Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Maantiede pääkuva

Luonnonmaantiede

Luonnonmaantiede tutkii maaperän, vesistöjen ja ilmakehän lainalaisuuksia sekä luonnon ja ihmisen välistä vuorovaikutusta.

Ympäristönsuojelu on tärkeässä asemassa. Tutkimuksen lähtökohtana on maa planeettana ja aurinko energianlähteenä. Luonnonmaantiede selittää asioita niiden sijainnin perusteella. Millaisia erityispiirteitä Suomen pohjoinen sijainti aiheuttaa ja on aiheuttanut aikojen kuluessa? Entä miltä näyttää planeettamme tulevaisuus?

Sää ja ilmasto

Ilmastolla tarkoitetaan tietyn alueen keskimääräistä säätä pitkällä ajanjaksolla. Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus.

Maapallolla on monta ilmastovyöhykettä, joiden määrä riippuu niiden luokittelusta. Luokitteluissa otetaan yleisimmin huomioon lämpötila, leveyspiiri, kasvillisuus tai sademäärä. Lämpötilalla ja sademäärällä on selvimmät vaikutukset luontoon. Maapallon ilmasto voi muuttua luonnollisista syistä tai ihmisen toimista johtuvasta ilmaston lämpenemisestä.

Kasvillisuusvyöhykkeet

Ilmastolliset tekijät aiheuttavat eroja eri alueiden kasvillisuudessa. Merkittävimmät tekijät ovat lämpötila ja sademäärä. Kasvillisuusvyöhykkeiden jako perustuu tavallisesti maapallon lämpövyöhykkeisiin. Kasvillisuusvyöhykkeiden rajat eivät kuitenkaan aina noudata lämpövyöhykkeiden rajoja. Suomen maisemaa hallitsevat vesistöt, havupuut ja suot.

Treenaa

Mitkä seuraavista väittämistä kuvaavat savannia?

Opi lisää kasvillisuusvyöhykkeistä Yle Oppimisessa

Muuttuvat pinnanmuodot

Maa on kerroksellinen planeetta, jonka kiinteän kuoren alla on sulasta kiviaineksesta koostuva vaippa ja sisimpänä rautapitoinen ydin. Kuorta ja vaipan ylintä osaa kutsutaan litosfääriksi eli kivikehäksi. Litosfääri koostuu kelluvista ja liikkuvista laatoista.

Laattojen reuna-alueilla esiintyy yleisesti tulivuorenpurkauksia ja maanjäristyksiä. Erilaiset maanpinnan muutokset voivat johtua sisäsyntyisistä eli endogeenisistä tai ulkoisista tekijöistä johtuvista ns. eksogeenisistä tapahtumista. Edellisissä muutosenergia on peräisin maan sisäisestä lämpöenergiasta, jälkimmäisessä suoraan tai välillisesti auringon säteilystä.

Korouoman rotkolaakso

Miljoonia vuosia vanha kallioperän laattarepeämä ja muinainen jääkausi ovat muovanneet Posiolle Korouoman rotkolaakson. Se on nykyisin luonnonsuojelualuetta, jossa voi harrastaa muun muassa jääkiipeilyä ja lumikenkäilyä.

Opi lisää pinnanmuodoista Yle Oppimisessa

Planeetat

Aurinko ja sitä kiertävät planeetat ja muut kappaleet muodostavat aurinkokunnan. Aurinkokuntamme planeetat ovat Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Aikaisemmin planeettojen joukkoon luokiteltiin myös Pluto.

Opi lisää planeetoista Yle Oppimisessa

Tähtitieteen historiaa

Filosofit ja tähtitieteilijät ovat aikojen kuluessa esittäneet monia oletuksia avaruuden luonteesta. Tähtitieteen pioneerit ovat työllään siirtäneet tunnetun maailmankaikkeutemme rajoja yhä kauemmaksi.

Opi lisää tähtitieteestä Yle Oppimisessa

Ilma ja vesi

Ilmakehä säilyttää maapallolla lämpöä ja suojelee auringon haitalliselta säteilyltä. Maapallon vesikehä eli hydrosfääri taas sisältää kaiken planeetalla olevan veden sen eri olomuodoissaan.

Maapalloa ympäröivä ilmakehä jakaantuu lämpötilaltaan erilaisiin kerroksiin, jossa ylöspäin mentäessä ilman tiheys ja paine vähenevät nopeasti. Ilmakehä säilyttää maapallolla lämpöä ja suojelee auringon haitalliselta säteilyltä. Ilmakehän liikkeet eli tuulet tasaavat lämpötilaa ja kosteutta maapallolla.

Vesi on elämän perusehto. Maapallon vesikehä eli hydrosfääri sisältää kaiken planeetalla olevan veden sen eri olomuodoissaan, pinta- ja pohjaveden lisäksi jäätiköt sekä ilmakehään ja kasvillisuuteen sitoutuneen veden. Veden kiertokulku kuvaa veden olomuodon muutoksia sekä liikettä vesikehässä.

Kuuntele maantieteen etäkurssiin liittyvä radio-ohjelma Maa planeettana. (Etälukiosta vuodelta 1997.)

Treenaa

Mitä tiedät ilmasta?
Ilma ja tuuli: totta vai tarua?
Hurrikaanit: totta vai tarua?

Opi lisää ilmasta ja vedestä Yle Oppimisessa

Abitreenit

Kirjoitusten alkuun...

Oppimateriaalit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit

Seuraa Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit

 • Abi! Hae mukaan syksyn yo-koelähetyksiin!

  Hae mukaan suoraan lähetykseen.

  Abitreenien yo-koelähetykset alkavat tänä syksynä 18.9. äidinkielen lukutaidon kokeen käsittelyllä. Haluaisitko päästä keskustelemaan kirjoittamastasi aineesta heti kokeen jälkeen suorassa lähetyksessä? Hae mukaan Abitreenien lähetykseen!

 • Näin kirjoitat ällän paperit

  Älliä ei saada istumalla ympäripyöreitä päiviä kirjastossa.

  Abitreenit tapasi kolme ylioppilasta, jotka saivat yo-kokeista pelkkiä laudatureja. Kukaan heistä ei viettänyt ennen kirjoituksia ympäripyöreitä päiviä kirjastossa. Pänttäämisen sijaan he suosittelevat abikurssien käymistä ja vanhojen yo-kokeiden tekemistä.

 • Yo-kokeet tulossa ja pää jumissa – Mitä voin tehdä?

  Lue asiantuntijan vastaukset jaksamiseen.

  Entä jos jäädyn yo-kokeessa? Miten jaksan lukea tarpeeksi? Entä jos ei saa nukuttua juuri silloin, kun pitäisi olla skarppina opiskelemassa? Mielenterveyden keskusliiton kouluttaja Jyrki Rinta-Jouppi vastasi Abitreeneille lähetettyihin kysymyksiin jaksamisesta ja opiskelumotivaatiosta.