Hyppää pääsisältöön

Suomen kielen oppiminen voi käydä ihan leikiten

Suomen kieli on tunnetusti yksi maailman vaikeimmista oppia. Yksityisessä kielikoulussa Tampereella on käännetty kielenopetuksen perusteet päälaelleen, ja oppimistulokset ovat huikeita.

Opettaja Önne Kankaisen kädet kurkottavat ensin kohti kattoa – "Pohjois-Suomi" – sitten hän laskee kätensä polvien alle – "Etelä-Suomi". Käynnissä on yksityisen kielikoulun Onnenkielen suomen alkeiskurssi. Pohjantähden alla: Suomi menee päähän -ohjelmassa seurattiin alkeiskurssilaisten opintietä maaliskuusta elokuuhun 2003.

Kankainen käyttää kielikoulussaan suggestopedistä opetusmenetelmää, jossa noudatetaan ihmisen luonnollista kielenoppimistapaa. Menetelmään kuuluu muun muassa paljon käsillä ja vartalolla elehtimistä, leikkimistä ja pelaamista.

Hänen mukaansa maahanmuuttajat oppivat kielen samalla tavalla kuin lapset. Ensin tulee intonaatiovaihe, jota seuraa sisältömerkitysten ymmärtämisen vaihe. Kolmas vaihe on analyyttinen vaihe, jossa analysoidaan esimerkiksi kielioppia. Foneettinen vaihe tulee neljäntenä.

"Usein perinteisessä opiskelussa se on päinvastoin eli aloitetaan fonetiikasta, sitten on kielioppi, sitten on sanoja ja sen jälkeen puhumista", Kankainen vertaa.

Kankaisen suomen tunneilla puhutaan jo ensimmäisestä päivästä asti. Oppilaille opetetut sanamäärät ovat vaikuttavia: ensimmäisenä päivänä keskusteluissa käytetään 300–400 sanaa, viikossa sanojen määrä on jo 1000–1500. Noin kahden kuukauden aikana suomen kielen opiskelijat tutustuvat suurin piirtein 2500 sanaan.

Itselleni oli järkytys, että pystyin lukemaan ja ymmärtämään tekstin lähes täydellisesti.― Christopher Bain
"Siitä on tarkoitus noin 1000–1500 sanaa saada aktiiviseen muistiin eli käyttöön", Kankainen tiivistää.

Alun sanavyöry näyttää uppoavan kielenopiskelijoiden tajuntaan. Skottilainen Christopher Bain kertoi suorastaan järkyttyneensä, että pystyi jo kolmen oppitunnin jälkeen lukemaan ja ymmärtämään monimutkaista tekstiä.

Perinteisempää suomen kielen opetusta seurattiin Basaarissa vuonna 1997. Hauskaa tuntui olevan myös töölöläisen kielikoulun oppilailla, vaikka he eivät jumpanneetkaan suomen sanojen tahtiin.

"Meillä on mainio ryhmä, ja se helpottaa oppimista", Martin Tang tiivisti tuntojaan ohjelmassa.