Ihmiset hahmottavat ja ymmärtävät maailmaa aistien välityksellä. Jos jokin aisteista ei toimi, muut aistit pyrkivät korvaamaan sen. Ihmisen perusaistit ovat näkö-, kuulo-, haju-, maku- ja tuntoaisti. Miten ne toimivat? Entä miten sydän toimii? Millainen on keuhkojen rakenne? Ja kuinka mahalaukku mahtaa toimia?
Aistit
Aistien avulla ihminen saa tietoa ympäristöstään ja kehon sisällä tapahtuvista muutoksissta. Aistinsolut reagoivat ärsykkeisiin ja muuttavat ne sähköisiksi signaaleiksi, jotka kulkevat hermoratoja pitkin aivoihin. Kullakin aistilla on aivoissa oma alueensa, jossa aistimus syntyy.
Makuaisti
Korvan aistit
Hajuaisti
Näköaisti
Ihon aistit
Elimet
Ihmisen elimistö on kokonaisuus, jossa eri osa toimivat yhteen. Elimillä on jokaisella omanlaisensa tärkeä tehtävä. Hermoston tehtävä on vastaanottaa tietoa niin ihmisen sisältä kuin ulkopuolelta ja ohjata sen perusteella elimistön toimintaa.
Aivojen muovautuvuus on oppimisen perusta
Aivojen kehitys ja toiminta
Hormonit ja hermosto
Ihmiskehon luusto
Keuhkojen rakenne ja pinta-ala
Mahalaukku
Maksa on elimistömme painavin sisäelin
Ruoansulatus
Sydämen osat ja toiminta
Terveys
Yle Areena: Aamu-tv:n tohtori vastaa terveyteen ja sairauksiin liittyviin kysymyksiin
Rokotteet ja antibiootit
Lepra, rutto, polio, isorokko, influenssa ja tuberkuloosi ovat herättäneet kauhua ja surmanneet ihmisiä kautta historian. Tartuntataudit ovat tappaneet ihmisiä enemmän kuin kaikki sodat yhteensä.
Hammastulehdus tai tulehtunut haava saattoi entisaikaan viedä hengen hyvinkin nopeasti. Tartuntataudit ovat tappaneet ihmisiä enemmän kuin kaikki sodat yhteensä. Isorokkoon menehtyi 1900-luvulla 300 miljoonaa ihmistä.
Ihmisen elinikä hyvinvointivaltioissa on kaksinkertaistunut 70 vuodessa. Se on seurausta ravinto-olojen paranemisesta, sekä viemäriverkostojen yleistymisestä ja puhtaan veden saannin helpottumisesta. Erityisesti on kuitenkin kiittäminen rokotteita ja antibiootteja, joilla on taisteltu menestyksekkäästi pieneliöitä vastaan. Rokotteet ja antibiootit ovat pelastaneet ihmishenkiä enemmän kuin mikään muu lääketieteen edistysaskel.