Hyppää pääsisältöön

Joululahjoja kummeille, mummeille ja tarhantädeille

Joululahjoja kummeille, mummeille ja tarhantädeille

Pikku Kakkosen joulu Pinterestissä tarjoaa ideoita koko perheen yhteiseen askarteluun. Kaikissa toteutuksissa on käytetty kierrätysmateriaaleja, jokaisesta kodista löytyviä esineitä sekä helposti ja edullisesti hankittavia askartelutarvikkeita. Kokonaisuudesta voi etsiä oivalluksia erilaisten koristeiden ja pienten lahjojen tekoon.

Pikkulaukku huopakankaasta

Ompele helpoilla kaavoilla pieni laukku. Ilman hihnaa syntyy samalla kaavalla käteviä pikkupussukoita.

Tarvikkeet:Tulosta Pikku Kakkosen harakan laukun kaava ja leikkaa kaava irti paperista ääriviivoja myöten. Aseta kaava huopakankaan päälle ja kiinnitä se kankaaseen nuppineuloin. Jätä reunoille n. 1 cm ompeluvara ja leikkaa laukun osa irti kankaasta. Leikkaa laukun hihnaksi mieleisesi pituinen ja levyinen hihna. Jos haluat tehdä laukkuun napinläpikiinnityksen, valitse sopiva kohta napille ja napinlävelle ja ompele napinläpi. Käännä sitten kankaan oikeat puolet vastakkain ja ompele laukun sivusaumat kiinni. Käännä laukku oikein päin. Ompele laukun hihna kiinni laukun takakappaleeseen tai sivusaumoihin. Ompele nappi laukkuun kiinni ja leikkaa ylimääräiset langanpätkät pois. Laukku on valmis vaikka postileikkeihin.

Magneetti koulukuvasta

Kouluntarrakuvasta ja tulitikkurasiasta teet hauskan pikku television.

Tarvikkeet:

 • tyhjä tulitikkurasia
 • tarrakuva tai pieni valokuva
 • värillistä, paksua kartonkia tai pahvia
 • punaista ja valkoista paperia
 • Pikku Kakkosen tulostettavia papereita
 • iso klemmari
 • kaksi punaista helmeä
 • sakset
 • liimaa tai kaksipuoleista teippiä
 • kuumaliimaa tai kontaktiliimaaTulitikkurasian laatikosta tulee valokuvan tausta. Päällystä laatikon sisäosa mieleiselläsi paperilla. Avaa tulitikkurasin kansi ja levitä se levyksi. Päällystä kansilevy Pikku Kakkosen tulostettavalla paperilla. Leikkaa päällisosaan aukko television ruutua varten. Leikkaa henkilö irti valokuvasta. Leikkaa punaisesta paperista tonttulakki ja valkoisesta paperista tonttulakin tupsu. Liimaa tonttulakki valokuvan päälle. Taittele tulitikkurasian kansi alkuperäiseen muotoonsa ja liimaa se kiinni. Sujauta kansi paikalleen ja tee laatikon yläreunaan neulalla aukot klemmarille. Leikkaa klemmarin pyöreä pää pois. Pujota klemmari neulalla tehdyistä aukoista ja laita klemmarin päihin puuhelmet kiinni kontakti- tai kuumaliimalla. Kiinnitä valokuvan hahmo tulitikkurasian sisälle niin, että se kurkistaa hauskasti televisioruudusta ulos.

Jääkaappimagneetin tuunaus

Loihdi kuluneesta jääkaappimagneetista hauska pikkulahja tai käytännöllinen koriste omaan kotiin. Magneettiin voit käyttää vaikkapa ylimääräisiä tarrakuvia.

Tarvikkeet:Leikkaa Pikku Kakkosen tulostettavista papereista magneetin kokoinen paperin pala ja liimaa se magneetin päälle. Leikkaa valokuvasta irti ihmishahmo ja sommittele se magneetin päälle. Leikkaa irtileikatulle hahmolle tonttulakki ja liimaa se hahmolle päähän. Liimaa hahmo lakkeineen kiinni magneettiin. Leikkaa liitutaulutarrasta puhekupla ja liimaa se magneettiin. Liitutaulutarran sijaan puhekuplan voi tehdä myös kartongista ja kirjoittaa siihen kestoterveiset.

