Kibera! -dokumentin ohjaaja Kati Juurus soitti elokuvan päähenkilölle kysyäkseen kuulumisia. Kibera! -elokuva kuvattiin Nairobin suurimmassa slummissa Kiberassa, ja se kertoo slummiradion toimittaja-dj:stä Boy Dallasista. Elokuvan kuluessa Dallas alkaa ihmetellä, miksi kehitysyhteistyöprojekteista tuntuu olevan Kiberassa niin vähän apua.
Soitin Dallasille, Kibera! -dokumenttini päähenkilölle ja kerroin terveisiä Amsterdamista. Olin siellä pari viikkoa sitten näyttämässä dokumenttia Idfassa, Euroopan isoimmilla dokumenttielokuvafestivaaleilla.
Kerroin, että Idfan jälkeen Kibera! on lähdössä muillekin kansainvälisille dokumenttifestivaaleille. Televisioonkin sitä on myyty - Kibera! aiotaan esittää televisiossa muun muassa useimmissa Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa - myös Keniassa, jossa se on kuvattu. Se oli ilouutinen Dallasille, joka toivoi yhteistyöstämme eniten sitä, että tieto Kiberasta ja elämästä siellä leviäisi mahdollisimman laajalle. Myös tieto siitä, että Kiberassa toimivat avustusprojektit eivät aina mene ihan nappiin.
Dallas yritti dokumentissa selvittää, miksei avusta ole kiberalaisille sen enempää hyötyä. Syitäkin löytyi: korruptio, huijaus, koordinaation puute, huono suunnittelu, tiedonkulun ongelmat, vääränlainen työnjako. Sitten Kenian hallitus aloitti laajan avustusohjelman Kiberassa, mutta sen seurauksena monia asukkaita uhkasi häätö.
Halusin kuulla, mitä Kiberaan kuuluu nyt. Dallas oli jo aiemmin kertonut, että pian kuvausryhmämme lähdön jälkeen Kiberassa puhkesi koleraepidemia. Lopulta vain kymmenisen ihmistä kuoli, ja epidemia saatiin taltutettua. Se kertoo siitä, että kenialainen terveydenhoitojärjestelmä toimii hätätilanteessa sittenkin kohtuullisen hyvin.
Muuten elämä sujuu Kiberan slummissa entiseen tapaansa. Hallituksen aloittama Kiberan parannusohjelma keskeytyi syyskuussa laajan korruptiovyyhdin vuoksi, eikä kukaan ollut lopulta kauhean yllättynyt. Se oli silti ikävä uutinen niille melkein 4000:lle kiberalaiselle työttömälle, jotka oli palkattu siivoamaan Kiberaa ja rakentamaan sinne vessoja ja viemäreitä neljän euron päiväpalkalla. Vaikka palkka oli pieni, siivoustyöpaikoista oli kova kilpailu. Töiden loppuminen oli tragedia monelle perheelle.
Nyt projektista vastannut ministeri on korvattu uudella, ja projektikin on päätetty aloittaa uudelleen. Työttömiä palkataan taas Kiberaan siivoushommiin, Dallas kertoo. Päiväpalkka aiotaan nostaa neljästä eurosta kuuteen.
Entäs häädöt, kysyn. Dallas kertoo, että monet kiberalaiset - kukaan ei tiedä kuinka monet - tosiaan menettivät kotinsa, kun niiden paikalle rakennettiin teitä tai viemäreitä. Mitään korvauksia ei maksettu, eikä kukaan ole pitänyt lukua siitä, minne häädetyt ihmiset muuttivat.
Dallas jatkaa hommiaan radiossa entiseen tapaan. Tänään hän aikoo taas puhua Kiberan kehitysprojektista ja varoittaa siitä vastaavia virkamiehiä lankemasta korruptioon. “Voihan olla niinkin, että he ovat nyt oppineet läksynsä.”
Dokumenttiprojekti: Kibera! katsovissa Yle Areenassa.