Hyppää pääsisältöön

MOT-ohjelma mukana Kultaisessa Venlassa

Tiina Lundellin toimittama MOT-ohjelma ”Väriä hiuksiin myrkkyä uhmaten” on valittu Kultainen Venla-yleisöäänestykseen. Ohjelma esitettiin viime maaliskuussa, ja se kertoo mitä vaaroja hiusten värjäämisessä käytetyt aineet voivat aiheuttaa. Ohjelma on yhä katsottavissa Yle Areenassa.

Suuri osa suomalaisista on värjännyt hiuksiaan kotona tai kampaamossa. Suomi onkin kakkossijalla hiusvärien käytössä Euroopassa, vain norjalaiset käyttävät hiusväreihin rahaa suomalaisia enemmän.

Hiusten värjäys aloitetaan nykyään aikaisemmin kuin ennen, jopa lasten hiuksia värjätään. Näin siitä huolimatta, että värjäysaineiden tuoteselosteissa usein varoitetaan värjäyksen aloittamista ennen 16 vuoden ikää.

Euroopan unionin kosmetiikka-asetus määrää, että markkinoilla olevan kosmetiikan on oltava turvallista ihmisen terveydelle.

MOT kertoo mitä muita kemikaaleja päähän tarttuu kuin väripigmenttejä. Pahimmillaan kemikaalit voivat aiheuttaa oireita, jotka vaativat sairaalahoitoa. Hiusvärien sisältämät kemikaalit ovat samoja, myytiin niitä kampaamossa tai marketissa. Valtaosa markkinoilla käytettävistä hiusväreistä on niin sanottuja hapetevärejä. Hapeteväreissä käytetään väriaineena yleensä PPD:tä tai sen johdannaisia.

Yleisö voi äänestää suosikkiaan 15.12.2015 - 12.1.2106 välisenä aikana. Itse Venla-Gaala järjestetään 15.1. 2016 Mene äänestämään tästä.