Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.
Koneella kirjoittaminen nopeaa ja vaivatonta, mutta juuri siksi se ei ole oppimisen kannalta yhtä tehokasta kuin käsin kirjoittaminen. Käsin kirjoittaessa asiasisällöstä syntyy vahvempi muistijälki, mutta miksi?
Viritä aivosi parhaimmilleen, jotta menestyt yo-kokeessa.
Tuntikausien pänttäämisen sijaan yo-kokeita edeltävinä päivinä kannattaa keskittyä virittämään aivot parhaimmilleen tärkeää päivää varten. Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, miten se onnistuu.
Voiko positiivisella ajattelulla saada parempia tuloksia?
Itselleen kannattaa puhua aina kauniisti, lukion psykologian opettaja Minka Kallio kannustaa, mutta voiko positiivisella ajattelulla todella saavuttaa parempia tuloksia yo-kokeissa?
Oikealla opiskelutekniikalla opit nopeammin ja tehokkaammin.
Unohda tuntikausien pänttääminen — opiskele nopeammin ja tehokkaammin sen sijaan. Kun löydät itsellesi oikeat opiskelutekniikat, oppiminen helpottuu ja uudet asiat jäävät helpommin mieleen. Videoilta löydät helppoja tekniikoita, joiden avulla voit treenata esimerkiksi omaa lukunopeutta tai ottaa haltuun isoja kokonaisuuksia.
Joskus ylioppilaskokeen aineisto löytyy esimerkiksi lentokentältä matkalukemiseksi ostetusta Voguesta. Englannin sensori Katja Mäntylä avasi Abitreeneille sitä, miten yo-koe oikein syntyy.
Tämä kaikki sinun tulee tietää oikaisuvaatimuksesta.
Jäikö ylioppilaskoe vain pisteen päähän paremmasta arvosanasta? Oliko alustavassa arvioinnissa ja lopullisessa arvosanassa ristiriitaisuuksia? Nykyisin opiskelija voi itse lähettää Ylioppilastutkintolautakunnalle oikaisuvaatimuksen — mutta onko se kannattavaa?
Tällainen on avoimen väylä ylipiston tutkinto-opiskelijaksi.
Avoimen väylä on hyvä vaihtoehto, jos ei pääse heti lukion jälkeen opiskelemaan. Sen sijaan että korottelee yo-tutkinnon arvosanoja, voi tehdä oikeita yliopistokursseja, oppia akateemisia taitoja ja nopeuttaa yliopistosta valmistumista.
Mitkä ovat tehokkaimmat puhelinsovellukset kielten opiskelussa? Kysyimme Instagramissa seuraajiltamme, mitä appeja he käyttävät. Neljä kielten oppimiseen ja muistiin painamiseen liittyvää sovellusta nousi ylitse muiden. Vinkkaa oma suosikkisi kommenteissa!
Säännöllinen rentoutuminen laskee stressitasoa ja tekee kirjoituksiin lukemisesta tehokkaampaa. Kuuntele nämä kolme yksinkertaista harjoitusta, jotka voit ottaa osaksi päivittäistä lukurutiiniasi.
Pitäisikö sinun oppia laulun sanat tai muistaa, mitä kaikkea lähikaupasta piti ostaa illaksi kotiin? Työmuistimme on usein kovalla koetuksella, ja yksinkertaisetkin asiat tuntuvat valuvan sieltä hetkessä pois. Testaa, miten hyvin sinun muistisi toimii!
Tiesitkö, että unohtaminen on tärkeä osa oppimista?
Unohtaminen on tärkeä osa oppimisprosessia ja omaa työmuistia kannattaa siivota aktiivisesti. Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, millaiset tekijät haastavat muistiamme ja hidastavat uuden oppimista.
Miksi erilaisia oppimistekniikoita kannattaa testata ja omaa oppimista pohtia? Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan uskomme edelleen pänttäämiseen – mutta siitä olisi jo aika päästää irti.
Pitäisikö sinun oppia nopeasti joku asia, mutta aikaa on vähän? Silloin syntyy houkutus lukea nopeasti – mutta onnistuuko oppiminen pikalukutekniikalla? Testaa, miten paljon ymmärrät lukemastasi, kun pyrit lukemaan kokonaisuuden mahdollisimman nopeasti!
Näin viet äidinkielen yo-vastauksesi seuraavalle tasolle.
Ylioppilaslautakunnan äidinkielen sensori Kimmo Svinhufvud kertoi Abitreeneille, millaisia ovat yleiset lukutaidon kokeessa tehtävät mokat, jotka välttämällä voit virittää vastauksesi nextille levelille. Lue, millaisia ovat sensorin inhokit lukutaidon koetta arvioidessa.
