Hyppää pääsisältöön

1. Hola, amigos!

Andalusialainen vehreä rantamaisema, taustalla vuoristoa.
Andalusialainen vehreä rantamaisema, taustalla vuoristoa. Kuva: Yle/Mika Kanerva Espanja,Nerja,Andalusia,Rantamaisema

Tässä osassa opit espanjan kielen tavallisimmat tervehdykset ja esittelemään itsesi. Tutustut myös eri maiden ja kansallisuuksien nimiin sekä opit numerot 1-15. Kieliopissa opit mm. persoonapronominit. Kulttuuriosio esittelee Espanjan pähkinänkuoressa.

Saludar

Tervehdykset

- ¡Hola!
- ¡Buenos días!
- ¡Buenas tardes!
- ¡Buenas noches!

Hola sopii epävirallisiin tilanteisiin. Buenos días tervehdystä käytetään lounaaseen asti. Iltapäivällä sanotaan buenas tardes. Buenas noches sanotaan illan pimettyä ja hyvän yön toivottamiseen.

Espanjan kielessä kysymys alkaa ylösalaisin olevalla kysymysmerkillä, myös huutomerkki on lauseen alussa ylösalaisin; näin on helpompi tietää, milloin varsinainen kysymys- tai huudahduslause alkaa.

Voinnin kysyminen

- Hola, ¿qué tal?
- Bien, ¿y tú?
- Bien, gracias.

- Buenos días, señora Rodríguez. ¿Cómo está usted?
- Muy bien, ¿y usted?
- Muy bien, gracias.

Espanjassa on useita tapoja kysyä vointia kuten ¿qué tal? tai ¿cómo estás?

¿Cómo está usted? on teitittelymuoto virallisempiin tilanteisiin. Usein tervehdykseen lisätään myös señor, señora ja señorita “herra”, “rouva” ja “neiti” sukunimen kanssa.

Tiedusteluihin vastataan tavallisimmin muy bien tai bien, gracias ”oikein hyvää, hyvää kiitos”. ¿Y tú? , ¿y usted? on kohtelias vastakysymys ”entä sinä, te?”.

Presentarse

Itsensä esittely

- ¿Cómo te llamas?

- Me llamo María. ¿Y tú?
- Soy Timo.
- Encantada Timo.

Sanatarkasti ¿cómo te llamas? tarkoittaa ”kuinka kutsut itseäsi” siis ”mikä sinun nimesi on?”. Me llamo tarkoittaa ”kutsun itseäni” eli “nimeni on”. Soy “olen” verbimuoto on epäsäännöllinen (kts. kielioppi).

Kun mies sanoo hauska tutustua, sanoo hän encantado, nainen taas käyttää muotoa encantada. Myös mucho gusto tarkoittaa hauska tutustua, mutta se on taipumaton.

Espanjaksi ikää kysytään sinuteltaessa näin:
- ¿Cuántos años tienes?
- Tengo 15 (quince) años.

Ja teititeltäessä:
- ¿Cuántos años tiene usted?
- Tengo 50 (cincuenta) años.

La edad = ikä

Lukusanat 0 - 15

0 cero
1 uno
2 dos
3 tres
4 cuatro
5 cinco
6 seis
7 siete
8 ocho
9 nueve
10 diez
11 once
12 doce
13 trece
14 catorce
15 quince

Escucha los números de 0 a 15.
Kuuntele lukusanat 0-15.

Lukusanaharjoitus

Despedirse

Hyvästelyt

- ¡Adiós! ¡Hasta luego!
- ¡Hasta pronto!
- ¡Hasta mañana!

Yleisimpiä hyvästelyjä ovat adiós ja hasta luego “näkemiin”, joita käytetään usein yhdessä. Muita ovat esimerkiksi hasta pronto “kohta nähdään” tai hasta mañana “huomiseen”.


Kielioppia

Kieliopissa opiskelemme persoonapronominit sekä epäsäännöllisten verbien ser "olla" ja tener ”olla, omistaa” taivutukset.

El verbo ser

Ser-verbin taivutus

Espanjan ser-verbillä ilmaistaan mm. nimi ja kansallisuus:

- Soy María. Y tú, ¿quién eres?
- Olen María. Entä sinä, kuka sinä olet?

- Soy Miguel, soy español.
- Olen Miguel, olen espanjalainen.

- ¿De dónde eres?
- Mistä olet kotoisin?

- Yo soy de Finlandia, mi amigo Lars es de Suecia.
- Minä olen Suomesta, ystäväni Lars on Ruotsista.

