Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Maantiede pääkuva

Aluetutkimus maantieteessä

Aluetutkimuksessa tutkitaan tiettyä aluetta monipuolisesti sekä luonnon- että kulttuurimaantieteen kannalta. Kartat ovat tärkeä apuväline maantieteellisessä tutkimuksessa.

Karttoihin ja niiden tuottamiseen keskittynyttä tieteenalaa kutsutaan kartografiaksi. Aluetutkimuksessa käytetään apuna paikkatietojärjestelmiä, englanniksi Geographic Information System eli GIS, joiden avulla muun muassa tilastoaineistoa voidaan yhdistää visuaaliseen muotoon kartoiksi.

Alueellinen tutkimus ja suunnittelu

Aluemaantieteellinen tutkimus perehtyy tutkittavaan alueeseen kokonaisuutena. Karttojen, tilastojen, haastattelujen ja kirjoitetun tiedon avulla käsitys tutkittavasta alueesta laajenee ja ilmiöille löytyy syynsä. Ymmärtämällä alueen historiaa, tutkija voi arvioida myös sen tulevaisuutta.

Täältä saat perustiedot kartan lukemisesta ja kompassin käytöstä.

Suomen historiaa

Miten tulimme Pohjan porukoille? Minkälaista elämä oli kivikaudella? Minkälaiseen tarpeeseen syntyi kaupunkiyhteisö Turku? Mitä tiedetään maanviljelyn alkuajoista? Kuvamme menneistä rakentuu sirpaleisista lähteistä.

Opi lisää Suomen historiasta Yle Oppimisessa

Paikkatieto on tärkeä apuväline

Paikkatietoa voi olla esimerkiksi koordinaatein merkitty karttapohjainen tieto. Toisaalta paikkatietoa voi olla myös kokoelma erilaisia tietyn kohteen sijainti-, ominaisuus- tai yhteystietoja.

Paikkatietoa hallitaan niin sanotun paikkatietojärjestelmän avulla. Paikkatietoja voidaan käyttää monipuolisesti eri aloilla. Sovellusmahdollisuudet ovat suuret, ja paikkatietosovellukset helpottavatkin yhä useamman arkea.

Kuuntele: Miten eurooppalaiset ovat hahmottaneet maailmaa karttojen kautta? (3-osainen Maailmankartan historiaa vuodelta 2016.)Lue lisää:

Mitä on paikkatieto?

Paikkatiedossa yhdistyy kohteen sijaintitieto ja ominaisuustieto. Sijaintitieto ilmoitetaan yleensä koordinaatteina ja ominaisuustieto voi olla mitä tahansa kohteen ominaisuutta kuvaavaa tietoa.

 • 2021 kevät: maantiede

  Maantieteen yo-koe ja oikeat vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2020 syksy: maantiede

  Maantieteen yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2020 kevät: maantiede

  Maantieteen yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.