Hyppää pääsisältöön

1. Tervehtiminen

Formulakuskin nimi mandariinikiinaksi Shanghain radalla
Formulakuskin nimi mandariinikiinaksi Shanghain radalla. Formulakuskin nimi mandariinikiinaksi Shanghain radalla Kuva: Diego Azubel/EPA. Shanghai,Kiina,Formula,Kimi Räikkönen

Tässä osassa opitaan:

Sanastoa ja fraaseja
- Tervehtiminen, itsensä esittely ja voinnin kysyminen
- Ääntäminen: zi, ci, si, zhi, chi, shi, ri, w, x, j

Kielioppia
- Yleistä kiinan kielen rakenteesta
- Toonit
- Kirjoitusmerkit

Tapakulttuuria
- Kiinalaiset nimet

Tervehtiminen

Kiinan kielen yleisin tervehdys on Nǐ hǎo!, "Sinä olet hyvä!". Sitä voidaan käyttää lähes joka tilanteessa, lukuunottamatta seuraavaa kahta tapausta: 

 • kun tervehdit useampaa kuin yhtä henkilöä, sinun pitää sanoa "Te olette hyviä", eli Nǐmen hǎo! 
 • kun haluat olla kohtelias tai osoittaa kunnioitusta, Nǐ -sanan sijalla käytetään sen teitittelymuotoa Nín, eli Nín hǎo!

Nǐ hǎo!  你好!Hei! Hyvää huomenta! Päivää!

Nǐmen hǎo!  你们好!Hei! Hyvää huomenta! Päivää! (monikko)

Nín hǎo!  您好!  Hei! Hyvää huomenta! Päivää! (teitittely)

Lisää tervehdyksiä

Zǎoshàng hǎo!  早上好!  Hyvää huomenta!

Nǐ zǎo!  你早!Hyvää huomenta!

Wǎnshàng hǎo!  晚上好!  Hyvää iltaa!

Wǎn ān!  晚安!  Hyvää yötä!

Zài jiàn!  再见!  Näkemiin!

Hyödyllisiä sanoja

duì kyllä, oikein
ei
Xièxiè Kiitos
Bú xiè Ei kestä.
Qǐng Ole hyvä, Olkaa hyvä.
Duì bù qǐ Anteeksi.
Meí guanxi Ei mitään.

Itsensä esittely

Nǐ jiào shénme?   Mikä sinun nimesi on?

Nǐ xìng shénme?   Mikä on sukunimesi?

Wǒ xìng …   Olen sukunimeltäni …

Wǒ jiào …   Minua kutsutaan …

Nimen kysyminen

Voinnin kysyminen

Nǐ hǎo ma?   Mitä sinulle kuuluu?

Wǒ hěn hǎo.   Minulle kuuluu erittäin hyvää.

Nǐ máng ma?   Onko sinulla kiire?

Wǒ hěn máng.   Minulla on erittäin kiire.

Wǒ bù máng.   Minulla ei ole kiire.

Fraaseja, audiotehtävä

Ääntämisopas

Mandarinikiinassa on kahdenlaisia i-äänteitä. Yleensä i lausutaan kuten suomen kielessä, mutta poikkeuksia ovat mandariinikiinan vaikeimmat tavut zi, ci, si, zhi, chi, shi, ri, jotka tuottavat miljoonille eteläkiinalaisillekin päänvaivaa.

z lausutaan kuten englannin kielen sanassa kids

c lausutaan kuten englannin cats

s ääntyy suomalaisen terävän s:n tavoin

H, joka esiintyy heti z, c, s jälkeen (zh, ch, sh), tarkoittaa sitä, että kielen kärki ja sivut hieman nousevat ylös kitalakea vasten niin että kieli on suunnilleen veneen muotoinen, muuten lausutaan samoin kuten zi, ci, si.


Kielioppia

Yleistä kiinan kielestä

Kiinan kielessä on kaksi isoa haastetta: toonit ja kirjoitusmerkit. Muutoin peruskielioppi on melko yksinkertainen. Kiinan kielessä ei esimerkiksi ole sijamuotoja tai monikkoa, eivätkä verbit taivu persoonissa tai aikamuodoissa.

Mikä on tooni?

