna syrjässä.

- Jännittää. Ovatkohan he kovin erinäköisiä kuin suomalaiset, miettii Maria Andersén.
- No, meidän tehtävämme on tuoda heille iloa, hän toteaa sitten.

Ennen bussimatkaa opettaja kysyy, onko jollakin taipumusta matkapahoinvointiin, ja ainakin puolet oppilaista nostaa kätensä ylös. Poikajoukko valloittaa takapenkin ja tytöt jäävät suosiolla auton etuosaan. Pian bussissa raikuu laulu eikä pahoinvoinnista ole tietoakaan.

Kun bussi kaartaa Evitskogin vastaanottokeskuksen pihaan, lapset tähyilevät uteliaina ulos ikkunoista. He pohtivat, mistä päin maailmaa asukkaat ovat kotoisin.

- Ainakin Irakista ja Syyriasta, tietää Aron Kass.
- Monet heistä ovat paenneet sotaa, ja saapuneet siksi tänne asti, lisää Frans Vuorio.

Lapset ryhmittyvät kulkueeksi, ja aamuesitysten tuomalla varmuudella kymmenvuotiaat saapuvat laulaen vastaanottokeskuksen tilavaan mutta karuun aulaan. Yleisöä on aluksi saman verran kuin lapsia, mutta vähitellen asukkaita kerääntyy lisää kuuntelemaan. Koululaiset eläytyvät joululauluihin ja kasvot loistavat esiintymisen ilosta. Kännykät kuvaavat, ja tässäkin yleisössä pyyhitään vaivihkaa kyyneleitä.

Tontut ja tiernapojat siirtyvät bussiin
Tontut ja tiernapojat siirtyvät bussiin. Tontut ja tiernapojat siirtyvät bussiin Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner tontut ja tiernapojat siirtyvät bussiin
Evitskogin vastaanottokeskuksen kyltti
Keikkapaikkana Evitskog. Evitskogin vastaanottokeskuksen kyltti Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner evitskogin vastaanottokeskuksen kyltti
Valoa riittää vielä jaettavaksi.

Paluumatkalla bussissa kaikki ovat sitä mieltä, että Evitskogin keikka meni hyvin. Pojat ovat mielissään, kun jotkut yleisöstä olivat tulleet juttelemaan hataralla suomenkielellään.

- He taputtivat meille kovasti laulujen välissä ja esityksen jälkeen, ja se oli kivaa, sanoo Olivia Casén iloisena.

Vastaanottokeskuksessa esiintynyt luokan kolmas Lucia pyytää, ettei hänen henkilöllisyyttään paljastettaisi, koska sen on pysyttävä salassa joulujuhlaan asti ja koulukaverit pidetään jännityksessä. Juhlaan on vielä monta päivää, ja lapsilla riittäisi intoa lisäesityksiinkin.

- Onneksi pääsemme vielä laulamaan keittäjälle, Maria ja Olivia muistavat äkkiä.

Bussi ajaa mutkaista kylätietä takaisin koululle. Kurainen peltomaisema on kaikkea muuta kuin jouluinen, mutta se ei tunnu haittaavan iloisesti hälisevää ja laulavaa bussilastillista. Auto pysähtyy ja kuljettajalle toivotetaan hyvät joulut. Hetken päästä luokka rientää jo juoksujalkaa kohti koulun keittiötä. Valoa riittää vielä jaettavaksi.

Kommentit