Hyppää pääsisältöön

Oudot tunteet

Nainen ylhäällä kalliolla katselee kohti horisonttia.
Nainen ylhäällä kalliolla katselee kohti horisonttia. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle masennus,masennusoireet,masennuslääkkeet,pitkäkestoinen masennus,synnytysmasennus,synnytysmasennus,kaamosmasennus,masennushäiriöt,toistuva masennus,masentuneisuushäiriö,yksinäisyys,ahdistus,yleistynyt ahdistuneisuushäiriö,ahdistuneisuushäiriöt,luonto,elämä,tunteet,nainen,keski-ikä,keski-ikäiset,keski-ikäiset (45-64 vuotta),avioero,kuolema,ulkoilu,metsät,pelko,ihminen,Kuvituskuvat käyttövapaat,korona suomessa

Miksi jotkut ihmiset sylkevät mustan kissan nähdessään? Entä mistä syntyy déjà vu, kummallinen tuttuuden tunne? Oudot tunteet -sarjassa pohditaan näiden lisäksi myös mm. flow-tilaa, migreeniä, rakastumista, humalaa ja unihalvausta. Mikä selittää nämä monelle niin tutut, mutta omituiset kokemukset?

1. "Olen kokenut tämän ennenkin" - Mistä syntyy mystinen déjà vu -tunne?
Déjà vu on kokemus siitä, että tämä on tapahtunut ennenkin.

2. Flow-tila syntyy kun taidot ja tehtävän haastavuus ovat tasapainossa
Flow-tilalle on ominaista ajan tajun menetys.

3. Migreeni voi olla raskas sairaus, jota usein kuitenkin vähätellään
Migreeni, outo tunne sekin, on sairaus.

4. Mitä kehossa tapahtuu, kun juo alkoholia?
Humala on itse aiheutettu tunne.

5. Mystinen kokemus voi muuttaa ihmisen elämän suunnan
Uskonnollinen kokemus on mystistä kokemusta laajempi käsite.

6. Nostalgia – katkeransuloista kaipuuta menneeseen ja menetettyyn
Nostalgia luokiteltiin ennen sairaudeksi

7. Rakkauden kemikaalicocktail saa elimistön sekaisin
Rakastumisen kemiallinen kaava

8. Stendhalin syndrooma – hurmioitumista taiteen äärellä
Stendhalin syndrooma on kiehtova ja monitasoinen kokemus.

9. Sylkäisetkö olkasi yli, jos näet mustan kissan? Miksi jotkut ihmiset ovat taikauskoisia ja toiset eivät?
Ajattelutyyli selittää taikauskoisuutta

10. Unihalvaus voi olla kuin kauhuelokuva
Unihalvaus on pelottava ja äärimmäisen ahdistava kokemus.

Elämäntaidot

Facebook, Twitter

 • Lopeta laihdutus, aloita elämä - mitä ihmettä?!

  Tässä vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

  Vaakakapina tarjoaa vuoden 2017 aikana uudenlaisen näkökulman painonhallintaan ja hyvinvointiin. Saatat jo ihmetellä, miksi kehotamme lopettamaan laihduttamisen. Tässä vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

 • Avoin tarina

  Kirjoituskampanjan aiheena oli suvaitsevaisuus.

  Avoin tarina perustuu Ylen vuosina 2000 ja 2010 peruskoululaisille järjestämään valtakunnalliseen kirjoituskampanjaan, jonka aiheena olivat tarinat suvaitsevaisuudesta – tarinat näkyvästä tai näkymättömästä monenlaisuudesta ja erilaisuudesta.

 • 10 hyvää syytä nukkua paremmin

  Uni on meille yhtä elintärkeää kuin ravinto ja liikkuminen.

  Väsyttääkö? Väsymys on ensimmäinen oire huonosta unenlaadusta tai liian vähäisestä nukkumisesta. Uni on meille yhtä elintärkeää kuin ravinto ja liikkuminen, joten uniajasta tai -laadusta ei kannattaisi tinkiä.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Luonnon omasta apteekista: Rahkasammal imee verta ja hoitaa haavoja

  Rahkasammaleen käyttö kansanlääkinnässä.

  Rahkasammal on monimuotoinen luonnontuote ja hyötykasvi. Kansanlääkinnässä kuivattua rahkasammalta on käytetty muun muassa haavojen hoitoon ja verenvuodon pysäyttämiseen. Sammalmätäs kelpaa myös juomaveden lähteeksi ja vessapaperiksi!

 • Voiko psykologisiin nettitesteihin luottaa?

  Täyttävätkö nettitestit psykologisten testien kriteerit?

  Netistä löytyy monenlaisia testejä, joilla pyritään arvioimaan ihmisen psyykkisiä ominaisuuksia, kuten persoonallisuutta, soveltuvuutta ammatteihin tai erilaisia psyykkisiä häiriöitä. Osa niistä on viihdyttäviä hupitestejä eikä niiden tekemisestä ole suoranaista haittaa. Osa taas on sinänsä uskottavan oloisia, mutta täyttäväkö ne psykologisten testien kriteerejä?