Hyppää pääsisältöön

Ihminen

Ihmisen pää
Ihmisen pää Kuva: EPA/Kevin Sutherland ruumis,pää,ihminen

Ihmiset hahmottavat ja ymmärtävät maailmaa aistien välityksellä. Jos jokin aisteista ei toimi, muut aistit pyrkivät korvaamaan sen. Ihmisen perusaistit ovat näkö-, kuulo-, haju-, maku- ja tuntoaisti. Miten ne toimivat? Entä miten sydän toimii? Millainen on keuhkojen rakenne? Ja kuinka mahalaukku mahtaa toimia?

Aistit

Aistien avulla ihminen saa tietoa ympäristöstään ja kehon sisällä tapahtuvista muutoksissta. Aistinsolut reagoivat ärsykkeisiin ja muuttavat ne sähköisiksi signaaleiksi, jotka kulkevat hermoratoja pitkin aivoihin. Kullakin aistilla on aivoissa oma alueensa, jossa aistimus syntyy.

Makuaisti
Korvan aistit
Hajuaisti
Näköaisti
Ihon aistit

Elimet

Ihmisen elimistö on kokonaisuus, jossa eri osa toimivat yhteen. Elimillä on jokaisella omanlaisensa tärkeä tehtävä. Hermoston tehtävä on vastaanottaa tietoa niin ihmisen sisältä kuin ulkopuolelta ja ohjata sen perusteella elimistön toimintaa.

Aivojen muovautuvuus on oppimisen perusta
Aivojen kehitys ja toiminta
Hormonit ja hermosto
Ihmiskehon luusto
Keuhkojen rakenne ja pinta-ala
Mahalaukku
Maksa on elimistömme painavin sisäelin
Ruoansulatus
Sydämen osat ja toiminta

Terveys

Yle Areena: Aamu-tv:n tohtori vastaa terveyteen ja sairauksiin liittyviin kysymyksiin

Rokotteet ja antibiootit

Lepra, rutto, polio, isorokko, influenssa ja tuberkuloosi ovat herättäneet kauhua ja surmanneet ihmisiä kautta historian. Tartuntataudit ovat tappaneet ihmisiä enemmän kuin kaikki sodat yhteensä.

Hammastulehdus tai tulehtunut haava saattoi entisaikaan viedä hengen hyvinkin nopeasti. Tartuntataudit ovat tappaneet ihmisiä enemmän kuin kaikki sodat yhteensä. Isorokkoon menehtyi 1900-luvulla 300 miljoonaa ihmistä.

Ihmisen elinikä hyvinvointivaltioissa on kaksinkertaistunut 70 vuodessa. Se on seurausta ravinto-olojen paranemisesta, sekä viemäriverkostojen yleistymisestä ja puhtaan veden saannin helpottumisesta. Erityisesti on kuitenkin kiittäminen rokotteita ja antibiootteja, joilla on taisteltu menestyksekkäästi pieneliöitä vastaan. Rokotteet ja antibiootit ovat pelastaneet ihmishenkiä enemmän kuin mikään muu lääketieteen edistysaskel.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.