Hyppää pääsisältöön

Kind of Miles

Miles Davis
Miles Davis Miles Davis kid of miles

Miles Davisin jazzklassikko "Kind of Blue" tanskalaismuusikoiden käsittelyssä.

Vuonna 1959 julkaistu Miles Davisin Kind of Blue on nykyisin maailman myydyin jazz-äänite, ja sitä pidetään modernin jazzin merkittävimpänä yksittäisenä albumina. Kind of Blue lanseerasi maailmalle Miles Davisin "modaalisen jazzin", joka perustui improvisaatiolle.

Itse albumi äänitettiin kahdessa päivässä Columbian studiolla New Yorkissa Miles Davisin antamien ohjeiden pohjalta. Legendaarisen albumin äänityssessioissa vaikutti Miles Davisin sekstetti, johon kuuluivat pianistit Bill Evans ja Wynton Kelly, rumpali Jimmy Cobb, basisti Paul Chambers sekä saksofonistit John Coltrane ja Julian Adderley.

Kind of Blue on siitä ainutlaatuinen levy, että se on säilyttänyt asemansa näihin päiviin saakka, ja sen myynti on kasvattanut suosioitaan aivan viime vuosikymmeninä. Vuonna 2003 Rolling Stone -lehti valitsi sen kaikkien aikojen 500 vaikutusvaltaisimman levyn listalla 12. sijalle parhaana jazz-levynä.

Levyn vastaanotto ei ollut aluksi mitenkään tavallisuudesta poikkeavaa. Kultalevyn rajan Kind of Blue rikkoi Yhdysvalloissa vasta vuonna 1993, pari vuotta Miles Davisin kuoleman jälkeen.

Letkeässä konserttitaltioinnissa Kind of Miles (2009, Tanska) tanskalaismuusikot tulkitsevat albumin kappaleita ja pohdiskelevat suhdettaan Miles Davisiin, jazzin suureen säveltäjäneroon, suunnannäyttäjään ja trumpetistiin. Samalla pohditaan sitä, millainen käännekohta klassikkolevy oli jazzin historiassa.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa