Hyppää pääsisältöön

Vuoden kreisein ja nopeimmin leviävä Star Wars -teoria: Onko pöljä Jar Jar Binks oikeasti paha sith-lordi?

George Lucas suunnitteli Jar Jarista elokuvien yllätyspahista, kunnes säikähti fanien reaktiota, väittää teoria.

Kuningatar Amidala (Natalie Portman) ja Jar Jar Binks (Ahmed Best). // Kuva: Lucasfilms

Star Wars on taas ajankohtaisempi kuin vuosikausiin. Internet on täynnä spekulointia ja faniteorioita keskiviikkona ensi-iltansa saavasta, leffasarjaa jatkavasta The Force Awakens -elokuvasta.

Ehkä vähän yllättäen viime viikkojen kuohuttavin Star Wars -teoria ei liity millään tavalla The Force Awakens -leffaan. Kuumeisten spekulaatioiden keskellä on vanha, fanien yli kaiken inhoama hahmo: Jar Jar Binks.

Jar Jar Binks nähtiin valkokankailla ensimmäisen kerran Pimeä uhka -elokuvassa, jossa Hessu Hopoa muistuttava hyväntahtoinen hölmö yritti kai tuoda elokuvaan koomista kevennystä. Fanien vastaanotto hahmolle on ollut alusta alkaen tyrmäävä: Jar Jar on nähty huonosti käsikirjoitettuna, vaivaannuttavana ja rasittavana viritelmänä, jossa ei ole mitään hupaisaa.

Katso kuva Giphystä

Pimeää uhkaa seuranneissa elokuvissa Kloonien hyökkäys ja Sithin kosto Jar Jar Binksin rooli olikin jo merkittävästi pienempi. Tämän on kerrottu olleen ohjaaja George Lucasin reaktiota murskaavaan fanipalautteeseen: alun perin Jar Jarille oli tiettävästi kaavailtu suurempaa roolia läpi trilogian.

Juuri tähän liittyy nopeasti levinnyt teoria Jar Jar Binksistä. Millainen tämä suuremmaksi tarkoitettu rooli olisi ollut?

Ja vielä tärkeämpää: onko hyvisten puolella taistellut Jar Jar sittenkin pahis – ja vieläpä sith-lordi, pääpahis?

Star Wars -galaksissa vaikuttaa mystinen Voima (se kuuluisa force), jolla on sekä hyvä ja paha, valoisa ja pimeä puoli. Leffojen hyviksiin lukeutuvat jedi-ritarit hyödyntävät – tietysti – Voiman valoisaa puolta, moni pahis taas on langennut pimeän Voiman pauloihin.

Nyt netissä vauhdilla leviävä teoria esittää että Jar Jar Binks ei olekaan vähän humalaisen oloinen hölmö vaan pimeän Voiman taitavin mestari, kaikkein korkea-arvoisin sith-lordi. Teorian mukaan Jar Jarin oli ainakin alun perin tarkoitus olla pääpahis, kunnes Lucas säikähti fanipalautetta ja muutti suunnitelmia.

Teoria lähti leviämään Redditissä lokakuussa. Sen keskeisiä argumentteja ovat esimerkiksi:

  • Jar Jar pystyy elokuvissa yllättävän hyvin vakuuttaamaan ihmisiä puolelleen, vaikka on muuten aika hölmö – käyttikö hän oikeasti Voimaa?
  • Jar Jar on keskeisesti vaikuttamassa siihen, että nuori Anakin Skywalker pääsee jyvälle Voiman olemassaolosta. Vuosia myöhemmin Anakinista tulee itsestään paha sith-lordi, kun hän kääntyy pimeän Voiman puolelle.
  • Jar Jar näyttää hengailevan jatkuvasti ylikansleri Palpatinen kanssa, joka on salaa itsekin sith-lordi. Mestari Yoda on sanonut, että sithejä on aina kaksi: mestari ja oppipoika. Oliko Jar Jar ehkä salaa Palpatinen mestari? Samalta planeetalta he ainakin ovat kotoisin, mikä tuhansien planeettojen Star Wars -galaksissa on jonkinmoinen sattuma.
  • Jar Jar onnistui galaktisessa senaatissa vakuuttamaan muut senaattorit antamaan Palpatinelle kaiken vallan.
  • Droidit suhtautuvat Jar Jariin epäilevästi, mikä teorian mukaan johtuu siihen, etteivät Voiman mielenhallintakikat toimi koneisiin.

Tubettaja Vincent H. Valentine on koostanut videolle teorian keskeiset kohdat:

Teorialla on selitys myös sille, miksi Jar Jar Binks oli ensimmäisessä elokuvassa niin ärsyttävä hölmö. Vähän samalla tavalla George Lucas esitteli aikoinaan myös rakastetun jedi-mestari Yodan. Aluksi Yoda vaikutti oudolta vanhalta käppänältä, kunnes paljastuikin, että hän oli vain testannut Luke Skywalkerin kärsivällisyyttä esittämällä takapajuista kylähullua.

Teorian mukaan samanlaista yllätyskäännettä suunniteltiin Jar Jarille: Kloonien hyökkäys -leffassa katsojille olisi paljastettu, että hän onkin salaa operoinut sithien puolella ja hyödyntänyt pimeää Voimaa. Tämä selittäisi senkin, miksi Kloonien hyökkäyksessä katsojille esiteltiin yhtäkkiä sith-pahis kreivi Dooku, johon ei edellisessä elokuvassa ollut viitattu sanallakaan.

Kaikki tämä jäi kuitenkin näkemättä, koska fanit inhosivat Jar Jar Binksiä Pimeässä uhassa niin yksimielisesti. Hahmoa on pidetty rasistisena: Jar Jarilla on hieman rastoja muistuttavat roikkuvat ulokkeet päässään, ja hän puhuu englantia jamaikalaisella aksentilla. Siksi hänen on syytetty toisintavan rasistisia stereotypioita tummaihoisista karibialaisista, jotka eivät oikein osaa käyttäytyä tilanteen vaatimalla vakavuudella.

Ennen muuta Jar Jarista on tullut symboli kaikelle sille, mikä meni vikaan Star Warsien uudelleenkäynnistämisessä viitisentoista vuotta sitten. Tietokoneella luotu ontto hahmo on parhaimmillaan kiusallinen ja pahimmillaan tuskastuttava, eikä hänessä ole rihtuakaan sitä taikaa, mikä teki monista alkuperäisistä Star Wars -hahmoista lumoavia.

Teoriat ovat aina teorioita, eikä The Force Awakens -elokuvassa Jar Jaria ole määrä käsitellä millään tavalla. Mitään virallista vastausta teorian herättämiin kysymyksiin sith-yhteyksistä ei ole luvassa.

Mutta sen jälkeen, kun Jar Jar -teoria lähti leviämään, häntä esittänyt näyttelijä Ahmed Best twiittasi näin:

Lue myös:

15 syytä sille, miksi Star Wars on avaruusleffojen intergalaktinen hallitsija

Star Wars -faneja hemmotellaan – The Force Awakens -leffan uusi traileri ja tv-mainos julkaistu

Star Wars -kuume nousee – arvuutteluiden polttopisteessä on salaperäinen kapteeni Phasma