Hyppää pääsisältöön

Ammattilainen

Rasmus Grönlund och John Westerlund tittar under motorhuvudet på en bil.
Rasmus Grönlund och John Westerlund tittar under motorhuvudet på en bil. Kuva: Yle / Hanna Othman Prakticum,ammatilliset oppilaitokset,ajoneuvoasentaja (autoalan perustutkinto)

Ammattilainen-sarjassa käsitellään eri ammatteja. Ammatteihin tutustutaan alan opiskelijoiden välityksellä. Opiskelijat lähtevät koulun penkiltä viikoksi alan oikeisiin töihin. Sarja antaa tietoa siitä, mitä ominaisuuksia ja taitoja alalla tarvitaan.

Sähköasentaja
Vastikään sähköalan opinnot aloittanut Tommi laitetaan viikoksi sähköverkkoasentajan töihin. Miten Tommi pärjää vaativissa töissä ja miten hänen motivaationsa alaa kohtaan säilyy.

Tarjoilija
Ravintolakoulu Perhon rehtori Marit Nieminen kertoo, että tarjoilijan ammatti on vaativa; se vaatii viinien, ruokien, raaka-aineiden ja erityisruokavalioiden tuntemusta.

Autonkuljettaja
Erdi on aina halunnut tien päälle. Sarjassa seurataan viikon ajan opintonsa aloittaneen Erdin viikkoa alan töissä. Perehdytään logistiikka-alan opintoihin kuorma-autonkuljettajan ammatin kautta.

Floristi
Jenna Ekman Turun Paattisista on juuri aloittanut puutarha-alan opinnot. Hänet laitetaan viikoksi kukkakauppaan tutustumaan alan oikeisiin töihin.

Kirvesmies
Helsinkiläinen Ville Viskari aikoo rakennusalalle. Miten Ville pärjää viikon espoolaisella rakennustyömaalla? Onko Villestä kirvesmieheksi?

Koneistaja
Konetekniikan opettaja Tero Kuusisto Vantaan ammattiopisto Variasta kertoo koneistajan opinnoista. Koneistajalta vaaditaan eniten tarkkuutta. Metallialaa on pidetty hieman likaisena työnä, mutta tänä päivänä konepajat ovat hyvin siistejä.

Laborantti
Kemian alan opintonsa juuri aloittanut Karoliina tutustuu alan töihin. Miten Karoliina pärjää vaativissa tehtävissä?

Lähihoitaja/päihdetyö
Lähihoitajaksi aikova Tomi joutuu todelliseen tulikokeeseen. Tomia odottaa haastava työviikko naisten tukipiste Sallissa. Miten Tomi selviytyy naisten valtakunnassa?

Lähihoitaja/vanhustyö
Artikkeli kertoo lähihoitajan opinnot ammattikoulussa aloittaneen Ella Enteen työharjoitteluviikosta dementiakoti Villa Tapiolassa ja siitä, säilyykö Ellan motivaatio valitsemaansa alaa kohtaan.

LVI-asentaja
Jeremias on juuri aloittanut LVI-alan opinnot. Edessä on viikko saneeraustyömaalla. Vieläkö opinnot maistuvat urakan jälkeen?

Metsäluonnonhoitaja
Hyvä metsäluonnonhoitaja viihtyy luonnossa ja ottaa kaikki luonnon arvot huomioon. Metsäalan työtä on pidetty raskaana ja likaisena, mutta esimerkiksi puunkorjuutöissä työvälineet ja työmenetelmät ovat kehittyneet.

Painaja
Meeri Virpi, 16 vuotta, on juuri aloittanut kirjapainajan opinnot Porvoon ammattiopisto Amistossa. painajan ammatti on aika arvostettu ja se vaatii opiskelijalta jatkuvaa tarkkaavaisuutta.

Retail merkonomi
Emma-Maria Laukkonen, 16 vuotta, on juuri aloittanut kaupan alan opinnot Vantaalla Kauppiaitten kauppaoppilaitos Mercuriassa. Merkonomin ammatti on hyvin monipuolinen, laaja-alainen ja käytännönläheinen

Sarjaa on esitetty televiossa vuosina 2005–2006. Tekijänoikeussyistä Yle Oppimisessa sarjassa alun perin ollut musiikki on leikattu pois.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?