Hyppää pääsisältöön

Palkitun Amy-dokumentin ohjaaja: "Kaikki haastattelemani ihmiset itkivät"

Vuoden puhuttaneimpiin dokumentteihin kuuluva Amy palkittiin lauantaina vuoden parhaana eurooppalaisena dokumenttina. Traagisesti menehtyneen Amy Winehousen tarinan kertominen ei ollut helppoa hänen läheisilleen eikä dokkarin ohjaajalle.

Amy Winehouse // Kuva: www.facebook.com/amywinehouse

Kun brittiläisohjaaja Asif Kapadiaa pyydettiin tekemään dokumenttielokuva Amy Winehousesta, hän ei aluksi tiennyt, haluaako ryhtyä projektiin. Winehousen kuolemasta oli kulunut vain vuosi, ja muusikon traaginen poismeno tuntui olevan vielä liian tuoreena ihmisten muistissa.

Onneksi Kapadia kuitenkin tarttui Winehousen tarinaan. Amy-dokumentti keräsi heti ilmestyttyään sekä kriitikkojen että katsojien kehut. Viime lauantaina Amy palkittiin European Film Awards -gaalassa vuoden parhaana eurooppalaisena dokumenttina.

Päätös ohjata dokumenttielokuva Amy Winehousesta ei ollut Kapadialle helppo. Muusikon kohtalo kuitenkin kiehtoi ohjaajaa liikaa, että hän olisi sivuuttanut levy-yhtiön esittämän pyynnön.

- Amyn tarina kertoo meidän ajastamme. Emme voi ajatella, ettei tällaista tapahtuisi enää, sillä Amyn kohtalo on nykyaikaa, Kapadia kertoi Yleisradiolla järjestetyssä Koura-seminaarissa.

Amy todella kosketti ihmisiä, ja yhä useampi löysi artistin musiikin. Spotifyn Year in Music -sovelluksen mukaan Winehousen musiikin Spotify-toistomäärät nousivat dokumentin julkaisun jälkeen 70 prosenttia.

Tavallinen tyttö median raadeltavana

Kapadian mukaan Amy-dokumentti on herättänyt katsojissaan vihaa, suuttumusta ja surua. Media riepotteli Winehousea tämän viimeisinä vuosina rankasti, ja hänestä tehtiin avoimesti pilaa eri tiedostuvälineissä.

- Halusin, että katsoja miettii, oliko hän itse mukana kohtelemassa Amya huonosti. Pukeutuiko itse halloweenina Amy Winehouseksi, Kapadia sanoo.

Kun Kapadia aloitti dokumenttiprosessin, Winehousen läheiset eivät aluksi suostuneet jakamaan muistojaan edesmenneestä artistista. Läheiset pelkäsivät, että ohjaaja käyttäisi laulajan tarinaa hyväkseen.

Lopulta Kapadia onnistui haastattelemaan noin sataa eri ihmistä. Pikku hiljaa ohjaaja sai kasaan tunteja henkilökohtaista materiaalia Winehousen elämästä: kotivideoita, puhelinkeskusteluja, nauhoituksia.

- Kaikki, joita haastattelin dokumenttiin, itkivät jossain vaiheessa. Sain heiltä materiaalia, joka näytti Amyn sellaisena, kuin hän todella oli. Tavallinen tyttö, jolla oli uskomaton musiikin lahja, Kapadia sanoo.

Onnellisuus sai katsojat kyyneliin

Ohjaaja Kapadia näki Winehousesta paljon kuvia ja videoita, jotka eivät päätyneet lopulliseen dokumenttiin. Rankimmissa kuvissa Winehouse näytti kuihtuneelta, heikolta ja onnettomalta. Kun Kapadia näytti tekovaiheessa dokumenttimateriaalia omille ystävilleen, vaimolleen ja kollegoilleen, he herkistyivät yllättävistä kuvista ja videoista.

- Minulla oli kaksi ja puoli tuntia materiaalia onnellisesta Amysta. Kun näytin sitä, kaikki itkivät alusta loppuun, Kapadia kertoo.

Kun ohjaaja kysyi, miksi ihmisiä kosketti iloinen Amy Winehouse, vastaus oli selkeä.

- Kaikki muistivat hänet vain masentuneena. Kukaan ei tiennyt, miltä hän näytti onnellisena.