Hyppää pääsisältöön

6. Ostokset

Poika maalaamassa.
Poika maalaamassa. Poika maalaamassa. Kuva: Petra Hirst/YLE. pojat (ikäryhmät),maalaus (pintakäsittely),maalaamot,Kiina

Tässä osassa opitaan:

Sanastoa ja fraaseja
- Värit
- Hedelmät
- Ostostilanteet

Kielioppia
- Lukusanat

Tapakulttuuria
- Tinkiminen

Värit

hóng punainen
vihreä
lán sininen
huáng keltainen
bái valkoinen
hēi musta
violetti
huī harmaa

Värit

Hedelmät

Tyypillinen kiinalainen hedelmä on litsi. Hieman piikkikuorinen litsi muistuttaa ulkonäöltään mansikkaa. Sisällä on vaaleaa hedelmälihaa ja kivi. Kiinassa litsin viljelyllä on pitkät perinteet. Kiinalaisissa ravintoloissa litsiä tarjoillaan usein jälkiruoaksi. Herkullisimmallaan hedelmä on tuoreena.

pútáo viinirypäle
mángguǒ mango
táo persikka
píngguǒ omena
lízi päärynä
xiāngjiāo banaani
júzi mandariini
chéngzi appelsiini
lìzhī litsi
xīguā vesimeloni
hāmìguā hunajameloni

Painoja

jīn 500 g
gōngjīn kilo

Kun kysyt hintaa

Duō shǎo qián yī gè?   Paljonko maksaa yksi kappale?

Zhè gè duōshǎo qián?   Paljonko tämä (kappale) maksaa?

Wǒ xiǎng yī xiǎng.   Minä mietin hieman.

Tingittäessä

Guì le diǎnr.   On vähän kallis.

Tài guì le.   Liian kallis.

Hǎo ba.   Hyvä on.

Wǒ xǐhuān ...   Minä tykkään ...

Wǒ yào ... gè ...   Minä haluan … kappaletta …

Myyjä saattaa sanoa

Nín yào shénme?   Mitä saisi olla? (Mitä Te haluatte?)

Biéde hái yào shénme?   Saako olla muuta? (biéde = muu; hái = lisäksi)

Tài shǎo le.   Liian vähän. (Tarjosit liian vähän.)

Yīgòng ...   Yhteensä ...

Màn zǒu.   Hei hei. (sananmuk. Hitaasti kävele.)


Kielioppia

Lukusanat

0 líng
1
2 èr
3 sān
4
5
6 liù
7
8
9 jiǔ
10 shí
11 shíyī
20 èrshí
21 èrshíyī
100 yī bǎi
1 000 yī qiān
10 000 yī wàn

Huomaa, että kiinassa on kaksi sanaa lukusanalle "kaksi". Numerona kaksi on èr, mutta jos haluat sanoa esim. "kaksi omenaa", on käytettävä sanaa liǎng. Väliin tulee myös mittasana eli: liǎng gè píngguǒ.

Kuinka monta numeroa muistat?

Sormimerkit

Kiinalaisilla numeroilla on myös sormimerkit, jotka kannattaa opetella.


 
Lukusanat

Puhelinnumerot


Tapakulttuuria

Tinkiminen

Tinkiminen on olenainen osa kiinalaista kaupankäyntiä. Jos et tingi, joudut maksamaan aivan liikaa. Kiinalaiset kauppiaat ovat erittäin taitavia tinkimistaidoissaan. Käydessään kauppaa ulkomaalaisen kanssa, he olettavat että vieraalla ei ole mitään tietoa normaalista hintatasosta. Siksi on todenäköistä, että ulkomaalaiselle tarjottu hinta on huomattavasti korkeampi kuin normaali aloitushinta.

On hyvä muistaa, että tinkiminen on näyttelemistä. Kauppiaan rooli on näytellä sinulle mahdollisimman uskottavasti, että tarjomasi hinta on aina aivan liian vähän. Paras tinkimistekniikka on näyttää tyytymättömältä ja kävellä hitaasti pois päin. Ellei kauppias lähde huutelemaan perääsi, tarjouksesi on todenäköisesti oikean hinnan alapuolella. Jos haluat säästää aikaa ja vaivaa, on hyvä tiedustella hintoja etukäteen tuttavilta. Kun sinulla tieto hintatasosta, voit olla kaupanteossa paljon luottavaisempi.

Valtion omistuksessa olevissa kaupoissa ei ole yleensä tapana tinkiä, mutta kysymällä saa helposti 15% – 25% alennusta.

Pari tuhatta vuotta sitten Kongfutse halveksi kauppiaita. Hän luokitteli kauppiaat yhteiskunnan pohjasakaksi, koska he tavoittelevat vain omaa maksimaalista etuaan. Markkinatalous on saavuttanut suosionsa Kiinassa vasta nyt globalisaation aikakautena.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

 • Miten joulua vietetään eri maissa?

  Tutustu eurooppalaisten maiden jouluperinteisiin.

  Vietetäänkö Euroopan muissa maissa joulua samoin kuin Suomessa? Tähän artikkeliin on koottu linkkejä eri maiden jouluperinteistä kertoviin sisältöihin.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!