Ylioppilastutkintolautakunnan äidinkielen sensori Minna-Riitta Luukka kertoo miten aineistoja kannattaa lukea ja mihin kaikkeen on syytä kiinnittää huomiota, kun rakentaa vastausta kirjoitustaidon ylioppilaskokeessa.
Englannin sensorin viime hetken vinkit yo-kokeeseen.
Jos ylioppilastutkintolautakunnan sensori Sisko Mällinen olisi itse valmistautumassa kirjoituksiin, hän lukisi ja kuuntelisi juttuja, joista muutenkin on kiinnostunut – mutta kohdekielellä.
Tehtävä ei etene. Tyhjä paperi ahdistaa. En ymmärrä, mitä kysytään. Kuulostaako tutulta? Matematiikan sensori Juha Oikkonen kertoo, miten päästä yli tyhjän paperin kammosta ja selvitä kunnialla matematiikan yo-kokeesta.
Biologia on luonnontieteenä eksakti ja perustuu faktoihin.
Mitä tarkoittaa biologinen ajattelu ja miten sitä voi osoittaa biologian ylioppilaskokeessa? Entä mitä riskejä liittyy opiskelijoiden suosimiin ympäristökysymyksiin? Biologian sensori Timo Saarinen antaa viisi vinkkiä biologian kirjoittajille.
Aivoissa näkyy rappeumia jo kuukauden stressin jälkeen.
Työuupumus on energiakriisi, joka murentaa itsetuntoa. Joskus primitiivisten liskoaivojemme on kaapattava valta. Muuten emme ymmärtäisi hidastaa tahtia.
Tällainen on täyden pisteen kirjoitustaidon vastaus.
Millaisella tekstillä äidinkielen kirjoitustaidon kokeessa saa täydet pisteet? Abitreenit sai erikoisluvan julkaista kuusi erilaista, täydet 60 pistettä saanutta kirjoitustaidon vastausta keväältä 2019. Tässä ne ovat.
Kysyimme Ylioppilastutkintolautakunnan äidinkielen sensori Aino Vuorijärveltä, mitkä ovat yleisimpiä yo-kokeissa tehtäviä virheitä oikeinkirjoituksessa. Kokeile, hallitsetko sinä kielioppisäännöt!
Aiotko kirjoittaa matematiikan ja mietit, minkä aihealueen pänttäämisestä olisi eniten hyötyä? Treenaamalla prosenttikertoimet kuntoon Matikkamatskut-kanavan Ville Aitlahden tekemillä tehtävillä voit saada yo-kokeessa ne muutamat ratkaisevat pisteet!
Matematiikka-ahdistus on oikea, tutkijoidenkin käyttämä termi. Tunteet vaikuttavat oppimiseen monella tavalla, ja matematiikkaan kohdistuvat kielteiset tunteet ovat niin yleisiä, että matematiikka-ahdistus on käsite.
Millainen oli ensimmäinen sähköinen matematiikan yo-koe?
Ensimmäiset matematiikan sähköiset ylioppilaskokeet näkivät päivänvalon keväällä 2019. Abitreeneille lähetettyjen kommenttien perusteella eniten puhuttaneita aiheita olivat ajankäyttö, tekniset apuvälineet sekä tehtävien soveltavuus. Monella kokelaalla loppui kokeessa aika kesken.
Opiskele muualtakin kuin oppikirjoista, sanotaan usein vinkkinä yo-kokeisiin valmistautumiseen. Median seuraaminen tukee yleissivistystä ja antaa tietämystä, jota voi hyödyntää myös yo-kokeessa. Siksi kokosimme yhteen terveystiedon kursseihin liittyviä dokumentteja, sarjoja, podcasteja ja artikkeleita, joita voit käyttää terveystiedon opiskelun tukena.
Abitreenit kokosi yhteen biologian lukiokursseihin liittyviä dokumentteja, radio- ja tv-ohjelmia sekä artikkeleita yo-kokeeseen valmistautumista varten. Katso nämä, niin tiedät enemmän kuin koulukirjat kertovat!
Abitreenit kokosi yhteen psykologiaan liittyviä dokumentteja, sarjoja, podcasteja ja artikkeleita yo-kokeeseen valmistautumista varten. Katso nämä, niin ymmärrät enemmän kuin koulukirjat kertovat!
Terveystiedon pistokokeella voit testata, kuinka hyvin tunnet suomalaisten kansantaudit. Lisää eri aineiden pistokokeita löydät oppiaineiden omilta sivuilta.
Loogista päättelyä harjoitellaan muun muassa filosofian oppiaineessa. Testin kysymyksissä on hyödynnetty asintuntijoiden Abitreeneille laatimaa filosofian harjoitusmateriaalia. Testaa taitosi loogisessa päättelyssä, valmistauduit sitten filosofian ensimmäiseen sähköiseen yo-kokeeseen tai et!