Samaa verbiä käytetään myös sellaisten adjektiivien kanssa, jotka ilmaisevat ns. pysyvää ominaisuutta esim.

Miguel es alto y rubio.
Miguel on pitkä ja vaalea.

Ser on epäsäännöllinen verbi, joten se kannattaa heti opetella ulkoa.

Persoonapronominien käyttö on yleensä valinnaista, koska verbimuodosta näkyy, mikä persoona on kyseessä: (Yo) soy Pekka.

Espanjan teittittelymuodot ovat yksikön ja monikon 3. persoonan muodot usted, ustedes:

¿Quién es usted? Kuka te olette?

Vosotros, vosotras pronominia käytetään sinuteltaessa useampia henkilöitä.

Los pronombres personales - Persoonapronominit

Yo soy Pablo.
eres español.
Él, ella, usted es joven (nuori).
Nosotros, nosotras somos de Finlandia.
Vosotros, vosotras sois de España.
Ellos, ellas, ustedes son de Helsinki.

Nosotros, vosotros ja ellos -pronomineja käytetään viittaamaan sekä mies- että sekaryhmiin. Esim.
Carmen, Ana, Laura y Pedro, ellos son de Sevilla.

Harjoittele ser-verbiä ja persoonapronomineja

Harjoittele olla-verbiä

El verbo tener

Tener-verbin taivutus

- ¿Cuántos años tienes?
- Kuinka vanha olet?

- Tengo 30 (treinta) años.
- Olen 30-vuotias.

- ¿Cuántos años tienen tus hijos?
- Kuinka vanhoja lapsesi ovat?

- Mi hija tiene 9 (nueve) años y mi hijo 12 (doce) años.
- Tyttäreni on 9-vuotias ja poikani 12. 

Tener-verbi on epäsäännöllinen ja sitä käytetään, kun ilmaistaan ”omistamista”:

- ¿Tienes dinero? - Sí, tengo 10 (diez) euros.
- Onko sinulla rahaa? Kyllä, minulla on 10 euroa.

Espanjassa myös ikä ilmaistaan tener -verbillä.

- ¿Cuántos años tienes?
- Kuinka vanha olet?

- Tengo 31 años.
- Olen 31 –vuotias.

- ¿Tienes hermanos?
- Onko sinulla sisaruksia?

- No, no tengo hermanos. Soy hijo único.
- Ei, olen ainoa lapsi.

Espanjassa omistamista ilmaistaan tener -verbillä. Verbi on epäsäännöllinen ja se kannattaa opetella ulkoa.

  TENER (olla, omistaa)
yo tengo
tienes
él, ella, usted tiene
nosotros, -as tenemos
vosotros, -as tenéis
ellos, -as, ustedes tienen

Epäsäännölliset verbit kannattaa opetella heti ulkoa!


Kulttuuria

Espanjan kieltä puhutaan useiden eri valtioiden alueella. Alunperin se on syntynyt nykyisen Espanjan valtion alueella. Espanja on valtiomuodoltaan parlamentaarinen kuningaskunta.

Espanja pähkinänkuoressa

Vuoden 1978 perustuslaki jakoi Espanjan 17 itsehallintoalueeseen (comunidades autónomas), joilla kaikilla on oma lippunsa ja parlamenttinsa. Muutamilla itsehallintoalueilla on myös oma kielensä. Muun muassa Baskimaa, Galicia ja Katalonia ovat ponnistelleet säilyttääkseen omat kielensä ja panostaen erityisesti kielten opetukseen nuoremmille ikäpolville. Katalaani ja galicia muistuttavat sekä rakenteeltaan että sanastoltaan espanjan kieltä, mutta baskin kieli eroaa näistä hyvin paljon, eikä sen alkuperästä ole varmaa tietoa.

Tiesitkö tämän Espanjan maantiedosta?
Espanja on pinta-alaltaan varsin suuri valtio (505 995 neliökilometriä) ja peittää noin viisi kuudesosaa Iberian niemimaasta. Se onkin toiseksi suurin Euroopan Unionin valtioista Ranskan jälkeen, levittäytyen tämän eteläpuolelle ”härännahan muotoisena”, kuten espanjalaiset itse kuvaavat maansa maantieteellistä muotoa. Lisäksi Espanjaan kuuluvat Baleaarien saaret Välimerellä ja Kanarian saaret Atlantilla sekä Afrikan pohjoisosassa, Marokon alueella, sijaitsevat kaupungit Ceuta ja Melilla. Espanjan eteläkärjessä sijaitseva Gibraltar taas kuuluu Iso-Britannialle.

