Hyppää pääsisältöön

10. Illanvietto

Kiinassa juhlittiin lohikäärmeen vuotta 6.2.2012
Lohikäärmeen vuosi. Kiinassa juhlittiin lohikäärmeen vuotta 6.2.2012 Kuva: Kuva/EPA lohikäärmeet,Kiina,Lohikäärme

Tässä osassa opitaan:

Sanastoa ja fraaseja
- Lipunosto
- Illanvietto

Kielioppia
- Vuosiluku ja päivämäärä
- Kellonaikojen kertaus

Tapakulttuuria
- Kiinalainen vapaa-aika

Hyvää uutta vuotta!

Guò nián hǎo!

Xīn nián hǎo!

Mieltymykset

Wǒ xǐhuān ...   Minä tykkään ...

Wǒ ài ...   Minä tykkäään (rakastan) ...

Pääsylippuja ostamassa

Qǐng wèn ...   Saanko kysyä ...

Duōshǎo qián yī zhāng piào?   Paljonko maksaa yksi lippu?

Qǐng gěi wǒ yī zhāng.   Ole hyvä ja anna minulle yksi lippu.

Wǒ yào liǎng zhāng.    Minä haluan kaksi lippua.

Wǒ mǎi liǎng zhāng jīntiān wǎnshang de piào.   Ostan kaksi tämän illan lippua.

Qiánbiānde duō shǎo qián?   Paljonko maksaa paikka edestä?

Shénme shíhòu kāishǐ?   Milloin alkaa?

Qiánbiānde háishì hòubiānde?   Edestä vai takaa?

Gěi nǐn.   Olkaa hyvä. (Annan teille.)

Lipunosto

Muodosta lauseita

Illanviettotapoja

sǎnbù käydä kävelyllä
kàn diànshì katsoa TV:tä
kàn diànyǐng katsoa elokuva
shàng wǎng surffailla netissä
guàng shāngdiàn shoppailla
kàn qiú katsoa (pallo)peliä
zài jā olla kotona

Illanviettoa...

hé péngyou liáotiān rupatella ystävän kanssa
hé péngyou chī fàn käydä ystävän kanssa syömässä
shàng jiǔbā käydä baarissa
shàng díbā käydä discobaarissa
chàng KTV laulaa karaokea
hē jiǔ juoda alkoholia
Kylttejä.

 


Kielioppia

Vuosiluku ja päivämäärä

Yleisin tapa ilmaista vuosiluku on luetella numerot ja laittaa perään sana nián eli vuosi. Esimerkiksi vuonna 1987 on kiinaksi yī jiǔ bā qī nián.

Vuosiluvut voidaan ilmaista myös samalla tavalla kuin suomessa, mutta tämä käytäntö on erittäin harvinainen: 1978 = yī qiān (tuhat) jiǔ bǎi (sata) bā shí qī nián.

Päivämäärä ilmaistaan samoin kuin suomen kielessä, luvun jälkeen laitetaan sana hào tai . Hào tarkoitaa numeroa eli päivän numeroa, tarkoittaa aurinkoa tai päivää. Rì -sanaa käytetään tässä yhteydessä etupäässä vain kirjakielessä.

Esimerkiksi:

5. päivä on kiinaksi wǔ hào /
23. päivä on kiinaksi èrshísān hào / èrshísān

Jos mainitaan sekä päivä, kuukausi että vuosi, kiinassa sanotaan ensi vuosi, sitten kuukausi ja päivämäärä. 16.6.2004 on kiinaksi èrlínglíngsì nián liù yuè shíliù hào

Päivämäärät

Kellonaikojen kertaus

Muistatko, miten sanot seuraavat kellonajat kiinaksi?
- 8:00
- 11:00
- 8:30
- 11:30


Tapakulttuuria

Kiinalainen vapaa-aika

Kan dianshi 看电视
(TV:n katselu)
Tavallisin vapaa-ajan harrastus on tv:n katselu. Kiinassa tv-asemien tarjonta on runsasta ja vaihtelevaa elokuvakanavista englanninkielisiin uutiskanaviin. Tarjolla on myös kymmeniä ilmaiskanavia. Suosituimpien ohjelmien joukossa on mm. urheilua, ajankohtaista kritiikkiä sekä viihdeohjelmia, joista on tullut tärkeä osa esimerkiksi kiinalaista uuden vuoden viettoa.

Zuo fan he Chifan 做饭和吃饭
(Ruuanlaitto ja ulkona syöminen)
Ruuanlaittaminen on lähes jokaisen kiinalaisen perusharrastus. Ruoasta ja resepteistä puhuminen on suosittu puheenaihe kaveripiireissä. Kiinalainen myös mielellään näyttää vieraille oman kokkaamistaitonsa. Ulkona syöminen on yleistynyt elintason nousun myötä. Kaupunkien keskiluokkaa edustavat perheet saattavat käydä jopa päivittäin ulkona syömässä. Ravintolaruuat Kiinssa voivat olla paitsi hyvätasoisia myös erittäin edullisia.

Zao shenghuo he ye shenghuo 早生活和夜生活
(Aamu- ja yöelämä)
Vilkas aamuelämä on yksi Kiinan kulttuurin erikoisuuksista. Kiinalaisilla on tapana tehdä itselleen tärkeitä asioita nimenomaan aamulla. Perinteisten aamuvoimistelulajien Taijin ja Qigongin harrastajien lisäksi Kiinassa tapaa paljon aamuhölkkääjiä. Kiinalaiset jopa tanssivat paritanssia aamulla ennen työpaikalle menemistä. Opiskelijat vuorostaan käyttävät aamuaikaa opiskeluun. Ei ole epätavallista, että yläaste- ja lukioikäiset nousevat aamulla viiden maissa mennäkseen puistoon lukemaan englannin sanoja tai klassisia kiinalaisia runoja.

Yöelämä on länsimailta lainattua kulttuuria, ja nuoremman sukupolven kiinalaiset ovat ottaneet sen nopeasti omakseen. Isoissa kaupungeissa yöelämä ei käytännössä paljon eroa länsimaista, tosin Kiinassa varsinkin karaoke on suuressa suosiossa.

Illalla Hong Kongissa
Illalla Hong Kongissa Kuva: Kaisa Erola
Valaistu talo Shanghaissa
Valaistu talo Shanghaissa Kuva: Kaisa Erola
 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

 • Miten joulua vietetään eri maissa?

  Tutustu eurooppalaisten maiden jouluperinteisiin.

  Vietetäänkö Euroopan muissa maissa joulua samoin kuin Suomessa? Tähän artikkeliin on koottu linkkejä eri maiden jouluperinteistä kertoviin sisältöihin.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!