Hyppää pääsisältöön

Kainuussa ollaan tyytyväisiä espanjalaislääkäreihin – ”Toivottavasti he eivät lähde pian pois”

Angelica Amaya Sandoval
Angelica Amaya Sandoval on onnellinen Kainuussa. Angelica Amaya Sandoval Kuva: Yle, Marko Väänänen angelica amaya sandoval

Lääkäripulasta on kärsitty pitkään monin paikoin Suomea. Kainuussa helpotusta on saatu ulkomaalaisista lääkäreistä. Maakunnassa työskentelee esimerkiksi virolaisia ja venäläisiä lääkäreitä. Hieman yli vuosi sitten Kainuuseen palkattiin yhdeksän lääkäriä Espanjasta.

Lehtikankaan terveysasemalla työskentelee terveyskeskuslääkäri Angelica Amaya Sandoval. Kolumbiasta Espanjaan ja tämän jälkeen Suomeen muuttanut lääkäri on tyytyväinen Suomen kokemuksiin.

– Kaikki on mennyt hyvin. Työ on ollut hauskaa. Joku potilas saattaa kysyä, mistä minä tulen. Keskustelemme ihan normaalisti suomeksi. Joskus menen Ristijärven terveyskeskukseen ja siellä murre on oikein vahvaa, mutta ymmärrän silti potilaita.

Yhdeksän espanjalaislääkärin porukka saapui Kainuuseen lokakuussa 2014. He työskentelevät ympäri maakuntaa: Kajaanin lisäksi esimerkiksi Suomussalmella, Sotkamossa ja Kuhmossa. Kainuussa on kaksi Espanjasta tullutta hammaslääkäriä ja seitsemän yleislääkäriä.

Suomalaislääkäreitä ei saada Kainuuseen

Muutaman kilometrin päässä Lehtikankaan terveysasemalta, Kajaanin Teppanan hammashoitolassa hammaslääkärinä työskentelevä Marina Delgado Sanchez on tyytyväinen saamaansa työkokemukseen Suomessa. Pimeys ja suomen kieli ovat olleet hänelle suurimmat haasteet. Työskentelykielenä on suomi, jota hän puhuu jo sujuvasti. Kielen ymmärtäminen on helpompaa kuin sen puhuminen.

– Olen aina halunnut olla töissä ulkomailla, koska ajattelen, että se on hyvää kokemusta. Espanjasta on myös vähän hankala löytää töitä, hammaslääkäri kertoo.

Hammaslääkräi Marina Delgado Sanchez työssään.
Marina Delgado Sanchez on tyytyväinen Suomessa vaikka pimeys ja kieli haasteita tuovatkin. Hammaslääkräi Marina Delgado Sanchez työssään. Kuva: Yle, Marko Väänänen marina delgado sanchez

Kainuussa on kärsitty jo pitkään lääkäripulasta. Vaikka vakituisia virkoja on ollut auki, niihin ei ole löytynyt halukkaita suomalaislääkäreitä. Tämä johtuu enimmäkseen siitä, että lääkäreiden puolisoille ei Kainuun surkean työllisyystilanteen takia tahdo löytyä töitä. Keskimäärin joka kymmenes lääkäri onkin kotoisin jostain muualta kuin Suomesta.

Kieli tuottaa osalle ongelmia

Espanjalaiset ovat käyneet ennen Suomeen tuloaan viiden kuukauden kielikurssin Espanjassa ja Suomessakin vielä pari kurssia. Osalla kielitaito ei kuitenkaan vielä riitä täyspainoisen lääkärintyön tekemiseen, kertoo Kainuun soten vastaanotto- ja terveyskeskussairaalatoiminnan vastuualuepäälikkö Arja Horto.

Kieli tuottaa edelleen vaikeuksia, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Se on suurin syy siihen, miksi kaikilta ei saada vielä sellaista täyttä työpanosta, jota odotamme myös suomalaisilta lääkäreiltä.

– Kielikursseihin olisi pitänyt panostaa alkuun vielä intensiivisemmin ja perehdytysaika täytyisi olla pitempi, Horto miettii.

Kulttuuriin sopeutuminen on sujunut kuitenkin hyvin ja Horton mukaan espanlaislääkäreillä on hyvää kliinistä lääkäriosaamista. Työ on Angelica Amaya Sandovalin mukan samanlaista Suomessa ja Espanjassa.

– Ei ole ollut suuria muutoksia. Täällä voi olla joku erilainen virustauti, mutta hoito on samanlaista. Toimenpide on sama toimenpide, leikkaus on sama leikkaus. Vartalo on sama, hän pohtii.

Työyhteisö haluaa pitää espanjalaiset

Suomeen on aiemmin rekrytoitu myös sairaanhoitajia Espanjasta, mutta rekrytointi ei ole kaikkien osalta onnistunut. Osa hoitajista on palannut takaisin Espanjaan, sillä he ovat kokeneet, etteivät saaneet Suomessa tehdä osaamistaan vastaavaa työtä. Myös kieliongelmat ovat olleet osalle ylitsepääsemättömiä.

Kainuussa toivotaan, että espanjalaislääkärit pysyvät Suomessa.

– Työyhteisömme on ollut innoissaan espanjalaisista, lämminhenkisistä ja iloisista lääkäreistä. He tuovat kulttuuriimme uudenlaista: osa on kovia halaaman ja he tulevat iloisina töihin. He ovat tykättyjä ja henkilöstö kyllä toivoo, että he pysyvät täällä eivätkä lähde pian pois, Arja Horto Kainuun sotesta kertoo.

Hammaslääkäri Marina Delgado Sanchez aikoo jäädä.

Hammaslääkäri Marina Delgado Sanchez
Marina Delgado Sanchez ei aio ainakaan vielä jättää työtään Kainuussa. Hammaslääkäri Marina Delgado Sanchez Kuva: Yle, Marko Väänänen marina delgado sanchez

– En vielä tiedä, kuinka monta vuotta olen täällä, mutta ainakin tällä hetkellä haluan jäädä, koska vuosi on sujunut hyvin, hän kertoo.

Terveyskeskuslääkärinä työskentelevä Angelica Amaya Sandoval ei myöskään suunnittele muuttoa muualle.

– Tämä on ollut paras päätös. Olen onnellinen täällä, nainen hymyilee.

Toimittaja: KATI TEIRIKKO

Lisää ohjelmasta

Ihmiset jumppaavat kauppakeskuksessa
Ihmiset jumppaavat kauppakeskuksessa Kuva: Yle, Hans-Peter Dhuy espoo liikkuu
Risto Laitila ja Mikko Penttilä miettivät olkapäävaivoja.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä miettivät olkapäävaivoja. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Migreeni-grafiikka
Migreeni-grafiikka Kuva: Yle, Tero Kyllönen migeeni
Alina Tomnikov istuu kuvassa silmät kiinni, taustalla valoa ja lasiseinä.
Alina Tomnikov istuu kuvassa silmät kiinni, taustalla valoa ja lasiseinä. Kuva: Yle / Tero Kyllönen Akuutti,Alina Tomnikov,Näkövammaisten liitto ry