Espanjan rajanaapureita ovat Portugali, Ranska ja Andorra. Pyreneitten vuoristo erottaa Espanjan Ranskasta. Espanja onkin Euroopan vuoristoisin valtio Sveitsin jälkeen. Vuoristolla on ollut historiallisesti suuri merkitys Espanjan kehitystä hidastavana tekijänä. Korkea vuoristo on vaikeuttanut ihmisten kulkua niemimaan ja muun manner-Euroopan välillä ja näin hidastanut Espanjan modernisaatiota ja sekä ideologisten että taiteellisten virtausten rantautumista maahan. Vanha sananparsi julistaakin ”Afrikan alkavan Pyreneiltä” viitaten Espanjan alikehittyneisiin oloihin. Toisaalta vaikeakulkuinen vuoristo kuitenkin helpotti valtion puolustautumista ulkoista uhkaa vastaan.

Maan pohjoisosat
Espanjan pohjoisosista löytyvät myös Cantabrian vuoret, johon kuuluvat Picos de Europa - Euroopan Huiput. Karujen pinnanmuotojen lisäksi maan Pohjoisosalle on tyypillistä Baskimaan, Cantabrian ja Galician vehreä luonto, joka luo ihanteelliset puitteet maatila- ja luontomatkailulle. Monet alueen suurkaupungeista ovat syntyneet metalli- ja terästeollisuuden myötä. Alueella onkin useita tärkeitä asutuskeskittymiä kuten teollisuuskaupungit Bilbao, Santander ja Oviedo tai San Fermín -härkäjuhlista tunnettu Pamplona.

Etelä-Espanja - Sierra Nevada
Vuoristoista maisemaa löytyy myös Etelä-Espanjasta, Sierra Nevadalta, vaikka mielikuviimme sieltä kuuluvat pikemminkin valkeat hiekkarannat. Espanjalla on yli 2 700 km rantaviivaa ja merellä onkin suuri merkitys espanjalaisille sekä ravinnon lähteenä, että kulttuurisesti. Suuri osa sen yli 40 miljoonasta asukkaasta on keskittynyt rannikolle ja useimmat suurkaupungit sijaitsevat rannikon läheisyydessä.

Maatalous muodostaa yhä tärkeän osan Espanjan elinkeinorakenteesta ja se on Etelä-Espanjan tärkein elinkeinon lähde turismin ohella. Alueella viljellään muun muassa sitrushedelmiä, sokerijuurikkaita ja oliiveja. Alueen tärkeimpiä kaupunkeja ovat Andalusian historialliset kulttuurikaupungit Sevilla ja Córdoba sekä rannikon matkailukeskukset Málaga ja Alicante, jotka ovat tunnettuja upeista hiekkarannoistaan.

Vauras itärannikko
Itärannikko on teollisuusaluetta, jonka keskus on Katalonian pääkaupunki, noin kolmen miljoonan asukkaan Barcelona. Lisäksi alueella harjoitetaan myös paljon maanviljelystä. Alueen viinitarhoilta ovat peräisin monien arvostettujen viinien rypäleet, mutta erityisen tunnettu Katalonia on Penedésin alueella valmistettavasta cava-kuohuviinistä.

Sisämaa ja tasangot
Sisä-Espanja on pääosin jokilaaksojen uurtamaa ylätasankoa, jota kutsutaan mesetaksi. Tämä maanviljelykseen keskittyvä alue kattaa noin puolet Espanjan pinta-alasta. Se on kuitenkin melko harvaan asuttua – poikkeuksena muutamat kaupungit, kuten viiden miljoonan asukkaan pääkaupunki Madrid. Ylätasangon halki kulkevat Kastilian rajavuoret jakoivat alueen aikoinaan kahteen erilliseen alueeseen, Vanhaan ja Uuteen Kastiliaan. Ylätasangon pohjoisosaa, nykyistä Castilla-Leonin aluetta kutsuttiin Vanhaksi Kastiliaksi (Castilla la Vieja). Eteläinen, hieman matalampi, Uuden Kastilian (Castilla la Nueva) tasankoalue tunnetaan nykyisin Castilla–la Manchan nimellä.

Kun ottaa huomioon maan suuren koon, on ymmärrettävää, että myös ilmasto vaihtelee suuresti liikuttaessa paikasta toiseen. Pohjois-Espanjan vuoristoiset rinteet ovat talvisin lumen peitossa ja alueella onkin kymmeniä suosittuja laskettelukeskuksia. Eteläisessä Andalusiassa lämpötila taas nousee kesäisin useinkin viidenkymmenen asteen paikkeille.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!