Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Maantiede pääkuva

Luonnonmaantiede

Luonnonmaantiede tutkii maaperän, vesistöjen ja ilmakehän lainalaisuuksia sekä luonnon ja ihmisen välistä vuorovaikutusta.

Ympäristönsuojelu on tärkeässä asemassa. Tutkimuksen lähtökohtana on maa planeettana ja aurinko energianlähteenä. Luonnonmaantiede selittää asioita niiden sijainnin perusteella. Millaisia erityispiirteitä Suomen pohjoinen sijainti aiheuttaa ja on aiheuttanut aikojen kuluessa? Entä miltä näyttää planeettamme tulevaisuus?

Sää ja ilmasto

Ilmastolla tarkoitetaan tietyn alueen keskimääräistä säätä pitkällä ajanjaksolla. Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus.

Maapallolla on monta ilmastovyöhykettä, joiden määrä riippuu niiden luokittelusta. Luokitteluissa otetaan yleisimmin huomioon lämpötila, leveyspiiri, kasvillisuus tai sademäärä. Lämpötilalla ja sademäärällä on selvimmät vaikutukset luontoon. Maapallon ilmasto voi muuttua luonnollisista syistä tai ihmisen toimista johtuvasta ilmaston lämpenemisestä.

Kasvillisuusvyöhykkeet

Ilmastolliset tekijät aiheuttavat eroja eri alueiden kasvillisuudessa. Merkittävimmät tekijät ovat lämpötila ja sademäärä. Kasvillisuusvyöhykkeiden jako perustuu tavallisesti maapallon lämpövyöhykkeisiin. Kasvillisuusvyöhykkeiden rajat eivät kuitenkaan aina noudata lämpövyöhykkeiden rajoja. Suomen maisemaa hallitsevat vesistöt, havupuut ja suot.

Treenaa

Mitkä seuraavista väittämistä kuvaavat savannia?

Opi lisää kasvillisuusvyöhykkeistä Yle Oppimisessa

Muuttuvat pinnanmuodot

Maa on kerroksellinen planeetta, jonka kiinteän kuoren alla on sulasta kiviaineksesta koostuva vaippa ja sisimpänä rautapitoinen ydin. Kuorta ja vaipan ylintä osaa kutsutaan litosfääriksi eli kivikehäksi. Litosfääri koostuu kelluvista ja liikkuvista laatoista.

Laattojen reuna-alueilla esiintyy yleisesti tulivuorenpurkauksia ja maanjäristyksiä. Erilaiset maanpinnan muutokset voivat johtua sisäsyntyisistä eli endogeenisistä tai ulkoisista tekijöistä johtuvista ns. eksogeenisistä tapahtumista. Edellisissä muutosenergia on peräisin maan sisäisestä lämpöenergiasta, jälkimmäisessä suoraan tai välillisesti auringon säteilystä.

Korouoman rotkolaakso

Miljoonia vuosia vanha kallioperän laattarepeämä ja muinainen jääkausi ovat muovanneet Posiolle Korouoman rotkolaakson. Se on nykyisin luonnonsuojelualuetta, jossa voi harrastaa muun muassa jääkiipeilyä ja lumikenkäilyä.

Opi lisää pinnanmuodoista Yle Oppimisessa

Planeetat

Aurinko ja sitä kiertävät planeetat ja muut kappaleet muodostavat aurinkokunnan. Aurinkokuntamme planeetat ovat Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Aikaisemmin planeettojen joukkoon luokiteltiin myös Pluto.

Opi lisää planeetoista Yle Oppimisessa

Tähtitieteen historiaa

Filosofit ja tähtitieteilijät ovat aikojen kuluessa esittäneet monia oletuksia avaruuden luonteesta. Tähtitieteen pioneerit ovat työllään siirtäneet tunnetun maailmankaikkeutemme rajoja yhä kauemmaksi.

Opi lisää tähtitieteestä Yle Oppimisessa

Ilma ja vesi

Ilmakehä säilyttää maapallolla lämpöä ja suojelee auringon haitalliselta säteilyltä. Maapallon vesikehä eli hydrosfääri taas sisältää kaiken planeetalla olevan veden sen eri olomuodoissaan.

Maapalloa ympäröivä ilmakehä jakaantuu lämpötilaltaan erilaisiin kerroksiin, jossa ylöspäin mentäessä ilman tiheys ja paine vähenevät nopeasti. Ilmakehä säilyttää maapallolla lämpöä ja suojelee auringon haitalliselta säteilyltä. Ilmakehän liikkeet eli tuulet tasaavat lämpötilaa ja kosteutta maapallolla.