Kiinan standardipuhekielessä eli mandariinikiinassa on neljä päätoonia sekä yksi harvoin esiintyvä ”tooniton” tooni. Tooni eli sävelkorko antaa sanalle sen merkityksen.

On oltava tarkkana, millä sävelkorolla sanan ääntää. Esimerkiksi kun sanoo sanan mai laskevalla sävelkorolla, sana tarkoittaa "myydä". Sen sijaan kun sanoo sanan laskevalla sävelkorolla, mutta loppuvaiheessa hieman nostaa sävelkorkoa, sana tarkoittaa "ostaa".

Sana wen - kysyä ja suudella:

Mandariinikiinan päätoonit

Mandariinikiinassa on 4 päätoonia sekä 1 harvoin esiintyvä ”tooniton” tooni. Päätoonit ovat

 • tasainen ja korkea
 • nouseva
 • laskeva-nouseva
 • laskeva.

Esimerkkinä sana ma eri tooneilla ja sen merkitykset:

Toonit graafisesti havainnollistettuna

Sana fu neljällä eri toonilla:

Suomen kielessäkin on tooni-ilmiöitä. Oletko koskaan huomannut, että kun sanot suomeksi sanan niin eri toonilla eli sävelkoroilla, tarkoitat eri asiaa?
- Laskeva niin: Aivan, näin on!
- Nouseva: Mitä asiaa?
- Ensin laskeva sitten nouseva: Mitä tarkoitat, kerro tarkemmin!
- Tasainen: Voihan se olla, mutta en ole aivan varma, olenko samaa mieltä.

Kuuntelutehtävä tooneista

Yhdistämistehtävä tooneista

Kirjoitusmerkit

Kirjoitusmerkkejä yhdistelemällä saadaan uusia merkityksiä:

aurinko + kuu = kirkas
nainen + katto = rauha
nainen + lapsi = hyvä


Tapakulttuuria

Kiinalaiset nimet

Kiinalaiset nimet poikkeavat länsimaisista sekä muodoltaan että merkitykseltään.

Suomalaisen on joskus vaikea tietää kiinalaisista nimistä, kumpi on sukunimi ja kumpi etunimi. Kiinalaisessa nimessä sukunimi on ensimmäisenä ja se on lähes aina yksitavuinen. Wang Yifu -nimessä sukunimi on siis Wang. Du Li -nimessä sukunimi on Du.

Sukunimi on vain harvoin kaksitavuinen. Yleisimpiä tällaisia ovat Ouyang ja Sima. Etunimi voi olla joko yksi- tai kaksitavuinen.

Nimen selitys

Etunimi tarkoittaa aina jotakin. Usein kun kiinalainen sanoo nimensä, hän kertoo samalla, mitä nimi tarkoittaa. Esimerkiksi: "Nimeni on Shi Zhiyong. Zhi on se sana, joka tarkoittaa viisautta, yong on se sana, joka tarkoittaa rohkeutta." Puhekielessä Zhi voisi tarkoittaa kymmenejä eri asioita, samoin yongin kanssa, mutta jokaisella merkityksellä on oma kirjoitusmerkkinsä. Nimen selitys auttaa kuulijaa löytämään oikeat kirjoitusmerkit.

Länsimaalainen etunimi

Kiinassa kohtaa myös länsimaalaisia nimiä. Tähän on ainakin kaksi syytä. Ensiksikin kiinalainen nimi on ulkomaalaiselle vaikea lausua oikein. Esimerkiksi eräs kiinalainen nimi tarkoittaa ”ylistää bambua”, mutta ulkomaalaisen suussa se kuulostaa lähes poikkeuksetta ”seisovalta sialta”. Toiseksi nykyään varsinkin nuoret ihailevat länsimaalaista kulttuuria, joten on muodikasta antaa kutsua itseään länsimaalaisella nimellä.

Kiinalaiset nimet

Teksti: Hai Guo. Vuosi: 2004

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

 • Miten joulua vietetään eri maissa?

  Tutustu eurooppalaisten maiden jouluperinteisiin.

  Vietetäänkö Euroopan muissa maissa joulua samoin kuin Suomessa? Tähän artikkeliin on koottu linkkejä eri maiden jouluperinteistä kertoviin sisältöihin.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!