Hyppää pääsisältöön

Ammattilainen

Rasmus Grönlund och John Westerlund tittar under motorhuvudet på en bil.
Rasmus Grönlund och John Westerlund tittar under motorhuvudet på en bil. Kuva: Yle / Hanna Othman Prakticum,ammatilliset oppilaitokset,ajoneuvoasentaja (autoalan perustutkinto)

Ammattilainen-sarjassa käsitellään eri ammatteja. Ammatteihin tutustutaan alan opiskelijoiden välityksellä. Opiskelijat lähtevät koulun penkiltä viikoksi alan oikeisiin töihin. Sarja antaa tietoa siitä, mitä ominaisuuksia ja taitoja alalla tarvitaan.

Sähköasentaja
Vastikään sähköalan opinnot aloittanut Tommi laitetaan viikoksi sähköverkkoasentajan töihin. Miten Tommi pärjää vaativissa töissä ja miten hänen motivaationsa alaa kohtaan säilyy.

Tarjoilija
Ravintolakoulu Perhon rehtori Marit Nieminen kertoo, että tarjoilijan ammatti on vaativa; se vaatii viinien, ruokien, raaka-aineiden ja erityisruokavalioiden tuntemusta.

Autonkuljettaja
Erdi on aina halunnut tien päälle. Sarjassa seurataan viikon ajan opintonsa aloittaneen Erdin viikkoa alan töissä. Perehdytään logistiikka-alan opintoihin kuorma-autonkuljettajan ammatin kautta.

Floristi
Jenna Ekman Turun Paattisista on juuri aloittanut puutarha-alan opinnot. Hänet laitetaan viikoksi kukkakauppaan tutustumaan alan oikeisiin töihin.

Kirvesmies
Helsinkiläinen Ville Viskari aikoo rakennusalalle. Miten Ville pärjää viikon espoolaisella rakennustyömaalla? Onko Villestä kirvesmieheksi?

Koneistaja
Konetekniikan opettaja Tero Kuusisto Vantaan ammattiopisto Variasta kertoo koneistajan opinnoista. Koneistajalta vaaditaan eniten tarkkuutta. Metallialaa on pidetty hieman likaisena työnä, mutta tänä päivänä konepajat ovat hyvin siistejä.

Laborantti
Kemian alan opintonsa juuri aloittanut Karoliina tutustuu alan töihin. Miten Karoliina pärjää vaativissa tehtävissä?

Lähihoitaja/päihdetyö
Lähihoitajaksi aikova Tomi joutuu todelliseen tulikokeeseen. Tomia odottaa haastava työviikko naisten tukipiste Sallissa. Miten Tomi selviytyy naisten valtakunnassa?

Lähihoitaja/vanhustyö
Artikkeli kertoo lähihoitajan opinnot ammattikoulussa aloittaneen Ella Enteen työharjoitteluviikosta dementiakoti Villa Tapiolassa ja siitä, säilyykö Ellan motivaatio valitsemaansa alaa kohtaan.

LVI-asentaja
Jeremias on juuri aloittanut LVI-alan opinnot. Edessä on viikko saneeraustyömaalla. Vieläkö opinnot maistuvat urakan jälkeen?

Metsäluonnonhoitaja
Hyvä metsäluonnonhoitaja viihtyy luonnossa ja ottaa kaikki luonnon arvot huomioon. Metsäalan työtä on pidetty raskaana ja likaisena, mutta esimerkiksi puunkorjuutöissä työvälineet ja työmenetelmät ovat kehittyneet.

Painaja
Meeri Virpi, 16 vuotta, on juuri aloittanut kirjapainajan opinnot Porvoon ammattiopisto Amistossa. painajan ammatti on aika arvostettu ja se vaatii opiskelijalta jatkuvaa tarkkaavaisuutta.

Retail merkonomi
Emma-Maria Laukkonen, 16 vuotta, on juuri aloittanut kaupan alan opinnot Vantaalla Kauppiaitten kauppaoppilaitos Mercuriassa. Merkonomin ammatti on hyvin monipuolinen, laaja-alainen ja käytännönläheinen

Sarjaa on esitetty televiossa vuosina 2005–2006. Tekijänoikeussyistä Yle Oppimisessa sarjassa alun perin ollut musiikki on leikattu pois.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.