Hyppää pääsisältöön

Kuntokävelylle kauppakeskukseen

Ihmiset jumppaavat kauppakeskuksessa
Kauppakeskuskävelyä edeltää alkuveryttely Ihmiset jumppaavat kauppakeskuksessa Kuva: Yle, Hans-Peter Dhuy espoo liikkuu

Pois tuiskusta ja tuulesta, hyvästit liukastelulle. Pimeydestä valoon on motto, kun seniorikansalaiset osallistuvat ohjattuun kävelytuokioon espoolaisessa kauppakeskuksessa. Kävelykierroksen lisäksi liikunnanohjaajan johdolla jumpataan koko keho vetreäksi. Esteetön ja turvallinen ympäristö houkuttelee mukaan heitäkin, jotka muuten arastelisivat liikkeelle lähtöä.

Idea ohjattuihin kauppakeskuskävelyihin on saatu Kanadasta. Espoon liikuntatoimen Elinvoimaa ikääntyville –ohjelmaan kauppakeskuskävelyt otettiin vuonna 2014. Muutaman koekävelykierroksen jälkeen näytti selvältä, että idea on hyvinkin toimiva.

-Tämä on matalan kynnyksen toimintaa. Mukaan voi tulla ilman ennakkoilmoittautumista ja esteetön ympäristö mahdollistaa apuvälineitä tarvitsevienkin osallistumisen, Espoon kaupungin liikunnanohjaaja, aluevastaava Mia Bäck kertoo.

Liikunnanohjaaja Mia Bäck
Liikunnanohjaaja Mia Bäck vetää kauppakeskuskävelyitä. Liikunnanohjaaja Mia Bäck Kuva: Yle, Hans-Peter Dhuy mia bäck

Toistaiseksi Espoossa ainakin Sellon ja Iso Omenan kauppakeskuksissa kävelykierroksia on järjestetty viikoittain. Sellon kierrokset on tavattu aloittaa jo hieman ennen kauppojen avaamista. Jos kierrokset tehtäisiin vilkkaimpaan ostosaikaan, eteneminen suuressa ryhmässä olisi hankalampaa.

Ryhmän kulloisestakin koosta riippumatta ohjaaja pitää huolen, että kaikki pysyvät matkassa mukana. Tunnin mittainen tapahtuma kerryttää kilometrejä kuin huomaamatta.

Annaliisa Lamminmäki, kauppakeskuskävely,
Annaliisa Lamminmäki osallistuu liikuntahetkeen rollaattorin avustuksella. Annaliisa Lamminmäki, kauppakeskuskävely, Kuva: Yle, Hans-Peter Dhuy annaliisa lamminmäki

-Minä tapaan olla se hännänhuippu, mutta ei se mitään. Olen innostunut kohottamaan kuntoani niin kuntosalilla kuin nyt talviaikaan täällä kauppakeskuskävelylläkin, rollaattorin avulla liikkuva Annaliisa Lamminmäki (71) kertoo.

Sosiaalinen tapahtuma

Moni ikääntynyt yksineläjä arastelee kuntoiluharrastuksiin lähtemistä. Yksin liikkuminen pelottaa ja kotiin tulee jäätyä yhä useammin. Kauppakeskuskävely ei vaadi erityisiä välineitä tai osaamista.

-Etenemme eri kuntoiset huomioon ottaen ja teemme sellaisia harjoitteita, joihin kukin pystyy osallistumaan omaan tahtiinsa, liikunnanohjaaja Mia Bäck vahvistaa.

Yksin liikkuminen pelottaa ja kotiin tulee jäätyä yhä useammin.

Ennen kävelylle lähtöä on lihakset lämmittävä alkujumppa. Kävelymatkan varrella pysähdytään välillä vaikkapa tasapainoharjoituksiin viivakävelyä kokeillen. Kierros päättyy perusteellisiin loppuvenytyksiin.

Apuvälineitä käyttävät jättävät porraskiipeilyt väliin ja vaihtavat kerroksia liukuportaita tai hissejä käyttäen. Ohjaaja pitää huolen, että ryhmä on taas kasassa kun on välijumppien aika.

70-vuotias Juhani Määttälä on ahkera kuntoliikkuja, mutta on ottanut kauppakeskuskävelynkin ohjelmaansa mukaan.

Juhani Määttälä
Juhani Määttälä on ahkera kuntoilija. Juhani Määttälä Kuva: Yle, Hans-Peter Dhuy juhani määttälä

-Aloitin säännöllisen kuntoilun parikymmentä vuotta sitten, ainakin kolme kertaa viikossa tulee liikuttua. Itselleni tämä kauppakeskuskävely on ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma, yksinasuja kun olen, Juhani Määttälä kertoo.

Esteettömyyden ja turvallisuuden lisäksi kauppakeskuksessa liikkumisessa on muitakin hyväksi havaittuja puolia.

-Keväällä moni saa oireita hiekkapölystä ja erilaiset siitepölyallergiat haittaavat ulkoliikuntaa. Täällä niistä ei ole vaaraa, liikunnanohjaaja Mia Bäck mainitsee.

Asiantuntija: MIA BÄCK, liikunnanohjaaja, aluevastaava, Espoon kaupunki

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila ja Mikko Penttilä miettivät olkapäävaivoja.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä miettivät olkapäävaivoja. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Angelica Amaya Sandoval
Angelica Amaya Sandoval Kuva: Yle, Marko Väänänen angelica amaya sandoval
Migreeni-grafiikka
Migreeni-grafiikka Kuva: Yle, Tero Kyllönen migeeni
Suvi Lehtilä seisoo puun oksien katveessa ja katsoo kameraan. Hän on pukeutunut lämpimästi tammikuisen pakkaspäivän varalle.
Suvi Lehtilä seisoo puun oksien katveessa ja katsoo kameraan. Hän on pukeutunut lämpimästi tammikuisen pakkaspäivän varalle. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle Akuutti,kuukautiset,ehkäisy,ehkäisymenetelmät
Vaaleanpunapohjaisessa kuvassa suklaapupu, suklaamökki, jäätelö, rauhakyyhky karkkisuussa ja lumisessa maisemassa tikkareita sekä vaalea joulukuusi.
Vaaleanpunapohjaisessa kuvassa suklaapupu, suklaamökki, jäätelö, rauhakyyhky karkkisuussa ja lumisessa maisemassa tikkareita sekä vaalea joulukuusi. Kuva: Seera Rytkölä / Yle sokeri,Karkit,Suklaakarkit,Akuutti,hyvinvointi ,Makeanhimo
Kommentit