Pahvinen joulukuusi

Askartele helposti kasattava ikikuusi pahvista.

Tarvikkeet:Levitä pahvilaatikko tasaiseksi levyksi ja piirrä pahviin kaksi samanlaista kuusta. Leikkaa kuuset irti pahvista ääriviivoja myöten. Tee pahvikuusiin viillot toisiinsa kiinnittämistä varten.
Leikkaa kuusen jalaksi pahvista sopivan pitkä ja leveä kappale ja taittele se neliöksi. Liimaa tai teippaa tukipala kiinni ja leikkaa sen kaikkiin kulmiin syvät viillot. Kiinnitä jokainen kuusen sakaroista tukipalan viiltoihin. Leikkaa pahvikuuseen koristeita värillisestä kartongista tai vaikkapa Pikku Kakkosen joulun tulostettavista papereista. Koristele kuusi ja juhla voi alkaa.

Muistipeli metsäneläimistä

Askartele eläinaiheiset muistikortit ja aloita hauska peli.

Tarvikkeet:Tulosta Pikku Kakkosen muistipelin kuvat kahdelle erilliselle paperille ja liimaa ne yhteen tai tulosta kortit kaksipuolisena. Voit vahvistaa kortteja päällystämällä ne kontaktimuovilla tai liimaamaalla tulosteet paksulle pahville. Leikkaa muistipelin kortit reunoja myöten irti paperista. Sekoita valmiit kortit ja peli voi alkaa.

Latausteline / säilytysastia

Askartele tyhjästä pesuaine-, shampoo- tai hoitoainepullosta kätevä latausteline puhelimelle.

Tarvikkeet:

 • tyhjä pesuainepullo, josta tarrat on poistettu
 • vedenkestävä tussi
 • sakset
 • terävä veitsiPiirrää muovipulloon haluamasi muoto aukkoa varten. Leikkaa purkin etuosa pois. Piirrä purkin takaosaan sopivan kokoinen aukko laturin töpseliosalle. Leikkaa aukko irti ja muotoile säilytysastia haluamaasi muotoon. Aseta puhelin astiaan ja pujota töpseli reiästä pistorasiaan. Astiassa puhelin latautuu näppärästi. Tekemässäsi astiassa voit säilyttää myös pieniä asioita, kuten pyykkipoikia.

Pikku Kakkonen: Latausteline
Pikku Kakkonen: Latausteline Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen pinterest
Pikku Kakkonen: Latausteline
Pikku Kakkonen: Latausteline Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen pinterest

Jouluinen tonttulakkipeli

Tarvikkeet:

 • punaista kartonkia
 • valkoisia huopapalloja
 • kuumaliimaa + kuumaliimapyssy tai kontaktiliimaaLeikkaa haluamasi määrä leveitä kolmioita ja taittele ne kartioiksi. Liimaa kartiot tiukasti kiinni. Kiinnitä tonttulakkeihin huopapalloista koristeet. Piilota yhden alle kulkunen ja jouluinen peli voi alkaa. Minkä lakin alta kilikello löytyy?

Tutustu myös Pikku Kakkosen viime joulun askarteluideoihin!

Pikku Kakkosen joulun Pinterest-ideat
Pikku Kakkosen tulostettavat paperit
Pikku Kakkosen joulukalenteri-ideat
Pikku Kakkosen joulukortti-ideat
Monipuoliset huopapallot

Pikku Kakkosen joulu myös:
Pikku Kakkosen netissä ja sovelluksessa
yle.fi/lapset-sivuilla
Pikku Kakkosessa Lasten Areenassa
Pikku Kakkosen radiossa Yle Areenassa
Pikku Kakkosen Facebook-sivulla
Pikku Kakkosen Pinterest-sivulla
Pikku Kakkosen Instagram-kuvissa