Vesi on elämän perusehto. Maapallon vesikehä eli hydrosfääri sisältää kaiken planeetalla olevan veden sen eri olomuodoissaan, pinta- ja pohjaveden lisäksi jäätiköt sekä ilmakehään ja kasvillisuuteen sitoutuneen veden. Veden kiertokulku kuvaa veden olomuodon muutoksia sekä liikettä vesikehässä.

Kuuntele maantieteen etäkurssiin liittyvä radio-ohjelma Maa planeettana. (Etälukiosta vuodelta 1997.)

Treenaa

Mitä tiedät ilmasta?
Ilma ja tuuli: totta vai tarua?
Hurrikaanit: totta vai tarua?

Opi lisää ilmasta ja vedestä Yle Oppimisessa

 • 2020 kevät: maantiede

  Maantieteen yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2019 syksy: maantiede

  Maantieteen yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

Abitreenit

Oppimateriaalit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit

Seuraa Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit

 • Täältä näet kaikki kevään 2020 kokeet ja Hyvän vastauksen piirteet

  Kirjoitukset alkavat 10.3. ja päättyvät 23.3.

  Kevään 2020 kirjoitukset alkavat tiistaina 10.3. äidinkielen lukutaidon kokeella sekä suomi toisena kielenä -kokeella ja päättyvät maanantaina 23.3. saamen äidinkielen kokeisiin. Klikkaa koesivuille ja osallistu keskusteluun yo-kokeista!

 • Abitreenien yo-koelähetys: englanti, kevät 2020

  Lähetyksessä keskustellaan päivän yo-kokeesta.

  Abitreenien yo-koelähetyksessä käydään läpi päivän englannin pitkän oppimäärän koe ja pohditaan, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin. Keskustelemassa ovat Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntija, aineenopettaja ja kokeen tehnyt kokelas.

 • Abitreenien yo-koelähetys: reaali II, kevät 2020

  Lähetyksessä keskustellaan päivän yo-kokeista.

  Abitreenien yo-koelähetyksessä käydään läpi psykologian, historian ja fysiikan yo-kokeet ja pohditaan, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin. Keskustelemassa on Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijoita, aineenopettajia ja kokeen tehneitä kokelaita.

 • Abitreenien yo-koelähetys: reaali I, kevät 2020

  Lähetyksessä keskustellaan päivän yo-kokeista.

  Abitreenien yo-koelähetyksessä käydään läpi terveystiedon, yhteiskuntaopin ja kemian yo-kokeet ja pohditaan, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin. Keskustelemassa on Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijoita, aineenopettajia ja kokeen tehneitä kokelaita.

 • Testaa kolme rentoutumisharjoitusta

  Rentoutuminen laskee stressitasoa.

  Säännöllinen rentoutuminen laskee stressitasoa ja tekee kirjoituksiin lukemisesta tehokkaampaa. Kuuntele nämä kolme yksinkertaista harjoitusta, jotka voit ottaa osaksi päivittäistä lukurutiiniasi.

 • Näin saat yo-koejännityksen kuriin

  Abitreenit neuvoo, miten pysyä rauhallisena yo-kokeissa.

  Yo-kirjoitukset ovat uusi tilanne, joka jännittää monia. Abitreenit kokosi erilaisia keinoja, joilla voit varautua jännittämiseen koetilanteessa.

 • Mitä tehdä, kun epätoivo iskee?

  Viisi askelta epätoivon selättämiseen.

  Epätoivon hetkellä mikään ei suju. Mielen valtaavat ikävät ajatukset ja usko itseen horjuu. Jos et itse luota omaan onnistumiseesi todennäköisemmin epäonnistut. Ei siis ole yhdentekevää, miten suhtaudut asioihin. Pysähdy hetkeksi miettimään, minkälaista sisäistä puhetta sinä tuotat ja pääse eroon epätoivon tunteesta.

 • Viisi faktaa yo-stressistä

  Stressi on hyödyllistä, mutta siitä on myös palauduttava.

  Millainen stressin määrä on normaalia ja milloin olisi syytä huolestua? Abitreenit kokosi viisi faktaa yo-koestressistä.

 • Miten yo-koe tehdään?

  Näin yo-koe syntyy.

  Joskus ylioppilaskokeen aineisto löytyy esimerkiksi lentokentältä matkalukemiseksi ostetusta Voguesta. Englannin sensori Katja Mäntylä avasi Abitreeneille sitä, miten yo-koe oikein syntyy.

 • Näin tapahtuu yo-kokeiden arviointi

  Tällainen on yo-kokeen arviointiprosessi.

  Kun yo-koepäivä on ohi ja kokelaat voivat hengähtää, alkaa sensoreiden tarkistusurakka. Ylioppilaslautakunnan jäsen ja uskonnon sensori Kati Mikkola kertoi Abitreeneille, millaista on yo-kokeiden arvostelu.