Hyppää pääsisältöön

Nuuskaa myydään netissä huoletta, vaikka se on laitonta – Poliisi: "Kumpi on tärkeämpää, suojata lapsia seksuaalirikollisilta vai nuuskalta?"

Suomen rajojen sisällä nuuskaa ei saa ostaa eikä myydä. Käyttäminen on sallittua, ja sitä tehdään nyt enemmän kuin koskaan.

Nuuska herättää tunteita puolesta ja vastaan. // Kuva: Yle / Heidi Hannukainen

TAMPERE!

Kaverilla olis myynnissä ODENS Extreme COLD tänään Tampereella! Kirjottele jos kiinnostaa!!
 

Pääkaupunkiseutu!!!

Nyt ois odens cold dry tarjolla.

Laita viestiä yv llä tai tekstiviestillä numeroon 044xxxxxxx

1x torni 40€
3x torni 110€
5x torni 170€

Kuljetus mahdollista lisä hinnalla!

Laita viestiä yv llä tai tekstiviestillä numeroon 044xxxxxxx

Yllä olevat ilmoitukset ovat peräisin Facebookin suljetusta Nuuska Suomi -ryhmästä. Ilmoituksien jättäjät käyttävät todennäköisesti omia nimiään, tai ainakaan nimet eivät vaikuta tekaistuilta.

Ryhmiin pyydetään kutsua, ja niihin pääsee mukaan vaikka valenimellä. Juttua varten luotu profiili Nuken Tykittäjä on päässyt mukaan kuuteen nuuskaa kaupittelevaan Facebook-ryhmään. 

Lain mukaan nuuskan myynti, luovuttaminen, lahjoittaminen ja vastaanottaminen on Suomessa kiellettyä. Jo yhden nuuskapussin antaminen kaverille on laitonta: kyllä, pummaaminen on rikos.

Tiukan lainsäädännön vuoksi jotkut käyttävät ryhmissä valenimiä. Valtaosa ilmoituksista on kuitenkin kirjoitettu oikeilla tai ainakin oikean kuuloisilla nimillä.

"On olemassa tärkeitä ja vähemmän tärkeitä asioita."― Pekka Heikkinen,
poliisitarkastaja

Miksipä valenimiä käytettäisiinkään, sillä kiinnijäämisen riski on pieni. Poliisin resurssit nuuskan nettimyynnin valvontaan ovat tällä hetkellä vähäiset. Poliisitarkastaja Pekka Heikkisen mukaan poliisi joutuu parhaillaan käyttämään voimavarojaan esimerkiksi turvapaikanhakijatilanteen valvontaan.

- Vähäisempiä pidetyt asiat jäävät pienemmälle huomiolle. On olemassa tärkeitä ja vähemmän tärkeitä asioita, Heikkinen kertoo YleX:lle.

Facebook.com / kuvakaappaus

Pikkurikollisten puuhasteluun puututaan harvoin

Poliisin verkkosivujen mukaan Suomessa toimii tällä hetkellä 42 nettipoliisia. Nettipoliisi-käsite ei kuitenkaan tarkoita sitä, että poliisit toimisivat pelkästään netissä. Heikkisen mukaan nettipoliiseiksi määritellyistä viranomaisista suurin osa tekee nettipolisin työtä oman toimensa ohella.

Nuuskan tuominen ulkomailta

Nuuskaa saa tuoda ulkomailta omaan käyttöön 1,5 kiloa kerrallaan.

1,5 kiloa nuuskaa vastaa kolmeakymmentä viidenkymmenen gramman nuuskapurkkia.

Nettipoliisit toimivat vinkkien perusteella. Jos esimerkiksi Marko "Fobba" Forss saa vihjeen Facebook-ryhmässän laittomasta nuuskan myymisestä, Forss saattaa käydä ryhmässä huomauttamassa, että toiminta on laitonta tai että toimijat ovat lähellä syyllistyä johonkin.

Poliisitarkastaja Heikkinen kuitenkin kertoo, että nuuskakaupan valvonta ei kuulu nettipoliisin ensisijaisiin työtehtäviin.

- Nettipoliisien osalta nuoriin ja lapsiin liittyvät seksuaalirikokset on priorisoitu nuuskan edelle. Jos miettii ihan tavan kansalaista, niin voi kysyä, kumpi on hänen mielestään tärkeämpää, suojata lapsia seksuaalirikollisilta vai nuuskalta? Vaaka kallistunee rankasti seksuaalirikollisten puolelle, Heikkinen sanoo.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei nuuskan liikkumista valvottaisi lainkaan. Heikkisen mukaan nuuskan myynnin valvonnan painopisteet ovat ammattimaisessa toiminnassa. Pikkurikollisten toimet kiinnostavat poliisia vain harvoin.

Poliisitarkastaja vertaa nuuskan myynnin valvomista pysäköinnin valvontaan: pysäköintivirhemaksuja annetaan yleensä vain silloin, kun pysäköity auto vaarantaa selvästi liikenneturvallisuutta. Pienistä rikkeistä pääsee usein ilman rangaistusta.

Vaikka nuuskan myynnin ja oston rajoitukset on määritelty Suomessa tarkasti, nuuskaa käytetään varsin avoimesti. Muistissa on esimerkiksi jääkiekkoikoni Timo Jutilan tempaus vuodelta 2010: Juti tykitti vuonna Vancouverin olympialaisissa biittiä huuleen samalla, kun tasavallan presidentti Tarja Halonen asteli Jutilan kanssa samaan aitioon katsomaan Suomen ja USA:n välistä välieräottelua.

Rauman Lukon SM-liigajoukkueessa pelaavan Janne Lahden mukaan kolmasosa liigapelaajista nuuskaa. JVG:n mukaan kaikki naismuusikot nuuskaavat. Entinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki nuuskasi eduskunnan istuntosalissa.

"Kansanterveys ei ole suoranaisesti poliisin tehtävä."― Pekka Heikkinen,
poliisitarkastaja

Myös tavan pulliaisten nuuskaaminen on yleistynyt: Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2015 julkaisemasta Nuorten terveystapatutkimuksesta selviää, että 47 prosenttia 18-vuotiaista pojista ja 26 prosenttia samanikäisistä tytöistä on kokeillut nuuskaa. Vuonna 2013 vastaavat lukemat olivat poikien kohdalla 37 ja tytöillä 23 prosenttia.

Käyttäjien ja kokeilijoiden määrät ovat jo niin suuria, että niillä saattaa tulevaisuudessa olla kansaterveydellisiä merkityksiä. Jos valvonta olisi tiukempaa, nuuskan käyttö ja kokeilut jäisivät todennäköisesti vähemmälle.

- Kansanterveys ei ole suoranaisesti poliisin tehtävä, Heikkinen sanoo.

Lue myös:

Maailmanmestari lyttää Kummolan ehdotuksen nuuskan totaalikiellosta: "Jokaisen oma valinta"

JVG Piinapenkissä: Nykyään kaikki naismuusikot nuuskaa

“Jätkät haiseekin ihan nuuskalta” - katso YleX:n Annen vierailu hiphop-vahakabinetissa

Kokaiinia nuuskaava Oscar-patsas poistettiin Hollywoodista – taiteilija aikoo viedä sen takaisin