Hyppää pääsisältöön

Filosofiaa nuorille - opettajan opas

lapsen piirros planeetta
lapsen piirros planeetta Kuva: Ajattelen siis ole / Yle filosofia

Ajatusdemo-ohjelmasarja sisältää seitsemän osaa, seitsemän monologia, jossa kussakin osassa yksi nuori kertoo ajatuksiaan jostakin perinteisesti ”suurena” pidetystä kysymyksestä.

Pedagogisten tavoitteidensa ohessa ohjelmasarja tarjoaa opettajalle hyvän mahdollisuuden perehtyä lasten ja nuorten filosofisen keskustelun ohjaamiseen ja sen harjoittelemiseen.

Kukin ohjelmasarjan osa sisältää runsaasti erilaisia lasten ja nuorten ajattelua haastavia kysymyksiä, joten yhdenkin ohjelman katselusta voi seurata useamman oppitunnin kestäviä keskusteluja erilaisine harjoituksineen ja aktiviteetteineen.

Olennaista on, että oppilaita ohjataan ajattelemaan yhdessä niitä kysymyksiä, joita ohjelmasarjan ohjelma heissä itsessään herättää. Lasten ja nuorten omalle ajattelulle annetaan tilaa ohjaamalla heitä samalla kuuntelemaan ja arvioimaan muiden esittämiä näkemyksiä.

Oppilaita rohkaistaan jakamaan ideoitaan ja kokemuksiaan muiden kanssa. Tarkoitus ei kuitenkaan ole keskustella pelkän keskustelun vuoksi vaan oppia vähitellen työskentelemään ajatuksilla. Filosofisen keskusteluharjoituksen tavoite on kehittää ajattelun taitoja.

Asiantuntijat Hannu Juuso ja Tuukka Tomperi ovat koonneet tämän oheismateriaalin ja opettajan oppaan, joka sisältää käytännön opastusta ohjelman soveltamiseen opetuksessa sekä syventävää taustatietoa aiheesta.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?